Ελλάδα

Αποκαλυπτικό το πόρισμα Βουρλιώτη που παρουσιάζει το newsit.gr για το κύκλωμα που πουλούσε προστασία – Πάνω από 64 εκ. η ζημιά στο ελληνικό δημόσιο

Η ζημιά που προκάλεσε το κύκλωμα στο ελληνικό δημόσιο ανέρχεται στο ποσό των 20.310.962 ευρώ που αντιστοιχεί σε ΦΠΑ για συναλλαγές 84.505.600 ευρώ

Αποκαλυπτικό είναι το πόρισμα του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κ. Χαράλαμπου Βουρλιώτη για τη δράση του κυκλώματος που πουλούσε προστασία σε χαρτοπαικτικές λέσχες και οίκους ανοχής που παρουσιάζει το newsit.gr.

Μέσα στην πολυσέλιδη αναφορά, περιγράφεται η οικονομική ακτινογραφία του κυκλώματος, το οποίο μέσω επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο του κατασκευαστικού κλάδου, των τηλεπικοινωνιών της εστίασης και των υπηρεσιών ασφαλείας, «ξέπλενε» το «μαύρο χρήμα», τσεπώνοντας εκατομμύρια ευρώ, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.

Η ζημιά που προκλήθηκε, ό πως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα, ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 20.310.962 ευρώ που αντιστοιχεί στο Φ.Π.Α. για συναλλαγές 84.505.600 ευρώ, ενώ η περαιτέρω ζημιά σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται στο ποσό των 64.194.638 ευρώ!

Η δράση και η ζημία του ελληνικού Δημοσίου

Στο πόρισμα που συντάθηκε στις 8 Ιανουαρίου και φέρει την υπογραφή του κ. Βουρλιωτη αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: «Από την έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψαν βάσιμες υπόνοιες ότι: Ένα σύνολο οικονομικών οντοτήτων – επιχειρήσεις και επιτηδευματίες – οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στη συνέχεια, που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο του κατασκευαστικού κλάδου, των τηλεπικοινωνιών της εστίασης και των υπηρεσιών ασφαλείας, συμμετέχουν σε υψηλού κινδύνου ασυνήθιστες συναλλαγές, αναπτύσσοντας κοινή και συντονισμένη δράση, που παραπέμπει σε οργανωμένο σχέδιο με σκοπό να αποφύγουν την πληρωμή Φ.Π.Α., φόρου εισοδήματος και λοιπών παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή ασφαλιστικών εισφορών, επιτυγχάνοντας να μην αποδώσουν ή να αποδώσουν ανακριβώς ή να συμψηφίσουν αυτούς με τελικό αποτέλεσμα την παράνομη ιδιοποίηση των αντίστοιχων ποσών, παραπλανώντας την φορολογική διοίκηση με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών ή με την αθέμιτη παρασιώπηση ή απόκρυψη αληθινών γεγονότων, ενώ επιπρόσθετα, επήλθε περαιτέρω ζημία – εκτός εκείνης που σχετίζεται με ΦΠΑ – σε βάρος του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, με την δημιουργία και την ένταξη στον κύκλο εμπορικής δραστηριότητας ενός συνόλου εταιρειών, που χαρακτηρίζονται ως «εταιρείες – κέλυφος», δηλαδή ανύπαρκτων συναλλακτικά ή επιχειρηματικά οντοτήτων – «εξαφανισμένοι έμποροι» – που ευθύς εξαρχής είχαν συσταθεί με σκοπό την συγκέντρωση της υποχρέωσης καταβολής του συνόλου του Φ.Π.Α. του κυκλώματος, καθώς και εταίρων οντοτήτων ως ενδιάμεσων εταιρειών, αποκαλούμενες «απομονωτές» ή «buffers», επιτυγχάνεται η μεταφορά της υποχρέωσης καταβολής του ΦΠΑ στις ανύπαρκτες εταιρείες, τυπολογίας – «εξαφανισμένου εμπόρου» – υπεξαιρώντας σημαντικά ποσά και καταβάλλοντας εν τέλει στο ελληνικό Δημόσιο πόσα ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος πολύ μικρότερα τον αναλογούντων.

