Επανερχόμενη στο ζήτημα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και τις πολλαπλές αναταράξεις που έχει προκαλέσει σε όλη την χώρα, με ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με ανακοίνωση της κάνει λόγο πρόδηλη «παρανομία» το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος αντί να προβληματιστεί για τα περιβαλλοντικά και πολεοδομικά αδιέξοδα, τα οποία δημιούργησε το ίδιο με τη συνεχή προώθηση τα τελευταία χρόνια αντισυνταγματικών και αντιεπιστημονικών νομοθετικών ρυθμίσεων του ΝΟΚ, «ασχολήθηκε» μόνο με την καταστολή των νόμιμων ενεργειών των Δήμων και την προάσπιση των συμφερόντων και τον καθησυχασμό των λίγων ευνοημένων – κατασκευαστών και των αυτόκλητων υπερασπιστών τους.
Αναφορικά με την τροπολογία που κατατέθηκε, η ΚΕΔΕ επισημαίνει χαρακτηριστικά πως:
Πρώτον, δεν τηρήθηκε καμία δέσμευση από πλευράς του Υπουργείου Περιβάλλοντος για προηγούμενη συνάντηση και συνεννόηση, γεγονός που καταδεικνύει την συνεχιζόμενη απαξιωτική συμπεριφορά προς τους φορείς και τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.
Δεύτερον και επί της ουσίας, καμία συμμόρφωση δεν υπήρξε με τις επιταγές, το γράμμα και το πνεύμα των δύο αποφάσεων του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Τρίτον, κανένα αίτημα επιτάχυνσης της εκδίκασης της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ δεν έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα.
Η τροπολογία κινείται μεν στην σωστή κατεύθυνση, επιλύει όμως μόνο το 1/3 του προβλήματος σχετικά με την καθ’ ύψος δόμησης, αφού απλά την μειώνει από 9,5-10 μέτρα που ο ΝΟΚ με τα κίνητρά του αύξησε, σε 5,5-6 μέτρα.
Η ΚΕΔΕ καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έστω και την ύστατη ώρα και πριν ψηφιστεί η ανεπαρκής τροπολογία που κατέθεσε, ν’ αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να νομοθετήσει με αποφασιστικότητα, ακούγοντας τις προτάσεις που οι Δήμοι της χώρας έχουν καταθέσει, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολεοδομικό αδιέξοδο, που με αποφάσεις του το ίδιο δημιούργησε και μεγένθυνε.
Η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών με την χρήση “bonus” του ΝΟΚ και η άμεση και κατά προτεραιότητα εκδίκαση των δύο υποθέσεων που εκκρεμούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ είναι μονόδρομος, σημειώνει η ΚΕΔΕ.
Ομοίως είναι μονόδρομος η προηγούμενη εκπόνηση και έγκριση ειδικών επιστημονικών περιβαλλοντικών ή και πολεοδομικών μελετών με τη συμμετοχή των Δήμων και των πολιτών πριν την προώθηση οιασδήποτε τροποποίησης όσον αφορά τους όρους δόμησης και τον ΝΟΚ.