Σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδος και των δανειστών της. Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, «το ΔΝΤ μεριμνά ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, όλοι αναγνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο και όλοι το σεβόμαστε αυτό. Αλλά όλοι αναγνωρίζουν πως υπάρχουν ακόμη προκλήσεις. Υπό την οπτική αυτή το ΔΝΤ θα στηρίξει αυτή την πρόοδο».
Η απάντηση του Ράις είναι παρόμοια με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς, ο οποίος απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της Γερμανικής Βουλής τόνισε πως το ΔΝΤ θα έχει ενεργή ανάμιξη στην μετά- προγραμματική εποπτεία της Ελλάδος. «Είμαστε ευγνώμονες για την εμπειρία που θα παράσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο αυτό», είπε εμφατικά ο Σόλτς.
Με απλά λόγια, ο ενισχυμένος ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα έρχεται να διασφαλίσει πως οι «βαθμοί ελευθερίας» στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής που θα αποκτήσει η κυβέρνηση μετά τις 20 Αυγούστου δεν θα οδηγήσουν στην αναστροφή συμφωνημένων μέτρων, όπως η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 και η περικοπή του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου του 2020.
Του Θανάση Παπαδή