Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Ανησυχίες περί fake news στο TikTok ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών των ΗΠΑ

fake news στα social media

Η επέλαση του TikTok ως η πλέον αναπτυσσόμενη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, σε συνδυασμό με τις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές της Βουλής των Αντιπροσώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάθε άλλο παρά εμπνέει αισιοδοξία ως προς το ζήτημα των fake news.

Η πλατφόρμα του TikTok έχει πολλάκις συσχετιστεί με την ανεξέλεγκτη δημοσίευση και διασπορά ψευδών ειδήσεων. Τη στιγμή που μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζουν ενέργειες ελέγχου και καταστολής των fake news, οι φρενήρεις ρυθμοί δημοσίευσης περιεχομένου και ο φαινομενικά πανίσχυρος αλγόριθμος του TikTok αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στη διάρκεια των επικείμενων εκλογών.

Τα fake news στο TikTok

Η αρνητική φήμη της εφαρμογής έγκειται στο γεγονός ότι η εθιστική πλατφόρμα του TikTok φαίνεται να χρησιμοποιεί την ανθρώπινη ψυχολογία με βίντεο μικρής διάρκειας που εγείρουν συναισθήματα και εξάπτουν την προσοχή των χρηστών με χαρακτηριστικούς ήχους, εικόνες και φράσεις. Πολλές έρευνες, μάλιστα, κάνουν αναφορές στην ασφάλεια του TikTok για τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες. Δεν είναι λίγες, επίσης, οι έρευνες οι οποίες δείχνουν πως το TikTok υστερεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό στη διασπορά και των έλεγχο των ψευδών ειδήσεων.

Ο αλγόριθμος της εφαρμογής, μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως προτείνει λογαριασμούς που δημοσιεύουν αμφιλεγόμενο περιεχόμενο, ακόμα και σε χρήστες που τείνουν να παρακολουθούν αξιόπιστες πηγές περιεχομένου. Ένα αρκετά τρανταχτό παράδειγμα της αδυναμίας -ή αδιαφορίας- του TikTok να ελέγξει το περιεχόμενό του για fake news: αν αναζητήσει κανείς τους όρους “κλιματική αλλαγή”, η πλατφόρμα θα προτείνει την επέκταση της αναζήτησης με τις λέξεις “δεν υπάρχει”.

Η πολιτική εργαλειοποίηση του TikTok με τα βλέμματα στραμμένα στις εκλογές

Δεν είναι λίγες οι φορές που τόσο το TikTok, όσο και διάφορα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν στοχοποιηθεί από πρόσωπα της διεθνούς πολιτικής, ως δίαυλοι διασποράς προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο πόλεμος του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump στο TikTok, με τη διχογνωμία γύρω του να κρατά μέχρι και σήμερα.

Πρόσφατη έρευνα της ομάδας “Κυβερνοασφάλειας για τη Δημοκρατία” του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, αποφαίνεται πως το TikTok είναι η πλατφόρμα με τη μεγαλύτερη ανικανότητα εντοπισμού και καταστολής ψευδών ειδήσεων. Αν και το TikTok, στη θεωρία, δεν επιτρέπει τις πολιτικές διαφημίσεις, φαίνεται να έχει δώσει το “πράσινο φως” για τη δημοσίευση του 90% των ψευδών και παραπλανητικών διαφημίσεων πολιτικού περιεχομένου.

Η έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με γνώμονα τη διαφύλαξη της κοινής γνώμης και της δημοκρατίας, καταλήγοντας σε μία έκκληση, τόσο προς το TikTok, όσο και προς τρίτες πλατφόρμες, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ασφάλειας, ενόψει των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Πηγές: www.snopes.com, www.thetimes.co.uk, www.nytimes.com, cybersecurityfordemocracy.org

Τελευταίες ειδήσεις