Site icon NewsIT

Ανατολίτικα παζάρια στο παρά πέντε της ψήφισης του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Χωρίς κατηγορία
21.02.2019 | 06:45
Ανατολίτικα παζάρια στο παρά πέντε της ψήφισης του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Τρόικα και τραπεζίτες φέρονται να διαφωνούν με βασικές ρυθμίσεις του σχεδίου που έχει αποστείλει η κυβέρνηση προς τους δανειστές για το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον ν. Κατσέλη. Ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή και το σχετικό νομοσχέδιο θα πάει προς ψήφιση στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα και πριν εκπνεύσει ο ν. Κατσέλη – λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Οι αντιρρήσεις που φέρει η τρόικα εν πολλοίς ήταν αναμενόμενες, αφού ήταν γνωστές οι θέσεις τους εδώ και πάρα πολύ καιρό. Οι τραπεζίτες με την σειρά τους ζητούν περισσότερες εξασφαλίσεις προκειμένου να μην δημιουργηθεί νέα γενιά κακοπληρωτών και παράλληλα να μην δοθεί άσυλο σε αυτούς που δεν θέλουν και όχι δεν μπορούν να πληρώσουν.

Το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι να βρεθεί άμεσα η λύση, αφού σε μία εβδομάδα ο ν. Κατσέλη λήγει. Το σενάριο της παράτασης απορρίπτουν οι δανειστές – το θεωρούν μη αποδεκτό – δεν το θέλουν οι τράπεζες, ενώ η κυβέρνηση το επιθυμεί μεν, αλλά δεν είναι διατεθειμένη και να συγκρουστεί με καμία πλευρά για αυτό το θέμα. Ωστόσο πιθανή εμπλοκή στο παρά πέντε – όχι το πιθανότερο σενάριο – θα φέρει εξ ανάγκης την παράταση.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σήμερα ή αύριο να υπάρξει νέα συνάντηση κυβέρνησης με τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να φέρει το νομοσχέδιο προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα μαζί με μία σειρά άλλων θεμάτων που χρίζουν επίλυσης, όπως για παράδειγμα οι 120 δόσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ένα ζητούμενο είναι επίσης τι θα συμβεί στο μεσοδιάστημα μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα. Η κυβέρνηση προκρίνει την λύση να υπάρξει συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες, να μην βγει σε πλειστηριασμό κανένα ακίνητο δικαιούχου ένταξης στο νέο νόμο. Ωστόσο αυτό το σχέδιο, αν και δεν πολυαρέσει στους τραπεζίτες ενέχει τον κίνδυνο, κάτι να ξεφύγει από κάποιο υπάλληλο και να δημιουργηθεί θέμα, κάτι που προεκλογικά μπορεί να σημάνει πολλά για την κυβέρνηση και καθόλου αρεστά.

Οι αντιρρήσεις των Βρυξελλών στο σχέδιο εντοπίζεται σε δύο σημεία.
Το πρώτο έχει να κάνει με τους επαγγελματίες που θεωρείται ότι δεν πρέπει να μπουν στην ρύθμιση ή εφόσον μπουν να υπάρξει μεγαλύτερη αυστηρότητα για τα εισοδήματα. Οι δανειστές θεωρούν ότι οι επαγγελματίες σε αντίθεση με τους μισθωτούς έχουν την άνεση να δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα φοροδιαφεύγοντας και έτσι η ρύθμιση που έρχεται ουσιαστικά τους επιβραβεύει.
Το άλλο στοιχείο είναι ότι θεωρούν, οι δανειστές, πως το όριο των 250.000 ευρώ ως αντικειμενική αξία, είναι υπερβολικό και ζητούν να χαμηλώσει αισθητά. Ας μην ξεχνάμε ότι η αρχική πρόταση της τρόικα ήταν το ποσό αυτό να είναι στις 70.000 ευρώ.

 

Του Θανάση Παπαδή

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version