Site icon NewsIT

“Αδειάζει” την δημοσκόπηση για την κεντροαριστερά ο Θεοχαρόπουλος: Δεν είμαι υποψήφιος

Χωρίς κατηγορία
09.09.2017 | 19:05
“Αδειάζει” την δημοσκόπηση για την κεντροαριστερά ο Θεοχαρόπουλος: Δεν είμαι υποψήφιος

Έντονη δυσαρέσκεια εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, για το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε σε ερωτηματολόγιο δημοσκόπησης για τους υποψήφιους στον νέο φορέα της κεντροαριστεράς, η οποία έγινε για μεγάλη εφημερίδα.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος με προσωπική του ανακοίνωση δηλώνει ξεκάθαρα πως τα όσα δημοσιεύτηκαν στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και στην δημοσκόπηση της Prorata δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, καθώς ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα.

“Επίθεση” όμως στην εφημερίδα με αφορμή την έρευνα εξαπέλυσε και η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας για “αυλικούς” και “δεκανίκια” του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση του κ. Θεοχαρόπουλου

Με πραγματική κατάπληξη είδα δημοσκόπηση της PRORATA για την εκλογή αρχηγού στην κεντροαριστερά όπου εμφανίζεται το όνομα μου ενώ όχι μόνο δεν ήμουν και δεν είμαι υποψήφιος αλλά και έχω δημόσια δηλώσει από τις 5 Σεπτεμβρίου ότι δεν πρόκειται να εμπλακώ στη διαδικασία υποψηφιοτήτων. Σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας, η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 4 έως και τις 7 Σεπτεμβρίου, συνεπώς για 3 από τις 4 ημέρες της έρευνας μετρούσαν την υποψηφιότητα μου ενώ είχα ήδη ξεκαθαρίσει δημόσια ότι δεν θα είμαι υποψήφιος.

Θα επρόκειτο για αστείο αν δεν ήταν εξαιρετικά προβληματικό και ύποπτο. Τέτοιες αντιδεοντολογικές ενέργειες πλήττουν την αξιοπιστία των δημοσκοπικών εταιρειών. Ο κόσμος της κεντροαριστεράς με αφορμή αυτά τα περιστατικά οφείλει να βγάλει τα συμπεράσματα του. Προσωπικά συνεχίζω αταλάντευτα να εργάζομαι για έναν ισχυρό ενιαίο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου, για μία σύγχρονη, ενωμένη και ανανεωμένη κεντροαριστερά μακριά από λογικές του παρελθόντος.

Γεννηματά: Γελοιόητες

«Το δις και τρις εξαμαρτείν ουκ ανδρώ«σοφών» και «πανσόφων» Υπέρ – Υπουργών καθοδηγητών τους. Αυτό το μήνυμα ας το λάβουν σοβαρά υπόψη τους, τόσο ορισμένοι Υπουργοί και “αυλικοί” του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και διάφορα στελέχη -“αυλικοί” της ΝΔ. Ότι μέσων και αν μετέλθουν, σε όσες γελοιότητες και αν καταφύγουν, στις 5 Νοεμβρίου η βάση της μεγάλης Κεντροαριστεράς θα ψηφίσει κόντρα στους σχεδιασμούς και τις επιθυμίες τους.

Η μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είχε και θα έχει, αυτόνομο λόγο, αυτοδύναμη στρατηγική, πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς ποτέ να είναι ουρά και δεκανίκι είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ»

Τι ανέφερε η δημοσκόπηση

Μεταξύ όσων δηλώνουν ότι σε μία κλίμακα 0-10 η πιθανότητα να πάρουν μέρος στις εκλογές είναι πάνω από πέντε, φαίνεται ότι εκκινούν από την ίδια –αλλά πολύ χαμηλή– αφετηρία η Φ. Γεννηματά και ο Γ. Καμίνης (14%), ακολουθούμενοι σε «απόσταση αναπνοής» από τον Ν. Ανδρουλάκη (12%), ενώ έπονται οι Στ. Θεοδωράκης (8%), Γ. Ραγκούσης (6%), Γ. Μανιάτης (5%) και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (3%). (στις κάρτες εμφανίζεται και το όνομα του Θ. Θεοχαρόπουλου, ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος).

Σε επίπεδο γενικού πληθυσμού (περιλαμβάνει και όσους έχουν αποκλείσει ότι θα πάνε να ψηφίσουν) και με αδιευκρίνιστο το 39% των απαντήσεων, προηγείται ελαφρώς η Φ. Γεννηματά, ακολουθούμενη κατά σειρά από τους Γ. Καμίνη, Στ. Θεοδωράκη και Ν. Ανδρουλάκη, χωρίς μεγάλες διαφορές με τους επόμενους υποψηφίους.

Σημειωτέον, ωστόσο, ότι στον γενικό πληθυσμό αποτυπώνεται μια γενική προτίμηση η οποία σχετίζεται και με την αναγνωρισιμότητα των υποψηφίων.

Ο επιμερισμός των προτιμήσεων δείχνει καλύτερες επιδόσεις της Φ. Γεννηματά και του Ν. Ανδρουλάκη μεταξύ των αυτοπροσδιοριζόμενων ως «αριστερών» και «κεντροαριστερών», του Γ. Καμίνη και του Γ. Ραγκούση μεταξύ των «κεντρώων» και του Στ. Θεοδωράκη μεταξύ των «κεντροδεξιών» και «δεξιών».

Αναφορικά με τη συμμετοχή του κόσμου, ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτώμενων, ήτοι το 34%, δηλώνει ότι η πιθανότητα να πάρει μέρος στην εκλογή αρχηγού σε μια κλίμακα 0-10 είναι μεγαλύτερη από πέντε.

Περίπου ένας στους τρεις (34%) όσων κατ’ αρχήν εκδηλώνουν αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχής στην ψηφοφορία δηλώνει τελικά αναποφάσιστος ως προς την επιλογή προσώπου.

Σε άλλα ερωτήματα, το 64% χαρακτηρίζει εσφαλμένη την εκλογή αρχηγού χωρίς να έχει δημιουργηθεί ο νέος φορέας, ενώ το 58% δηλώνει απαισιόδοξα ότι το εγχείρημα αφορά μόνο την ανακατανομή ισχύος μεταξύ των διάφορων ομάδων μέσα και γύρω από το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, το 47% προτιμά να δημιουργηθεί ένα νέο ενιαίο κόμμα που θα απορροφήσει τα υπάρχοντα και το 36% να φτιαχτεί ένα συμμαχικό σχήμα με τη διατήρηση της αυτοτέλειας των υφιστάμενων κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα την ελληνική Κεντροαριστερά, ως σημαντικότερο έλλειμμα εκλαμβάνεται η ασαφής πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα (48%), έναντι της έλλειψης ικανού και ισχυρού ηγέτη (37%).

Παράλληλα, το 61% θεωρεί ότι «η έννοια του Κέντρου στην πολιτική είναι λανθασμένη γιατί δεν νοείται απόλυτη ουδετερότητα».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version