Ένα επιπλέον αναβαθμισμένο μαχητικό F-16 Viper, από όσα προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, αναμένεται να έχει παραδώσει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) στην Πολεμική Αεροπορία έως τα τέλη του 2024.
Η προσπάθεια να σταματήσει η διολίσθηση στο ρυθμό παράδοσης των Viper στις Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς, με επόμενο στόχο για το 2025 το «return to green», το πρόγραμμα που αφορά τον κορμό του οπλοστασίου της HAF.
Mε άλλα λόγια, ο επόμενος στόχος είναι να μετατραπεί σε θετικό το πρόσημο όσον αφορά τα μαχητικά που θα παραδίδονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις, ή έστω με χρονική υπέρβαση μικρότερη του ενός χρόνου.
Λόγω της πίεσης του Αεροπορικού Επιτελείου, φαίνεται ότι η ΕΑΒ σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin επιτάχυνε τους τελευταίους μήνες τους ρυθμούς της με αποτέλεσμα να βάλει «φρένο» στη διολίσθηση του προγράμματος.
Η υπερπροσπάθεια του προσωπικού φαίνεται ότι απέδωσε τους πρώτους καρπούς, ωστόσο η αισιοδοξία παραμένει συγκρατημένη, καθώς απομένουν ακόμη 56 υπό αναβάθμιση μαχητικά, δηλαδή τα 2/3 του συνολικού αριθμού, μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να παραδοθούν στα «μπλε φτερά» συνολικά 83 Viper.
H «αντεπίθεση» διαρκείας στη διαδικασία αναβάθμισης θα στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση του προσωπικού το οποίο εργάζεται στο πρόγραμμα με νέους τεχνικούς, οι οποίοι έχουν ήδη προσληφθεί και ολοκληρώνουν την εκπαίδευση.
Επιπλέον, και η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να συνδράμει με τεχνικούς – η αναμενόμενη απόσυρση των F-4 Phantom θα αυξήσει τη «δεξαμενή» διαθέσιμων Στελεχών – ενώ εάν χρειαστεί το προσωπικό θα εργαστεί επιπλέον είτε υπερωριακά είτε σε μια ακόμη βάρδια, προκειμένου το πρόγραμμα να μπει και πάλι στις «ράγες».
Στα υπόστεγα της ΕΑΒ στην Τανάγρα πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες οι τελικές δοκιμές τριών μαχητικών, στα οποία έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες εργασίες αναβάθμισης. Οι τεχνικοί της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin σε συνεργασία με τα Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και του εξειδικευμένου προσωπικού της ΕΑΒ ελέγχουν τα αεροσκάφη, τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα, προκειμένου να ανάψουν το «πράσινο φως» ώστε να παραδοθούν στη 340 Πολεμική Μοίρα «ΑΛΕΠΟΥ».
Έτσι, και οι δύο Πολεμικές Μοίρες της 115 Πτέρυγας Μάχης θα διαθέτουν στη «φαρέτρα» τους μαχητικά Viper. Έπειτα, σειρά παίρνει η 337 Μοίρα «ΦΑΝΤΑΣΜΑ» για να ολοκληρωθούν οι παραδόσεις Viper στις Μοίρες της 116 Πτέρυγας Μάχης στον Άραξο.
Τόσο οι ιπτάμενοι της 343 Πολεμικής Μοίρας «ΑΣΤΕΡΙ» – οι οποίοι πήραν τα πρώτα αναβαθμισμένα Viper – όσο και οι συνάδελφοί τους στην όμορη 340 Μοίρα «ΑΛΕΠΟΥ» έχουν ήδη συμπληρώσει εκατοντάδες ώρες πτήσης στα αναβαθμισμένα μαχητικά. Και ήδη μιλούν με απόλυτη σιγουριά για αεροσκάφη τα οποία απέχουν κατά πολύ σε δυνατότητες από τα block 52+, με τα οποία πετούσαν μέχρι πρότινος.
Με αιχμή του δόρατος το πανίσχυρο ραντάρ AESA, τους αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας και το σύστημα μεταφοράς δεδομένων Link 16, τα Viper δείχνουν κυρίαρχα στον δικτυοκεντρικό πόλεμο. Το πλήθος πληροφοριών που φτάνει στον ιπτάμενο αλλά και η δυνατότητα προτεραιοποίησης των απειλών σε αέρα, έδαφος και θάλασσα, δίνουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα στο σύγχρονο, πολλαπλών απειλών πεδίο επιχειρήσεων. Και μόνο η δυνατότητα εγκλωβισμού στόχων σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις αρκεί για να εξασφαλίσει αεροπορική κυριαρχία στα Viper.
Του Κώστα Σαρικά / onalert.gr