Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Fitch: Υψηλή ανάπτυξη για την Ελλάδα και μείωση χρέους κατά 50 μονάδες

Fitch: Υψηλή ανάπτυξη για την Ελλάδα και μείωση χρέους κατά 50 μονάδες
Φωτογραφία: iStock

Η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει υπεραπόδοση τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει τις θετικές δημοσιονομικές πολιτικές το 2024 και τουλάχιστον μέχρι το 2026, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings.

Η Fitch προβλέπει για την ελληνική οικονομία πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα τρία χρόνια και μείωση του χρέους πάνω από 50 ποσοστιαίες μονάδες, από το υψηλό 206% του ΑΕΠ το 2020 έως το 2026. Οι αναλυτές της Fitch επισημαίνουν ότι αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους σε σχέση με όλες τις χώρες που παρακολουθούν.

Ο οίκος μιλά για μια σταθερή μακροοικονομική εικόνα, με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να συνεχίζει να ξεπερνά εκείνη των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης, καθώς το οικονομικό momentum στηρίζεται από τον ισχυρό τουρισμό και τις επενδυτικές εισροές. Οι δημόσιες επενδύσεις που σχετίζονται με τα κοινοτικά κονδύλια προσφέρουν πρόσθετο momentum, ενώ η αγορά εργασίας επίσης δίνει ώθηση στην οικονομία, καθώς η ανεργία αναμένεται να πέσει κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα έως το 2025 – 2026. 

Τα επίμονα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών θα χρηματοδοτηθούν από τις αυξανόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις και τις κεφαλαιακές εισροές, εκτιμάται. Στο πλαίσιο αυτό, η Fitch περιμένει ανάπτυξη 2,3% για φέτος, 2,4% για το 2025 και 1,9% για το 2026.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, ο οίκος περιμένει έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ φέτος, στο 0,8% για το 2025 και στο 0,9% για το 2026, με το χρέος να μειώνεται στο 153,9% του ΑΕΠ φέτος, στο 147,7% το 2025 και στο 143,6% το 2026.

Άλλωστε, οι αναλυτές κάνουν λόγο για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της είσπραξης εσόδων, που εστιάζουν κυρίως στη μείωση της φοροδιαφυγής, αν και σημειώνουν ότι κάποιοι κίνδυνοι επιμένουν στο κομμάτι των δαπανών.

Έτσι, παρότι το ελληνικό χρέος παραμένει τριπλάσιο του μέσου όρου των χωρών που αξιολογούνται με ΒΒ, οι κίνδυνοι χρηματοδότησής του χαρακτηρίζονται περιορισμένοι, καθώς μεγάλο μέρος οφείλεται προς τους πιστωτές του επίσημου τομέα, η χώρα απολαμβάνει σταθερές χρηματοδοτικές συνθήκες, ενώ διαθέτει και ένα σημαντικό «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων που αντιστοιχεί στο 14% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒΒ- και σταθερές προοπτικές και το επόμενο review της έχει προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου 2024.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, θετικά στην ελληνική αξιολόγηση θα μπορούσε να επιδράσει η επίμονη και σημαντική μείωση του χρέους, με τη βοήθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Επίσης, η βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης και επιδόσεων, όπως για παράδειγμα μέσω των υψηλότερων επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στην αξιολόγηση.

Αρνητικά θα μπορούσε να επιδράσει μια νέα αύξηση του χρέους, εάν υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση, αδύναμη ανάπτυξη ή εμφάνιση σημαντικών υποχρεώσεων. Βαρίδι θα ήταν επίσης ένα σοβαρό αρνητικό σοκ, που θα επηρέαζε την μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη και θα επιδείνωνε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. 

Τελευταίες ειδήσεις