Πολλοί μετανάστες εκφράζουν φόβους για να επιστρέψουν πίσω στη Συρία καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο τιμωρίας επειδή δεν κατατάχθηκαν στο στρατό ή λιποτάκτησαν για να μην πολεμήσουν.
Σύμφωνα με το διάταγμα που ανάρτησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ τόνισε πως η αμνηστία αφορά τους λιποτάκτες εντός και εκτός Συρίας. Αυτοί που ζουν στη χώρα έχουν τέσσερις μήνες να εκμεταλλευθούν την αμνηστία, ενώ όσοι έχουν φύγει στο εξωτερικό, έξι μήνες.
Με βάση τον συριακό στρατιωτικό νόμο, οι λιποτάκτες μπορεί να καταδικαστούν σε πολλά χρόνια φυλάκιση, αν εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και δεν επιστρέψουν έπειτα από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.
Από τον Μάρτιο του 2011 οπότε και ξεκίνησε ο εμφύλιος στη Συρία, πολλοί στρατιώτες λιποτάκτησαν, άλλη πέρασαν στις τάξεις των ανταρτών και πολλοί έφυγαν για να γλυτώσουν από τον πόλεμο.
Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τη Συρία και ζουν στο εξωτερικό, κάτι περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της χώρας.
Η αμνηστία αυτή πάντως δεν αφορά αυτούς που πολέμησαν εναντίον του κυβερνητικού στρατού ή εντάχθηκαν στους αντάρτες.
Ο Λίβανος ανακοίνωσε πως 50.000 Σύροι, από τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο που ζουν στη χώρα, έχουν επιστρέψει εθελοντικά στη Συρία τη φετινή χρονιά. Πάντως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκφράζει επιφυλάξεις πως δεν πληρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις για μαζικές επιστροφές προσφύγων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