Οι εμπλεκόμενες οντότητες αυτής της τυπολογίας, ή ακόμα και οι ενδιάμεσες εταιρείες που παρουσιάζουν μερική συμμόρφωση, προσπαθούν να εμφανίσουν νομιμοφανή λειτουργία, αποκρύπτοντας την εικονική τους διάσταση με σκοπό την εξαπάτηση του ελληνικού Δημοσίου και την εξουδετέρωση του ελέγχου.

Οι οργανωτές του εγκληματικού δικτύου, αποκρύπτουν τεχνηέντως τον απατηλό χαρακτήρα των εμπλεκομένων εταιρικών μορφωμάτων, εμφανίζοντας αναληθώς, ότι έχουν κανονική επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω δε ψευδών δηλώσεων στις φορολογικές αρχές, εικονικών παραστατικών ή ακόμα και παντελούς έλλειψης υποβολής δηλώσεων των συναλλαγών, επιχειρούν την εξάλειψη των χρεωστικών υπολοίπων, ώστε να μην δημιουργούνται υποχρεώσεις απόδοσης ΦΠΑ και να μην ενεργοποιείται ο έλεγχος των αρμοδίων αρχών.

Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται τουλάχιστον για τις χρήσεις 2021, 2022, 2023 και 2024, να καταβάλλονται σημαντικά μειωμένα πόσα ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, προξενώντας με τον τρόπο αυτό ισόποση περιουσιακή ζημία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και προκαλώντας σημαντική βλάβη στην εθνική οικονομία.

Η ζημιά που προκλήθηκε, ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 20.310.962 ευρώ που αντιστοιχεί στο Φ.Π.Α. για συναλλαγές 84.505.600 ευρώ. Η περαιτέρω ζημιά σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται στο ποσό των 64.194.638 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στην καθαρή αξία των συναλλαγών.

Το εγκληματικό προϊόν, το οποίο αποκόμισαν οι δράστες μέσω της εγκληματικής δραστηριότητας, εκτός από το ποσό του Φ.Π.Α. που έχει υπεξαιρεθεί είναι αυτό τις περαιτέρω ζημιές που προκλήθηκε στο Δημόσιο από την έκνομη δράση των ίδιων προσώπων, δεδομένου ότι όλη δραστηριότητα δεν εξαντλείται μόνο στην παράνομη ιδιοποίηση του ΦΠΑ αλλά και στην πρόκληση της ζημιάς που συνδέεται με την λειτουργία ανύπαρκτων επιχειρήσεων μέσω των οποίων αποσπώνται τα έσοδα του Δημοσίου χωρίς να είναι δυνατός ο εντοπισμός τους και η ανάκτηση του εγκληματικού προϊόντος το οποίο είναι ξεχωριστό από τον υπεξαιρεθέντα ΦΠΑ και συνίσταται στο καθαρό ποσό του κάθε τιμολογίου το οποίο κατευθύνεται στο κύκλωμα των εικονικών επιχειρήσεων.

Σε αρκετούς από τους λογαριασμούς νομικών προσώπων που ερευνήθηκαν, παρατηρείται η ανάληψη με μετρητά ποσών ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία, ανάληψη μετρητών, μέσω πλήθος κινήσεων από ATM κυρίως αλλά και αναλήψεων από τα ταμεία των τραπεζικών καταστημάτων, είναι χαρακτηριστική της μεθοδολογίας δράσης των εμπλεκομένων σε εικονικές συναλλαγές ως μέρος ευρύτερου κυκλώματος οικονομικής απάτης, καθώς οι αναλήψεις ανατροφοδοτούν το κύκλωμα για την ανακύκλωση του εγκληματικού προϊόντος και διοχετεύουν τα εν λόγω χρηματικά ποσά στις εταιρείες και στα φυσικά πρόσωπα που επωφελούνται από την εν γένει δράση του κυκλώματος.

