Το πρόβλημα της υποστελέχωσης πολλών νοσοκομείων της περιφέρειας θα τεθεί στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη (11.7.24) στο υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Στη σκέψη του Άδωνι Γεωργιάδη και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η αξιοποίηση του νόμου Πλεύρη, που υποχρεώνει σε έκτακτες καταστάσεις τους ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Πρόκειται δηλαδή για ένα είδος επίταξης, που θα γίνει για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν εδώ και χρόνια.
Όπως είπε ο υπουργός μιλώντας στο συνέδριο 15th Pharma & Health Conference, οι διοικητές κάλεσαν ήδη τους ιδιώτες ιατρούς «να έρθουν χωρίς πίεση» για να βοηθήσουν στα νοσοκομεία που είχαν άγονες προκηρύξεις θέσεων.
Ωστόσο στο σύνολο της χώρας εκ των 140 ιατρών που δέχτηκαν την σχετική πρόσκληση, οι 105 απάντησαν αρνητικά. Άλλοι 14 απάντησαν «ίσως» και μόνο 11 την αποδέχθηκαν.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε ειδικότερα στα 14 νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων σε κρίσιμες ειδικότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Νοσοκομείο της Κω, όπου προκηρύχθηκαν ταυτοχρόνως τέσσερις θέσεις παθολόγων και άλλες τέσσερις παιδιάτρων σε 14 προκηρύξεις. Οι θέσεις έμειναν κενές.
Στο νησί υπάρχουν 9 ιδιώτες ιατροί. Η διοίκηση του νοσοκομείου με υπουργική παρότρυνση τους πρότεινε εφημερίες με μπλοκάκι. Ωστόσο η κίνηση αυτή δεν είχε θετικό αποτέλεσμα και οι θέσεις παρέμειναν κενές.
«Πρέπει να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο»
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν μπορεί να δείξει αδιαφορία στην υπολειτουργία των επαρχιακών νοσοκομείων», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
Βέβαια, σχολίασε, «η επίταξη είναι μια βάρβαρη λέξη». Ωστόσο οι ιδιώτες γιατροί δεν μπορούν να λένε ότι δεν τους νοιάζει εάν λειτουργεί το νοσοκομείο και πως αυτό είναι πρόβλημα του υπουργείου, πρόσθεσε.
«Προτιμώ την καλόπιστη συνεννόηση. Το κράτος μπορεί να βρει λύσεις, αλλά προτιμώ χωρίς βία», επισήμανε ο υπουργός, τονίζοντας όμως, ότι πρέπει επιτέλους να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο.
Πηγή: iatropedia.gr