Παρασκευή, 22 Νοε.
16oC Αθήνα

«Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και «Ανάλωση έως»: Ποιες είναι οι διαφορές

«Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και «Ανάλωση έως»: Ποιες είναι οι διαφορές

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η διαφορά μεταξύ των ενδείξεων «Ανάλωση έως» και «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» στα τρόφιμα;

Η ένδειξη «Ανάλωση έως» αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, ενώ η ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» σχετίζεται με την ποιότητα των τροφίμων. Και όλα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα πρέπει να φέρουν ενημερωτικές ετικέτες σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Μια ετικέτα τροφίμων που φέρει την ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» ή «Ανάλωση έως» απαιτείται, ώστε οι καταναλωτές να ενημερώνονται για πόσο χρόνο μπορούν να διατηρούν τα τρόφιμα και πώς να τα αποθηκεύουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι έως και το 10% των 88 εκατομμυρίων τόνων απορριμμάτων τροφίμων που παράγονται ετησίως στην ΕΕ συνδέεται με την επισήμανση ημερομηνίας στα τρόφιμα.

Η ένδειξη «Ανάλωση έως» («Use by» ή «Ημερομηνία λήξης») αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων. Είναι μια οδηγία που υποδεικνύει μια συγκεκριμένη ημερομηνία, μετά την οποία το τρόφιμο δεν είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση και μπορεί να σας προκαλέσει κάποιο νόσημα. Εμφανίζεται σε νωπά, ευαλλοίωτα τρόφιμα, ψάρια, κρέας, σαλάτες και γαλακτοκομικά προϊόντα που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν νόσημα εάν καταναλωθούν μετά την ημερομηνία αυτή.

Η ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» (ή «Best before») σχετίζεται με την ποιότητα των τροφίμων. Εφόσον τηρείτε τις οδηγίες αποθήκευσης, το τρόφιμο θα είναι ασφαλές για κατανάλωση και μετά την ημερομηνία αυτή, αλλά μπορεί να μην έχει την ίδια γεύση ή υφή. Μετά από αυτή την ημερομηνία, δεν υπάρχει η εγγύηση ότι το τρόφιμο θα είναι τόσο φρέσκο, νόστιμο, τραγανό κ.λπ. όπως πριν, αλλά δε θα σας προκαλέσει νόσημα. Έτσι, δε χρειάζεται απαραίτητα να το πετάξετε ακόμα!

«Η επισήμανση ημερομηνίας στα τρόφιμά μας βασίζεται στην επιστήμη. Οι σαφείς και σωστές πληροφορίες στη συσκευασία των τροφίμων και η καλύτερη κατανόηση και χρήση της επισήμανσης ημερομηνίας στα τρόφιμα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην ΕΕ καθώς και στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων», σημειώνει η Michaela Hempen, μικροβιολόγος τροφίμων της EFSA.

Οι επιστήμονες για την ασφάλεια των τροφίμων συνεργάζονται στενά με τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων για να διασφαλίσουν ότι χρησιμοποιούνται τα ίδια κριτήρια για τον καθορισμό των ημερομηνιών. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η επιστήμη μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε τις σωστές επιλογές όσον αφορά την ασφάλεια αλλά και τη σπατάλη των τροφίμων.

Στα είδη τροφίμων που έχουν τέτοιου είδους ημερομηνίες συμπεριλαμβάνονται τα κονσερβοποιημένα, τα αποξηραμένα και τα κατεψυγμένα, σύμφωνα με το EUFIC.

Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι μόνο ασφαλής δεν είναι η συνήθεια πολλών να κοιτάζουν ή να μυρίζουν τα τρόφιμα για να εξακριβώνουν εάν έχουν χαλάσει ή όχι, κατά τον δρα Ρόμπερτ Γκραβάνι, καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης.

Και αυτό διότι τα τρόφιμα αλλοιώνονται με διαφορετικό ρυθμό το καθένα, αναλόγως του είδους και του τρόπου παρασκευής και φύλαξής τους, επομένως μπορεί κάλλιστα να μοιάζουν ασφαλή για κατανάλωση, αλλά να μην είναι. Χώρια που «τα βακτήρια είναι αόρατα», προσθέτει.

Απ’ όλα τα τρόφιμα, τα μόνα που θεωρητικώς μπορούν να καταναλωθούν επ’ αόριστον είναι τα κατεψυγμένα, αλλά η ποιότητά τους φθίνει με τον καιρό, διευκρινίζει ο δρ Γκραβάνι.

Τελευταίες ειδήσεις