Site icon NewsIT

Bitcoin: Η εκτόξευση της τιμής του, το ορόσημo της 18ης Απριλίου και οι προοπτικές για τα επόμενα 116 χρόνια

Χωρίς κατηγορία
11.03.2024 | 10:35
Bitcoin: Η εκτόξευση της τιμής του, το ορόσημo της 18ης Απριλίου και οι προοπτικές για τα επόμενα 116 χρόνια

Μαζί με την εκτόξευση της τιμής του κρυπτονομίσματοςBitcoin (στα 71.000 δολάρια), έχει εκτοξευθεί και η διεθνής συζήτηση για τις προοπτικές του. Το halving είναι αυτή τη στιγμή η λέξη – κλειδί στη σκηνή των, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Αναφέρεται σε μια σημαντική (για την εξέλιξη της τιμής του) αλλαγή στο λογισμικό του Bitcoin που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια – και θα οριστικοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες. Το Bitcoin αντιμετωπίζεται με καχυποψία από πολλούς επαγγελματίες του χρήματος. Ο θρυλικός επενδυτής Warren Buffett τα περιέγραψε κάποτε ως «ποντικοφάρμακο στο τετράγωνο» – δεν έχει την οικονομική βάση για τα κρυπτονομίσματα.

Με τις εταιρείες, συνηθίζει να αξιολογεί τις ταμειακές ροές και τα επίπεδα χρέους και να βγάζει συμπεράσματα για τη μελλοντική τιμή της μετοχής. Αυτό δεν είναι δυνατό με το Bitcoin. «Με τα κρυπτονομίσματα στο σύνολό τους, μπορώ να πω με μεγάλη βεβαιότητα ότι θα έχουν άσχημο τέλος», πιστοποίησε ο Μπάφετ το 2018.

Αλλά οι αυξήσεις των τιμών δείχνουν: το Bitcoin είναι πίσω. Αφού κορυφώθηκε στα τέλη του 2021, το κρυπτονόμισμα έχασε εν τω μεταξύ μεγάλη αξία. Αλλά τώρα η τιμή του έχει ξεπεράσει ακόμη και τα υψηλά εκείνης της εποχής. Για ένα διάστημα, η άνοδος εξηγούνταν από την έναρξη των διαπραγματεύσιμων στο χρηματιστήριο Bitcoin funds, ή ETFs, πριν από μερικές εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ερασιτέχνης επενδυτής μπορεί πλέον να αγοράσει εύκολα τα token, γεγονός που τονώνει τη ζήτηση για Bitcoin.

Ωστόσο, η επερχόμενη μείωση στο μισό θα μπορούσε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην τιμή. Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν; 

1. Τι είναι το Bitcoin;

Το Bitcoin βασίζεται στην τεχνολογία blockchain, η οποία ανάγεται στον Σατόσι Νακαμότο (Satoshi Nakamoto). Η ακριβής ταυτότητά του δεν έχει αποκαλυφθεί ποτέ, αν και έχουν γίνει πολλές εικασίες με την πάροδο των ετών. Θα μπορούσε επίσης να είναι μια ομάδα προγραμματιστών, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες του Bitcoin. Το Bitcoin είναι το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα.

Με απλά λόγια, το Bitcoin βασίζεται σε μια αποκεντρωμένη βάση δεδομένων. Αυτή η λεγόμενη αλυσίδα μπλοκ (blockchain) αποθηκεύει τα νομίσματα αποκεντρωμένα σε ψηφιακά πορτοφόλια. Το Bitcoin δημιουργείται από υπολογιστές που επιλύουν υπολογιστικές εργασίες στην αλυσίδα μπλοκ.

Αυτές οι εργασίες γίνονται όλο και πιο δύσκολες όσο περισσότερα νομίσματα «εξορύσσονται», όπως το αποκαλούν οι ειδικοί. Μπορούν να δημιουργηθούν συνολικά 21 εκατομμύρια νομίσματα. Αυτή η περιορισμένη ποσότητα σημαίνει επίσης ότι τα μεμονωμένα ψηφιακά νομίσματα γίνονται πιο ακριβά. Είναι όπως ο χρυσός, για παράδειγμα: είναι ένα σπάνιο αγαθό και όσο μεγαλύτερη είναι η ζήτησή του, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή του.

Επί του παρόντος, οι «ανθρακωρύχοι» λαμβάνουν 6,25 Bitcoin για κάθε επιτυχημένη «προσπάθεια εξόρυξης». Με τη μείωση στο μισό, η ανταμοιβή αυτή θα μειωθεί στα 3,125 Bitcoin.

2. Γιατί υπάρχει μείωση κατά το ήμισυ;

Στην περίπτωση του χρυσού, η φυσική σπανιότητα του μετάλλου καθορίζει την αξία του. Με το Bitcoin, ο τύπος υπολογισμού καθορίζει τη σπανιότητα: Εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν ποτέ περισσότερα από τα 21 εκατομμύρια νομίσματα. Το halving χρησιμοποιείται για να διασφαλιστεί ότι η «εξόρυξη» παραμένει δυνατή και ότι δεν παίρνεται όλο το Bitcoin με τη μία.

