Travel

Το θαύμα της Αλεξάνδρειας

Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η Αλεξάνδρεια του ελληνισμού, η Αλεξάνδρεια των παραμυθιών και της επιστήμης. Μια πόλη που συναγωνίζεται σε σημασία μόνον την Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη.  

Με μια ομορφιά ολωσδιόλου ξεχωριστή, μια πριγκίπισσα που έχει στον βορά της την θάλασσα και στον νότο της την μυστηριακή Αφρική. Η Αλεξάνδρεια είναι μια από αυτές τις πόλεις που γεννήθηκαν με άστρο, που έχουν ρόλο να παίξουν στην ιστορία και η ομορφιά τους φτάνει για να γεμίσει τόμους με θρύλους. Νοσταλγική, μυστηριώδης, απέραντη, περιμένει να μυήσει τον ταξιδιώτη σε μυστήρια πανάρχαια και δυνάμεις μαγικές.
Οι ρόδινες λέξεις του Καβάφη
Μια επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια δεν μπορεί παρά να έχει συνοδεία της τις μουσικές εξαίσιες και τις φωνές του μεγάλου αισθαντικού ποιητή. Το σπίτι του Καβάφη είναι εδώ, αλλά κύρια είναι η ίδια η πόλη, αυτή η πόλη που ο γλυκύτατος αυτός άνθρωπος την θεώρησε συνώνυμο της ζωής, ώστε να πει πως αποχαιρετώντας την Αλεξάνδρεια αποχαιρετά το ίδιο το φως, την χώρα των ζωντανών. Η μαγική Αλεξάνδρεια φαντάζει προκλητικά έξω από τον χρόνο και είναι για πάντα συνδεδεμένη με τους λεπταίσθητους στίχους του αγαπημένου της Καβάφη.


Η βιβλιοθήκη γεννά τον μύθο της

Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας υπήρξε ο φάρος του αρχαίου κόσμου. Δεν ήταν μόνον οι χιλιάδες τόμοι αρχαίας γνώσης και οι πάπυροι, ήταν το κλίμα αισιόδοξου εμπειρισμού και επιστημονικής δύναμης που αναδυόταν μέσα από τα δώματά της, με τους ανθρώπους να συρρέουν από κάθε γωνιά του πλανήτη για να διδάξουν και να διδαχτούν. Το εργαστήριο γνώσης καταστράφηκε το 391 μετά Χριστό ενώ η βιβλιοθήκη, σαν παρακαταθήκη, άντεξε μερικούς αιώνες ακόμα. Τελικά παραδόθηκε και αυτή στην πυρά και μάλιστα πολλές φορές, μετά την αραβική κατάκτηση τον 7ο αιώνα. Άραγε όντως κάηκαν οι πολύτιμοι πάπυροι για να θερμανθούν τα 400 λουτρά της Αλεξάνδρειας; Ποτέ δεν θα μάθουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, αυτό το κόσμημα αρχιτεκτονικής που δεσπόζει πια στην καθημερινότητα της πόλης έχει αναλάβει πάλι να αναγεννήσει τον μύθο της κιβωτού της γνώσης, συγκεντρώνοντας όλες τις επιστήμες και όλες τις τέχνες εδώ, στο ελληνιστικό στολίδι της Αλεξάνδρειας. Από το 2002 που άνοιξε τις πύλες της στο ακρωτήριο Σιλσίλα έχει πλήρως αναγεννήσει και τον μύθο της Αλεξάνδρειας
Στην Ρι ντε Φρανς
Αν υπάρχει μια λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει την Αλεξάνδρεια αυτή είναι κοσμοπολιτισμός. Ακόμα και μετά από τόσες περιπέτειες αυτό το χρώμα των πολλών εθνοτήτων που έζησαν και μεγαλούργησαν εδώ είναι που δίνει την φυσιογνωμία στην πόλη. Έλληνες, Άραβες, Εβραίοι, Άγγλοι, Ιταλοί και Γάλλοι έχουν αφήσει το στίγμα τους σε αυτήν την πόλη – θαύμα. Οι αλεξανδρινές αγορές που απλώνονται γύρω από την Ρι ντε Φρανς, την οδό Μιντάν και την συνοικία Αταρίν ακόμα μιλάνε μεικτά διώματα, με τα αραβικά να μπλέκονται μαγικά με τα γαλλικά, με εβραϊκές επικλήσεις, με ελληνικές λέξεις. Ένα έτσι κι αλλιώς μαγικό παζάρι όπου κάποιος μπορεί να θαυμάσει και να αγοράσει μπαχαρικά, υφάσματα, χειροποίητα γυαλικά, κομψά κοσμήματα και ίσως να βρει και το νόημα της δικής του ζωής σε καλή τιμή, αν το παζαρέψει…


Στο Σαρμ Ελ Σείχ και την Σμούχα, στα πολλά αξιοθέατα

Βγαίνοντας λίγο από την Αλεξάνδρεια υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικές πραγματικότητες, απέραντα γοητευτικές και οι δύο. Το Σαρμ Ελ Σείχ είναι το πιο luxury θέρετρο στην χερσόνησο του Σινά, με απίστευτης χλιδής ξενοδοχεία και εστιατόρια βγαλμένα από παραμύθι. Συνορεύει με το πάρκο Ρας Μωχάμετ μια περιοχή στο νότιο άκρο του Σινά που έχει κηρυχθεί προστατευόμενη λόγω της μεγάλης φυσικής της αξίας. Με θέα τον κόλπο της Άκαμπα το Σαρμ Ελ Σείχ είναι μια εκπληκτική γωνιά για να θαυμάσει κάποιος το ηλιοβασίλεμα. Η Σμούχα από την άλλη, είναι ένα κοντινό προάστιο της Αλεξάνδρειας, και είναι εδώ που χτυπούσε η ελληνική καρδιά των εμπόρων και των καθηγητών της πόλης. Η Σμούχα με τα αριστοκρατικά της δίπατα σπίτια και με τους κάπως θλιμμένους κήπους της αποτελεί μια γωνιά που τα βήματα του ταξιδιώτης πρέπει να την ανακαλύψουν. Είναι ένας μαγικός χώρος όπου ακόμα αντηχούν οι βεγγέρες των αρχών του αιώνα και τα γέλια των κομψών κυριών…Φυσικά στην Αλεξάνδρεια θα επισκεφθεί κάποιος τα θερινά ανάκτορα του πρώην βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου, ένα εκπληκτικό αρχιτεκτονικό στολίδι με θέα όλη την Αλεξάνδρεια. Οι κατακόμβες Κομ Ελ Σουγκάφα από την άλλη και η σημαντική νεκρόπολη στον λόφο των Κεράμων με τους απίστευτους θησαυρούς της ελληνορωμαϊκής περιόδου θα στείλουν τον ταξιδιώτη σε ένα ταξίδι στον χρόνο. Το λαμπρό Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας και το Ελληνορωμαϊκό Μουσείο είναι επίσης απαραίτητοι σταθμοί, πριν αφεθεί κάποιος στην γοητεία των γεύσεων στα νοσταλγικά ρεστοράν είτε με θέα την θάλασσα είτε μέσα στα στενά σοκάκια της μαγεμένης Αλεξάνδρειας…

Χρήσιμες Πληροφορίες
Για την επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια είναι απαραίτητη η έκδοση βίζας. Η πρόσβαση γίνεται από το αεροδρόμιο του Καϊρου το οποίο απέχει με το λεωφορείο από την Αλεξάνδρεια δύο ώρες και 15 λεπτά.
 

Travel

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Travel: Περισσότερα άρθρα