Site icon NewsIT

ΑΔΜΗΕ – Nexans: Δεν «βγαίνει» η πρόταση της ΡΑΑΕΥ για τον επιμερισμό των εσόδων στη διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

Χωρίς κατηγορία
26.06.2024 | 06:02
ΑΔΜΗΕ – Nexans: Δεν «βγαίνει» η πρόταση της ΡΑΑΕΥ για τον επιμερισμό των εσόδων στη διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

Το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (wacc) είναι το βασικό σημείο τριβής μεταξύ του ΑΔΜΗΕ, της Nexans και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) όσον αφορά τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector που φιλοδοξεί να ενώσει Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε τα ηνία για να φέρει εις πέρας το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, το οποίο διαθέτει και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεδομένης της σημασίας του περιφερειακά.

Πάντως, τον τελευταίο καιρό μαζεύτηκαν «σύννεφα» πάνω από την επένδυση, καθώς έχουν προκύψει σημαντικές διαφωνίες στο τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – ΑΔΜΗΕ που έχουν να κάνουν με το ποιος θα πληρώσει και πόσο.

Το πιο πρόσφατο επεισόδιο παίχτηκε αυτή την εβδομάδα, όταν η ΡΑΑΕΥ δημοσίευσε τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για τη μεθοδολογία του επιτρεπόμενου εσόδου, δηλαδή πως θα αμείβεται ο ΑΔΜΗΕ από την Ελλάδα όταν λειτουργήσει το καλώδιο.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει έντονες διαφωνίες με την πρόταση της Αρχής. Θεωρεί ότι το wacc του 6,3% που προσφέρεται για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας είναι ανεπαρκές. Επίσης, ζητά επέκταση της περιόδου παροχής πρόσθετης απόδοσης 1% από τα 7 στα 12 χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η εταιρεία Nexans που έχει αναλάβει την προμήθεια των καλωδίων, θεωρεί το 6,3% χαμηλό και φέρει ως παράδειγμα τα όσα ισχύουν για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τον ΔΕΣΦΑ, όπου τα αντίστοιχα wacc είναι της τάξης του 7,5 – 8,5%.

Στο μεταξύ, ο ΑΔΜΗΕ δίνει μάχη και στην Κύπρο, όπου παρουσιάζει αυτό το διάστημα μελέτη για τα οφέλη της νήσου από τη διασύνδεση στην κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς. Ο διαχειριστής ανησυχεί διότι τυχόν μεγάλη καθυστέρηση στις αποφάσεις της Λευκωσίας για το πως θα συμμετέχει, μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση και αυξημένα κόστη για το έργο.

Όπως τόνισε προ ημερών σε συνέντευξη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης: «Είναι πολύ σημαντικό να μην καθυστερήσουν οι ρυθμιστικές αποφάσεις γιατί η αύξηση του ρυθμιστικού κινδύνου, θα αυξήσει και το κόστος κατασκευής, και το επιπλέον κόστος θα το πληρώσουν οι καταναλωτές της Κύπρου και της Ελλάδας».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version