Όσο πλησιάζει ο αριθμός των κερμάτων στο ανώτατο όριο, τόσο πιο αργά παράγεται νέο Bitcoin, επειδή το κίνητρο από την τιμή είναι χαμηλότερο. Σύμφωνα με στοιχεία από την υπηρεσία Coinmarketcap, συνολικά 19.672.281 νομίσματα είχαν παραχθεί μέχρι το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης (7.3.24). Ο ενσωματωμένος μηχανισμός έχει ως στόχο να εγγυηθεί την ανεξαρτησία του κρυπτονομίσματος.

Με το Bitcoin, τα μαθηματικά κάνουν κουμάντο- κανένας επικεφαλής κεντρικής τράπεζας ή πρόεδρος δεν μπορεί να απαιτήσει να δημιουργηθούν περισσότερα νομίσματα.

Ο Σατόσι Νακαμότο συνέκρινε τη διαδικασία στο μανιφέστο του Bitcoin με την εξόρυξη χρυσού. «Η συνεχής προσφορά μιας σταθερής ποσότητας tokens αντιστοιχεί στην προσπάθεια ενός χρυσοθήρα να φέρει όλο και περισσότερο χρυσό σε κυκλοφορία με όλο και περισσότερους πόρους. Στην περίπτωσή μας, αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερη υπολογιστική ισχύ και ηλεκτρική ενέργεια».

3. Πότε έχει προγραμματιστεί η επόμενη μείωση στο μισό;

Σύμφωνα με τον τύπο του Νακαμότο, το halving πραγματοποιείται περίπου κάθε τέσσερα χρόνια. Το επόμενο halving θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου, αν και η ακριβής ημερομηνία μπορεί να αλλάξει ελαφρώς. Όταν ο Nakamoto ξεκίνησε την αλυσίδα μπλοκ Bitcoin τον Ιανουάριο του 2009, οι «ανθρακωρύχοι» έλαβαν 50 Bitcoin ως ανταμοιβή.

Το 2012, η ανταμοιβή μειώθηκε στο μισό σε 25 Bitcoin και το 2016 μειώθηκε από 25 σε 12,5 Bitcoin. Η τελευταία μείωση στο μισό πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2020, από τότε υπάρχουν 6,25 Bitcoin.

4. Ποιες είναι οι συνέπειες της μείωσης κατά το ήμισυ για τους «ανθρακωρύχους»;

Κάθε φορά που η ανταμοιβή μειώνεται στο μισό, το επιχειρηματικό μοντέλο των ανθρακωρύχων επηρεάζεται μαζικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να παραχθεί νέο Bitcoin. Ο κύκλος εργασιών από αυτόν τον τομέα θα μειωθεί στο μισό αμέσως μετά το halving, λέει ο αναλυτής της DZ Bank, Μαρσέλ Χάινριχμάιερ (Marcel Heinrichsmeier).

Αυτό αυξάνει την πίεση στους ανθρακωρύχους να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Ο Όλιβερ Έκχαρντ (Οliver Eckhard), συνιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων στο κρυπτογραφικό hedge fund Protocap, υποθέτει ότι δεν θα επιβιώσουν όλοι οι ανθρακωρύχοι από το halving, ιδίως εκείνοι με υψηλό ενεργειακό κόστος, παλιούς υπολογιστές και έλλειψη κεφαλαίων. «Ορισμένοι λιγότερο αποτελεσματικοί παίκτες θα μπορούσαν να αποτύχουν».

Αλλά ο Eckhard είναι συνολικά αισιόδοξος. Οι «ανθρακωρύχοι» έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη μείωση της αμοιβής στο μισό αρκετές φορές στο παρελθόν. Η προκύπτουσα οικονομική πίεση «τους ανάγκασε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και να μειώσουν το κόστος», λέει ο ειδικός σε θέματα κρυπτογράφησης. Αυτό κατέστη δυνατό, μεταξύ άλλων, χάρη στα ειδικά τσιπ υπολογιστών και το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος.

Ο Αντρέ Ντράγκος (André Dragosch), επικεφαλής έρευνας στον εκδότη κρυπτογράφησης ETC Group, αναφέρεται στον νόμο του Moore. «Αυτός ορίζει ότι η αποδοτικότητα των ημιαγωγών διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια». Αυτό σημαίνει ότι διπλασιάζεται και η υπολογιστική ισχύς των ανθρακωρύχων.

«Χάρη στο νέο υλικό, απαιτούν λιγότερη ενέργεια για την ίδια υπολογιστική ισχύ», λέει ο Ντρακός. Αυτό εξασφαλίζει επίσης ότι αρκετοί ανθρακωρύχοι παραμένουν ανταγωνιστικοί και ότι η αποκέντρωση της βιομηχανίας εξόρυξης συνεχίζεται.