Επίσης, γίνεται αντιληπτό ότι επιδιώκεται η παρεμπόδιση του εντοπισμού του πραγματικού τελικό αποδέκτη του χρηματικού ποσού που αναλαμβάνεται. Στη συνέχεια μέρος αυτών των κεφαλαίων κατά τίθεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των υποτιθέμενων προμηθευτών τους, δηλαδή χρηματικά ποσά που αντιστοιχούν στις εικονικές, δηλωθεί σε συναλλαγές, για να προσδώσουν νομιμοφάνεια στην παράνομη δράση.

Γενικότερα, για την χρήση της ανάληψης μετρητών ως οργανικό στοιχείο του οικονομικού εγκλήματος, αναδεικνύοντας συγκεκριμένα τυπολογικά χαρακτηριστικά τα οποία παρατηρούνται υπόθεση φορολογικής απάτης και οικονομικού εγκλήματος. Συγκεκριμένα προκύπτει από την ανάλυση ότι πολλοί επιτηδευματίες οι εταιρείες προβαίνουν σε ανάληψης μετρητών, είτε απευθείας από το ταμείο των τραπεζικών ιδρυμάτων, είτε από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης των τραπεζών, γεγονός που δε συνάδει με την ορθή εφαρμογή των ελληνικών λογιστικών προτύπων».

 

Το τελικό συμπέρασμα

Καταλήγοντας το πόρισμα αναφέρεται στο τελικό συμπέρασμα στο οποίο επισημαίνονται τα εξής: «Σύμφωνα με τα ανωτέρω, διαπιστώνεται ότι ένα σύνολο φυσικών προσώπων, ατομικά ή μέσω των σχετιζόμενων νομικών προσώπων, αναπτύσσουν κοινή και συντονισμένη δράση, που παραπέμπει σε οργανωμένο σχέδιο, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή του Φ.Π.Α., φόρου εισοδήματος και λοιπών παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή ασφαλιστικών εισφορών, παραπλανώντας την φορολογική διοίκηση με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών ή με την αθέμιτη παρασιώπηση ή απόκρυψη αληθινών γεγονότων, επιτυγχάνοντας να μην αποδώσουν είναι αποδώσουν ακριβώς ή να συμψηφιστούν τα αντίστοιχα ποσά, με τελικό αποτέλεσμα την παράνομη ιδιοποίηση τους, διαπράττοντας σε βαθμό βάσιμων υπονοιών, εκτός των βασικών αδικημάτων:

α) Της συγκρότησης ή ένταξης σε επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση τριών ή περισσοτέρων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων, της φοροδιαφυγής, της απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με ζημιά που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα, διενεργώντας μεταξύ τους συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ, με συμμετοχή νομικών οντοτήτων των οποίων τα χαρακτηριστικά και η μεθοδολογία δράσης τους παραπέμπουν σε τυπολογία εταιρείας – «κέλυφος» ή – «εξαφανισμένου εμπόρου» – που χρησιμοποιούνται κυκλώματα εικονικών συναλλαγών και κυκλικής απάτης ΦΠΑ (Carousel), κατορθώνουν Για για τις χρήσεις τουλάχιστον από το έτος 2021 έως το έτος 2024, αφενός να ισοσκελίζουν τον Φ.Π.Α. που προέρχεται από τις πωλήσεις, παρουσιάζοντας στις εκάστοτε περιοδικές δηλώσεις ψεύδη πόσα ΦΠΑ εκροών και εισροών, αφετέρου να μην αποτυπώνεται η πραγματική υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ώστε να τον ιδιοποιούνται παράνομα.

