Πέμπτη, 21 Νοε.
19oC Αθήνα

F-35 στην Ελλάδα: Γιατί τα stealth μαχητικά θα αλλάξουν τα δεδομένα στην Πολεμική Αεροπορία

F-35 στην Ελλάδα: Γιατί τα stealth μαχητικά θα αλλάξουν τα δεδομένα στην Πολεμική Αεροπορία
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Η Πολεμική Αεροπορία μετράει αντίστροφα για την απόκτηση των πρώτων 20 stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 και ήδη το αεροπορικό επιτελείο κάνει σχέδια για την «επόμενη ημέρα».

Τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα γίνει η μοναδική αεροπορική δύναμη παγκοσμίως που θα έχει στο οπλοστάσιό της μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35, Rafale και F-16 Viper.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία ακόμη δεν έχει καν καταφέρει να ανέβει επίπεδο από τα μαχητικά 4ης γενιάς και ελπίζει να προχωρήσει η συμφωνία με τις ΗΠΑ για αγορά 40 καινούργιων F-16 block 70 με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό ακόμη 80.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Πλέον, η Άγκυρα στοχεύει στην απόκτηση και των ευρωπαϊκών Eurofighter Typhoon, σε μια εμφανή προσπάθεια να πιέσει τις ΗΠΑ προκειμένου να επανέλθει στο πρόγραμμα των stealth μαχητικών 5ης γενιάς.

Για την Πολεμική Αεροπορία απομένουν πάντως μερικές ακόμα κινήσεις, οι οποίες βρίσκονται στον σχεδιασμό της, ώστε να κεφαλαιοποιήσει την κατακόρυφη ενίσχυση με νέες πανίσχυρες πλατφόρμες.

Αναβάθμιση των 38 F-16 block 50

Πρώτο ζητούμενο αποτελεί η αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block 50 της 341 και 347 Πολεμικές Μοίρες «Βέλος» και «Περσέας», ώστε να φτάσει συνολικά τα 121 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Viper.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Για το αεροπορικό επιτελείο ο εκσυγχρονισμός των 38 αεροσκαφών αποτελεί «must» κίνηση ώστε να υπάρχει απόλυτη ομοιογένεια στον στόλο των F-16. Κοινά όπλα, κοινή εκπαίδευση, ίδιες δυνατότητες σε 7 Πολεμικές Μοίρες, οι οποίες θα διαθέτουν το ίδιο μαχητικό, δίνουν μεγάλο πλεονέκτημα τόσο σε οικονομοτεχνικό όσο κυρίως σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Με κύριο χαρακτηριστικό τις δικτυοκεντρικές δυνατότητες ο ομοιογενής στόλος των Viper θα αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» του αεροπορικού στόλου καθώς ο μεγάλος αριθμός μαχητικών θα αποτελεί «δεξαμενή» για κάθε είδους επιχείρηση και αποστολή.

Η πρώτη προσφορά των Αμερικανών για αναβάθμιση των block 50 – η οποία ξεπερνά το 1 δις ευρώ – ήταν απαγορευτική, με το ΓΕΑ να πιέζει για μείωση του κόστους με «οροφή» τα 800 εκ. προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα.

Πώληση Mirage και αγορά Rafale

Το δεύτερο ζητούμενο είναι να πουληθούν τα 24 Mirage 2000-5, προκειμένου να αντικατασταθούν με καινούργια ή και μεταχειρισμένα Rafale, ώστε να συγκροτηθούν δυο ομοιογενείς Μοίρες αποτελούμενες μόνο από «ριπές». Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα, δεν φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον ακόμα και από αεροπορίες, οι οποίες διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους Mirage.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Μια συμφωνία με τους Γάλλους κατασκευαστές δείχνει η πλέον εφικτή λύση, με ταυτόχρονη αγορά μικρότερου αριθμού Rafale, καθώς πρόκειται για πολύ πιο ισχυρή πλατφόρμα με σημαντικά, όμως, υψηλότερο κόστος χρήσης.

Θετικό είναι ότι ήδη υπάρχουν όπλα, τα οποία αποκτήθηκαν για να εξοπλίσουν τα Mirage που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα Rafale, με προσθήκη μικρού αριθμού επιπλέον πυραύλων αέρος-αέρος Meteor.

Απόκτηση προηγμένων όπλων για τα μαχητικά

Το επόμενο βήμα για την Πολεμική Αεροπορία θα είναι η απόκτηση συγκεκριμένων όπλων, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τόσο από τα F-35 όσο και από τα Viper.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Με δεδομένο πάντως ότι ήδη η Ελλάδα διαθέτει τόσο όπλα αέρος-αέρος, όπως οι AIM-120B, C-5 και C-7 AMRAAM, όσο και πυρομαχικά κρούσης, όπως οι AGM-154 JSOW και GBU-31 JDAM, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τα F-35, αυτό δίνει σημαντικά περιθώρια χρόνου.

Παράλληλα, αναμένεται να παραλάβει το επόμενο διάστημα τους ισραηλινούς πυραύλους Rampage και τις συλλογές Spice που μετατρέπουν τις απλές βόμβες σε κατευθυνόμενες.

Στόχος είναι να αποκτηθούν οι τελευταίας γενιάς πύραυλοι αέρος – αέρος τύπου AIM-120D AMRAAM, οι πύραυλοι τύπου AGM-158 JASSM, οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι AGM-84 Harpoon και οι αντι-ραντάρ πύραυλοι τύπου AGM-88E AARGM.

Θα είναι η τελευταία κίνηση που θα επισφραγίζει την απόλυτη αεροπορική υπεροχή και θα επιβεβαιώνει όσα είπε ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ότι «η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει στα τέλη της δεκαετίας τα πιο σύγχρονα μαχητικά με τα καλύτερα όπλα».

Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Τελευταίες ειδήσεις