5. Τι σημαίνει αυτό για την τιμή του Bitcoin;

Ιστορικά, οι 365 ημέρες πριν και μετά από μια μείωση στο μισό έχουν συχνά συνδεθεί με σημαντικές αυξήσεις των τιμών, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις υπηρεσίες του κλάδου Coindesk και Coin Metrics.

Για παράδειγμα, η τιμή εκτινάχθηκε κατά 559% το έτος που ακολούθησε το πιο πρόσφατο halving το 2020. Ένα χρόνο μετά το πρώτο halving το 2013, τα κέρδη των τιμών ξεπέρασαν ακόμη και το 8.000%.

Φυσικά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την αύξηση των τιμών. Συνιστάται επίσης προσοχή όταν εξετάζουμε το παρελθόν: όταν το Bitcoin άρχισε να διαπραγματεύεται στις αρχές του 2009, η τιμή του ήταν αρχικά μικρότερη από ένα σεντ. Με μικρότερα ποσά, είναι ευκολότερο να επιτευχθούν απότομα ποσοστιαία κέρδη τιμών.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί επενδυτές περιμένουν με ανυπομονησία τη μείωση στο μισό. Άλλωστε, οι ανθρακωρύχοι δεν μπορούν πλέον να φέρουν στην αγορά τόσα Bitcoin όσα μπορούσαν πριν από τη μείωση της αμοιβής τους στο μισό.

Αυτό σημαίνει ότι «μια ομάδα από τους πιο συνεπείς πωλητές» δεν είναι πλέον διαθέσιμη, λέει ο Έκχαρνταπό την Protocap. Η εξόρυξη είναι ενεργοβόρα και κοστοβόρα και οι ανθρακωρύχοι χρειάζονται χρήματα για να χρηματοδοτήσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Η ελπίδα των οπαδών του Bitcoin είναι τώρα: Η μειωμένη προσφορά συναντά την αυξημένη ζήτηση, ιδίως από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Επισημαίνουν τα ETF που εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ πριν από λίγες εβδομάδες. Την 1η Μαρτίου, τα αμοιβαία κεφάλαια δείκτη κατείχαν ήδη 776.000 Bitcoin.

Συγκριτικά, όλοι οι «ανθρακωρύχοι» παρήγαγαν 337.000 νέα Bitcoin το 2023. «Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της προσφοράς ανά έτος μέχρι στιγμής δεν έχει καλύψει καν τη ζήτηση των ETFs για δύο μήνες», λέει ο επικεφαλής επενδύσεων Eckhard. Το υπόλοιπο πρέπει να καλυφθεί από πρόθυμους πωλητές.

Ωστόσο, ιδίως οι μακροπρόθεσμοι κάτοχοι Bitcoin γνωρίζουν αυτή τη δυναμική, «οπότε η όρεξή τους για πώληση είναι περιορισμένη». Ο Τομ Λι (Tom Lee) από την εταιρεία ανάλυσης Fundstrat το βλέπει επίσης με αυτόν τον τρόπο. Υποθέτει ότι το Bitcoin θα ανέλθει στα 150.000 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Παρ’ όλα αυτά, το κρυπτονόμισμα είναι γνωστό για τη μεταβλητότητά του. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι βραχυπρόθεσμες υποχωρήσεις είναι επομένως αρκετά πιθανές, όπως συνέβη την περασμένη Τρίτη (5.3.2024). Το Bitcoin έφτασε αρχικά σε νέο υψηλό 69.171 δολάρια και στη συνέχεια υποχώρησε κατά 14% μέσα σε λίγες ώρες – για να ανακάμψει έκτοτε και πάλι.

Η μείωση κατά το ήμισυ γίνεται όλο και λιγότερο σημαντική για την προμήθεια Bitcoin

Το τελευταίο Bitcoin πιθανότατα θα εξορυχθεί το 2.140. Μέχρι τότε, υπάρχουν 29 ακόμη μισά. Αλλά με κάθε μείωση κατά το ήμισυ, η επίδραση στην προσφορά εξασθενεί. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 93% του μέγιστου δυνατού 20. 999. 999 bitcoin βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Με άλλα λόγια, η μείωση κατά το ήμισυ του Απριλίου είναι ένα από τα τελευταία μισά που μειώνουν σημαντικά την προσφορά Bitcoin. Ο Τζεφ Μίλερ (Jeff Miller) ελπίζει επίσης για το αποτέλεσμα. Η διόρθωση πορείας της περασμένης Τρίτης δεν έκανε τον προγραμματιστή να αλλάξει γνώμη. «Τα κρυπτονομίσματα ήταν πάντα ασταθή», λέει. «Έχω περάσει εντελώς διαφορετικές διακυμάνσεις».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version