Site icon NewsIT

F-35: «Οι επιχειρησιακές ανάγκες καθορίζουν τις εξοπλιστικές κινήσεις» διαμηνύει η στρατιωτική ηγεσία

Χωρίς κατηγορία
29.01.2024 | 14:40
F-35: «Οι επιχειρησιακές ανάγκες καθορίζουν τις εξοπλιστικές κινήσεις» διαμηνύει η στρατιωτική ηγεσία

Μόνο μια κίνηση στην εξοπλιστική «σκακιέρα» αποτελεί για τη νέα στρατηγική ηγεσία, η απόκτηση των 5ης γενιάς μαχητικών F-35 έπειτα από το «πράσινο φως» των ΗΠΑ στην πώληση 40 stealth αεροσκαφών στην Ελλάδα…

Η εντολή μετεξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων που έλαβαν ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και οι νέοι Αρχηγοί των τριών Κλάδων καθορίζουν τα επόμενα βήματα. «Οι επιχειρησιακές ανάγκες είναι αυτές που θα καθορίσουν τις επόμενες εξοπλιστικές κινήσεις» είναι το μήνυμα που στέλνει το νέο Στρατιωτικό Επιτελείο και όχι επικοινωνιακές κινήσεις ή λογικές εντυπωσιασμού.

Ήδη οι τρεις Αρχηγοί των Κλάδων έχουν ενημερωθεί για τις ανάγκες είτε στο άμεσο μέλλον είτε σε βάθος χρόνου με βάση και τις κατευθύνσεις που έχουν λάβει. Έτσι το επόμενο προσεχές διάστημα η εξοπλιστική ατζέντα των τριών Επιτελείων θα περάσει στο ΓΕΕΘΑ ώστε να σχηματιστεί μια συνολική εικόνα και να προχωρήσουν οι προτάσεις κατά προτεραιότητα προς την πολιτική ηγεσία. Ο προγραμματισμός φτάνει σε αυτή τη φάση έως και το 2032 και λαμβάνει υπόψη του την ανάγκη ανασχεδιασμού με βάση τα διδάγματα των σύγχρονων επιχειρήσεων και πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ευελιξία, ταχύτητα στην κίνηση, δικτυοκεντρικότητα, και εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών αποτελούν τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν και οι τρεις Κλάδοι σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Η δημιουργία ενός anti-drone «θόλου» ασφάλειας πάνω από τη χώρα και ειδικά πάνω από κρίσιμα οπλικά συστήματα, περιοχές και εγκαταστάσεις με έμφαση στις απειλές από μη επανδρωμένα UAV αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες όπως πρόσφατα αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Η απόκτηση και τοποθέτηση non kinetic παθητικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου σε συνδυασμό με μια αντιαεροπορική «ομπρέλα» kinetic οπλικών συστημάτων τα οποία θα μπορούν να εγκλωβίζουν και να καταρρίπτουν οτιδήποτε απειλεί από τον αέρα αποτελεί προτεραιότητα. Ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα σε συνεργασία με συμμαχικές και φιλικές χώρες όπως η ΗΠΑ και το Ισραήλ όμως στόχος είναι και η εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Ο «θόλος» ασφάλειας θα αποτελεί μια Διακλαδική Δύναμη

Δεδομένη πάντως θεωρείται η συμμετοχή σε αυτή την «ομπρέλα» και των επανδρωμένων εναέριων μέσων που διαθέτει η Ελληνική αεράμυνα, με αιχμή του δόρατος τα μαχητικά σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς ο παράγοντας άνθρωπος παραμένει πρωταγωνιστής. Ουσιαστικά, ο «θόλος» ασφάλειας θα αποτελεί μια Διακλαδική Δύναμη με συμμετοχή και των τριών Κλάδων ανάλογα με τη μορφή απειλής αλλά και την περιοχή των επιχειρήσεων.

Την ώρα που η τεχνολογία κάνει άλματα και τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας δεν επιτρέπουν σπατάλες, πανάκριβα οπλικά συστήματα, τα οποία κινδυνεύουν τα επόμενα χρόνια να απαξιωθούν στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων, δεν μπορεί να αποτελούν εξοπλιστικές επιλογές. Στρατιωτικές πηγές φέρνουν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα άρματα μάχης, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν στόχο φθηνών drones. Ακόμα και οι Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν πλέγματα προστασίας πάνω στα πανίσχυρα Merkava προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα drones της Χαμάς. Εκατοντάδες, άλλωστε, είναι ήδη τα κατεστραμμένα άρματα από drones ευτελούς κόστους στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ένα ακόμη ζητούμενο, το οποίο θα καθορίσει τα επόμενα εξοπλιστικά βήματα είναι οι δικτυοκεντρικές δυνατότητες των οπλικών συστημάτων και μέσων. Στο τέλος της δεκαετίας οι Ένοπλες Δυνάμεις θα διαθέτουν μεταξύ άλλων F-35, Rafale, Viper, φρεγάτες Belharra και ελικόπτερα Romeo. Πάνω σε αυτά θα «χτιστεί» το νέο επιχειρησιακό δόγμα, το οποίο θα προβλέπει πλήρη διασύνδεση όλων των οπλικών συστημάτων αλλά και του προσωπικού έως και τον τελευταίο βράχο του Αιγαίου.

Του Κώστα Σαρικά/onalert

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version