Site icon NewsIT

Αυτά τα ποτά προκαλούν πιο έντονο hangover – Τι ρόλο παίζει η σειρά που πίνουμε

Χωρίς κατηγορία
16.06.2024 | 15:36
Αυτά τα ποτά προκαλούν πιο έντονο hangover – Τι ρόλο παίζει η σειρά που πίνουμε

Sleepy businesswoman working after a night of partying

O δυνατός και επίμονος πονοκέφαλος είναι το σύμπτωμα της επόμενης ημέρας μετά την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ. Ο γενικός κανόνας είναι να μην μπερδεύουμε τα ποτά, ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το hangover. Άραγε, τι ισχύει στα αλήθεια;

Δεν είναι λίγοι, βέβαια, εκείνοι που επιδιώκουν να δοκιμάσουν εναλλαγές με τη σειρά των ποτών για να μετριάσουν τα έντονα συμπτώματα της επόμενης μέρας. Ίσως έτσι βγήκε και η θεωρία «ποτέ μπύρα πριν το ποτό». 

Mελέτη ερευνητών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Helios Wuppertal στη Γερμανία, θέλησε να διαπιστώσει περαιτέρω τις επιδράσεις που παρουσιάζονται κάθε φορά στον οργανισμό από την εναλλαγή στην σειρά της κατανάλωσης ποτών.

Στην μελέτη συμμετείχαν 90 φοιτητές (ηλικίας μεταξύ 19 και 40 ετών) από πανεπιστήμιο στη Γερμανία και τους χώρισαν σε τρεις ομάδες.

Την πρώτη μέρα, η πρώτη ομάδα ήπιε μία μπύρα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, έως ότου η συγκέντρωση αλκοόλ στην αναπνοή τους έφτασε στο 0,05% και μετά ήπιε λευκό κρασί 11% έως ότου η συγκέντρωση αλκοόλ στην αναπνοή τους έφτασε στο 0,11%. Η δεύτερη ομάδα έκανε το ίδιο, αλλά με την αντίθετη σειρά.

Και τα άτομα της τρίτης ομάδας έλαβαν οδηγίες να πιουν είτε μόνο μπύρα είτε μόνο κρασί. Καθώς οι συμμετέχοντες έπιναν, οι ερευνητές τους ρωτούσαν πώς αισθάνονται και πόσο μεθυσμένοι ένιωθαν ότι ήταν. Τους δόθηκαν επίσης τυποποιημένα γεύματα και νερό και μετά πήγαν για ύπνο στον χώρο της μελέτης.

Το επόμενο πρωί, οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν την ένταση των συμπτωμάτων του hangover -μεταξύ άλλων πόσο κουρασμένοι, διψασμένοι, ζαλισμένοι ήταν και αν αισθάνονταν ναυτία- από 0 έως 7.

Μία εβδομάδα ή περισσότερο μετά, οι ερευνητές επανέλαβαν ολόκληρη τη διαδικασία, αλλά άλλαξαν τη σειρά κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ των ομάδων – όσοι είχαν πιει μπύρα πρώτα κατανάλωναν κρασί και το αντίστροφο. Και τα άτομα στην ομάδα ελέγχου που είχαν κρασί την πρώτη μέρα άλλαξαν σε μπύρα και όσοι είχαν πιει μπύρα άλλαξαν σε κρασί.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τις βαθμολογίες των συμμετεχόντων για το hangover όλες τις μέρες και σε όλες τις ομάδες της μελέτης, διαπίστωσαν ότι η σειρά κατανάλωσης αλκοόλ δεν επηρέαζε ομοιόμορφα τα συμπτώματα, επισημαίνει ο Δρ Kai O. Hensel. Δεν υπήρχε μια ιδανική σειρά κατανάλωσης αλκοόλ που να ισχύει για όλους.

Η σοβαρότητα του hangover εξαρτιόταν περισσότερο από το πώς το σώμα τους ήταν σε θέση να επεξεργαστεί το αλκοόλ. «Τα ευρήματά μας καταρρίπτουν τους παλιούς μύθους», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη.

Τι μειώνει τις πιθανότητες του hangover

Ο πιο εύκολος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να έχετε συμπτώματα πονοκεφάλου και ζάλης, είναι, ασφαλώς, να πίνετε λιγότερο, τονίζει ο Emmert Roberts, ανώτερος κλινικός λέκτορας στην Ψυχιατρική εθισμών στο King’s College του Λονδίνου.

Ορισμένα αλκοολούχα ποτά είναι πιο πιθανό να σας κάνουν να αισθανθείτε άρρωστοι το επόμενο πρωί, προσθέτει.

Για παράδειγμα, τα πιο σκουρόχρωμα αλκοολούχα ποτά, όπως το ουίσκι και το κονιάκ, συνδέονται με πιο έντονο hangover σε σύγκριση με τα πιο ανοιχτόχρωμα οινοπνευματώδη, όπως η βότκα και το τζιν.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα πιο σκούρα ποτά περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις ενώσεων που παράγονται φυσικά κατά τη διαδικασία της απόσταξης και της ζύμωσης, οι οποίες συμβάλλουν στο χρώμα, τη γεύση και το άρωμα των ποτών.

Το κόκκινο κρασί είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί πονοκεφάλους την επόμενη μέρα, για λόγους που οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως. Τα ποτά γενικά έχουν υψηλότερη συγκέντρωση αλκοόλ από την μπύρα ή το κρασί, επομένως εάν πίνετε ισοδύναμες ποσότητες, το ποτό είναι πιο πιθανό να σας κάνει να νιώσετε χειρότερα, διευκρινίζει ο δρ. Roberts.

Δεν υπάρχουν, βέβαια, αποδεδειγμένοι τρόποι για να αποφύγετε το hangover. Το να παραμείνετε ενυδατωμένοι μπορεί να βοηθήσει, λέει η δρ. Sarah Andrews, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στη σχολή Johns Hopkins Medicine.

Η εναλλαγή αλκοολούχων ποτών με νερό μπορεί, επίσης, να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο πίνετε, βοηθώντας σας, ενδεχομένως, να πιείτε λιγότερο συνολικά.

Τέλος, η κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι μπορεί να οδηγήσει να βρεθείτε σε κατάσταση μέθης γρηγορότερα και πιο έντονα, συνεπώς, είναι καλύτερο να έχετε καταναλώσει φαγητό προηγουμένως.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version