Μιλάμε για ένα από τα πιο φημισμένα τουριστικά θέρετρα στον κόσμο και όχι άδικα. Η κρητική όαση στα βόρεια του Άγιου Νικόλαου με δαντελωτές ακρογιαλιές, πεντακάθαρη θάλασσα, γαλήνιο και πανέμορφο περιβάλλον και φυσικά παρθένα φύση!
Ξεκίνησε από την πόλη του Άγιου Νικόλαου και απόλαυσε τον δρόμο μέχρι την Ελούντα με την θέα του Μεραμπέλλου και του Κόρφου. Κτισμένη στις νότιες ακτές του κόλπου της Ελούντας, 1 χιλ. δυτικά από την αρχαία Ολούντα στην οποία οφείλει το όνομα της. Είναι το μέρος που προτίμησαν μυθικές μορφές της Μινωικής Κρήτης και ιστορικές μορφές του καιρού μας. Στους πρόποδες των βουνών της περιοχής βρίσκονται διάσπαρτα τα 4 χωριά Πάνω και Κάτω Ελούντα, Μαυρικιανώ, και ο νεότερος οικισμός, το λιμάνι της Ελούντας το Σκίσμα που χαίρονται τη θάλασσα καθώς απλώνεται μπροστά τους με ξεχωριστή ομορφιά και γραφικότητα.
Παραλίες με… βραβείο!
Ενέα παραλίες περιμένουν να τις επισκεφθείς και να εντυπωσιαστείς από τα καταγάλανα νερά. Είναι βραβευμένες από την Ε.Ε. Με την γαλάζια σημαία καθαριότητας. Ξεκίνησε από την Δημοτική Πλαζ όπου θα μπορέσεις να απολαύσεις δεκάδες θαλάσσια σπορ, όπως και το καφεδάκι σου και το ψαράκι σου.
Ανατολικά του Σκίσματος 800 περίπου μέτρα βρίσκονται οι βραβευμένες με τη γαλάζια σημαία παραλία Χιόνα και Πόρος. Επίσης καλό θα ήταν να σημειώσεις την παραλία του ξενοδοχείου Δρήρος, αλλά και την Αγία Μαρίνα με τα κρυστάλλινα νερά της. Πάρε το αυτοκίνητο και αναζήτησε την παραλία της Κολοκύθας με τα πρασινογάλαζα νερά της, κοντά στην εκκλησία του
Αγίου Λουκά.
ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΟΥΝΤΑ
Εκτός όμως από την Ελούντα ο Άγιος Νικόλαος είναι υπέροχος προορισμός με τη λιμνιθάλασσα και τα γραφικά σπιτάκια. Επίσκέψου το γραφικό ψαροχώρι της Ελούντα, το νησί της Σπιναλόγκα, το οροπέδιο του Λασιθίου με τους ανεμόμυλους, το Φοινικόδασος του Βάι, το παραδοσιακό Κρητικό χωριό ”Κριτζά” και το γραφικό χωριό “Μόχλος”!
Το Νησί…
Είναι ένα από τα πιο ιστορικά νησάκια στην Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για το απομονωμένο μέρος όπου ζούσαν όσοι έπασχαν από λέπρα για να… προστατευτεί το υπόλοιπο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Μετά την επιτυχία του βιβλίου “Το Νησί”, αλλά και της ομώνυμης σειράς η Σπιναλόγκα απέκτησε και πάλι ενδιαφέρον και ανθρώπους που επιζητούν διακαώς να την επισκεφτούν.
Το φρούριο, που υπήρξε ήδη στους αρχαίους χρόνους, χτίστηκε για να προστατεύσει το λιμένα της αρχαίας πόλης, Ολούς!
Αναφέρεται ότι, μεταξύ των καταστροφών του, πολλοί Χριστιανοί, αργότερα, βρήκαν το καταφύγιο από τους Σαρακηνούς. Ερείπια του φρουρίου, ανακαλύφθηκαν έπειτα από τον ενετικό αρχιτέκτονα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί το 1574 προκειμένου να κατασκευαστεί ένα νέο φρούριο. Στο ενετικό μουσείο, το αρχικό ξύλινο πρότυπο της δομής συντηρείται. Στα παλαιά ενετικά έγγραφα, σχετικά με το όνομα του νησιού, υποδείχθηκε ως “STINELONDA”, που σημαίνει στα ελληνικά: “Πηγαίνετε στην Ελούντα”. Δεδομένου ότι οι Βενετοί δεν μπόρεσαν να καταλάβουν αυτήν την έκφραση, το προσάρμοσαν ( στη γλώσσα τους, ως Spina (αγκάθι) Longa [ πολύ). Το φρούριο Σπιναλόγκα ήταν ένα από τα ισχυρότερα της Κρήτης και μερικοί το θεωρούσαν ακόμα και άθικτο.