Επιπλέον με την συγκεκριμένη δράση, επιτυγχάνεται η μετακύληση της υποχρέωσης καταβολής του ΦΠΑ σε άλλες εταιρείες του κυκλώματος, για τις οποίες υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι συστάθηκαν ευθύς εξαρχής με σκοπό την ένταξή τους στον κύκλο των εμπορικών συναλλαγών για να αναλάβουν την υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ καθώς και των αντίστοιχων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και στη συνέχεια να εξαφανιστούν. Οι εμπλεκόμενες οντότητες αυτής της τυπολογίας, ή ακόμα και οι ενδιάμεσες εταιρείες που παρουσιάζουν μερική συμμόρφωση, προσπαθούν να εμφανίσουν νομιμοφανή λειτουργία, αποκρύπτοντας την εικονική τους διάσταση με σκοπό την εξαπάτηση του ελληνικού Δημοσίου και την εξουδετέρωση του ελέγχου.

Οι οργανωτές του εγκληματικού δικτύου, αποκρύπτουν τεχνηέντως τον απατηλό χαρακτήρα των εμπλεκομένων εταιρικών μορφωμάτων, εμφανίζοντας αναληθώς, ότι έχουν κανονική επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω δε ψευδών δηλώσεων στις φορολογικές αρχές, εικονικών παραστατικών ή ακόμα και παντελούς έλλειψης υποβολής δηλώσεων των συναλλαγών, επιχειρούν την εξάλειψη των χρεωστικών υπολοίπων, ώστε να μην δημιουργούνται υποχρεώσεις απόδοσης ΦΠΑ και να μην ενεργοποιείται ο έλεγχος των αρμοδίων αρχών.

Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται τουλάχιστον για τις χρήσεις 2021, 2022, 2023 και 2024, να καταβάλλονται σημαντικά μειωμένα πόσα ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, προξενώντας με τον τρόπο αυτό ισόποση περιουσιακή ζημία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και προκαλώντας σημαντική βλάβη στην εθνική οικονομία. Το εγκληματικό προϊόν, το οποίο αποκόμισαν οι δράστες μέσω της εγκληματικής δραστηριότητας, εκτός από το ποσό του Φ.Π.Α. που έχει υπεξαιρεθεί, είναι και αυτό την περαιτέρω ζημία που προκλήθηκε στο Δημόσιο από την έκνομη δράση των ίδιων προσώπων, δεδομένου ότι η όλη δραστηριότητα δεν εξαντλείται μόνο στην παράνομη ιδιοποίηση του ΦΠΑ αλλά και στην πρόκληση της ζημιάς που συνδέεται με την λειτουργία ανύπαρκτων επιχειρήσεων, μέσω των οποίων αποσπώνται τα έσοδα του Δημοσίου, χωρίς να είναι δυνατός ο εντοπισμός τους και η ανάκτηση του εγκληματικού προϊόντος το οποίο είναι ξεχωριστό από τον υπεξαιρεθέντα ΦΠΑ και συνίσταται στο καθαρό ποσό του κάθε τιμολογίου το οποίο κατευθύνεται στο κύκλωμα των εικονικών επιχειρήσεων.

Το ποσό του εγκληματικού προϊόντος που αποκόμισαν τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση και αναφερόμενα στο διατακτικό της παρούσας φυσικά πρόσωπα, διαμέσου των σχετιζόμενων νομικών προσώπων, ως παράνομο περιουσιακό όφελος, προξενώντας με τον τρόπο αυτό ισόποση περιουσιακή ζημία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και προκαλώντας σημαντική ζημιά στην εθνική οικονομία ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 20.310.962 ευρώ που αντιστοιχεί σε ΦΠΑ για συναλλαγές 84.505.600 ευρώ. Η περαιτέρω ζημιά σε βάρος του Δημοσίου ανέρχεται στο ποσό των 64.194.638 ευρώ».

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα