Μία φορά και ένα καιρό ήταν μία μεγάλη εταιρία κόσμημα για την ελληνική οικονομία, την έλεγαν ΔΕΗ και αποτελούσε όνειρο κάθε νέου να εργαστεί σε αυτή. Σήμερα η εταιρία αυτή έχει πλήρως απαξιωθεί, η αξία της στο Χρηματιστήριο είναι μετά βίας 400 εκατ. και κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί για την επόμενη ημέρα.
Το να έχει μία επιχείρηση προβλήματα δεν είναι κάτι το μη σύνηθες. Το να έχει όμως σοβαρά προβλήματα και αυτοί που την διοικούν να σφυρίζουν αδιάφορα, μάλλον αποτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα που κανείς δεν γνωρίζει τη λύση.
Χθες υπήρξε μία πληροφορία που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή, ότι δηλαδή η εταιρία έχει πρόβλημα ρευστότητας και απαιτούνται άμεσα 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να… μη σκάσει. Το δημοσίευμα μάλιστα επικαλείται ένα εσωτερικό email της οικονομικής διευθύντριας.
Η είδηση έγινε γνωστή το πρωί και μέχρι το απόγευμα ουδείς ασχολήθηκε, ούτε η διοίκηση, αλλά ούτε και το αρμόδιο υπουργείο. Αργά το μεσημέρι εξέδωσαν ανακοινώσεις. Το μεν υπουργείο λέει ότι φταίει η ΝΔ για όλα, η δε διοίκηση της ΔΕΗ με μία ανακοίνωση που απευθύνεται προφανώς σε παιδιά του νηπιαγωγείου μας λέει εν πολλοίς ότι όλα πάνε καλά, γίνονται επενδύσεις και σύντομα η ΔΕΗ… θα απογειωθεί.
Και δεν είναι μόνο η διοίκηση και το υπουργείο που χθες γιόρτασαν την παγκόσμια ημέρα του ύπνου (δεν υπάρχει άλλη εξήγηση), αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τους μιμήθηκε. Με την μετοχή να βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση, με απώλειες που στο τέλος της συνεδρίασης ξεπέρασαν το 17%, ποσοστό τεράστιο για το μέγεθος της εταιρίας, δεν προέβη σε καμία απολύτως ενέργεια. Δεν ζήτησε, ως όφειλε, άμεσες εξηγήσεις από την διοίκηση της ΔΕΗ και βέβαια δεν προχώρησε σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, μέχρι να απαντήσει η διοίκηση αν τελικά είναι κοντά ή όχι στην οικονομική κατάρρευση η ΔΕΗ.
Χθες όλες οι πλευρές έδειξαν ένα πρωτοφανή ωχαδερφισμό σε βαθμό παρεξηγήσιμο. Χάθηκαν 83 εκατ. ευρώ και η πρώτη αντίδραση ήρθε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.
Οι ευθύνες είναι τεράστιες που έχει η διοίκηση της επιχείρησης. Βλέποντας την εικόνα να χειροτερεύει ημέρα με την ημέρα δεν έκανε απολύτως τίποτε. Τα χρέη είναι εκτός ελέγχου, οι οφειλές αυξάνονται, το κόστος δεν μειώνεται και όλα αυτά φέρνουν τεράστιες ζημιές. Πέρυσι πλησίασαν κοντά στο ένα δισ. ευρώ. Είπαν ότι οι λόγοι ήταν συγκυριακοί.
Εφέτος το πρώτο 3μηνο η εικόνα είναι ίδια και χειρότερη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι οποίες όχι μόνο δεν διαψεύσθηκαν αλλά επιβεβαιώθηκαν με τρόπο που μάλλον προκαλεί οργή. Τι είπε η διοίκηση χθες; Ότι ακόμη δεν ξέρουν, 2,5 μήνες μετά το κλείσιμο του 3μήνου.
Και δεν είναι μόνο αυτά που χρεώνονται στην διοίκηση. Έχει σοβαρές ευθύνες και για την αποτυχία (δύο φορές) του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες. Ο πρώτο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, ενώ ο δεύτερος θα είχε την ίδια τύχη, αν δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές.
Εν κατακλείδι: Η διοίκηση της ΔΕΗ που προφανώς θα ακολουθήσει την κυβέρνηση στην έξοδο έχει ευθύνες και μάλιστα βαρύτατες για το σημερινό χάλι της επιχείρησης. Η στάση της θυμίζει τον Τιτανικό με την ορχήστρα να συνεχίζει να παίζει ενώ το πλοίο βυθιζόταν.