Site icon NewsIT

Δεκαπέντε χρόνια Bitcoin: Τα ανοιχτά ερωτήματα και οι προοπτικές

Χωρίς κατηγορία
12.12.2023 | 05:01
Δεκαπέντε χρόνια Bitcoin: Τα ανοιχτά ερωτήματα και οι προοπτικές

A selection of different cryptocurrency coins piled together over US dollar banknotes

To Βitcoin κλείνει το 2024, δεκαπέντε χρόνια και πολλά ερωτήματα απασχολούν ιδίως όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο των επενδύσεων: Είναι το Bitcoin “ποντικοφάρμακο”, όπως το έθεσε ο διάσημος επενδυτής Warren Buffett πριν από μερικά χρόνια; Είναι κυρίως μέσο απάτης και παιχνιδάκι για αμφίβολους επενδυτές όπως ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ο οποίος χρεοκόπησε πέρυσι με το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης FTX και καταδικάστηκε πρόσφατα;

Ή είναι μια πολύτιμη εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ένας σωτήρας σε περιόδους ανάγκης σε χώρες με κρίση όπου τα παραδοσιακά συστήματα δεν λειτουργούν;

 Χρησιμοποιείται πράγματι το Bitcoin για πληρωμές, είναι κυρίως ένα μέσο κερδοσκοπίας ή είναι μια αξιόλογη προσθήκη σε ένα παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο;

Το Bitcoin είναι όλα αυτά τα πράγματα ταυτόχρονα, σχολιάζει η Handelsblatt. Ο Τζέημς Μπάτερφιλ (James Butterfill), επικεφαλής έρευνας στη διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων CoinShares, παραθέτει ορισμένα επιχειρήματα υπέρ της εξέλιξης προς μια πιο σοβαρή κατεύθυνση. Μια ματιά σε αυτόν τον τομέα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπό το πρίσμα της ανάκαμψης των τιμών.

Η CoinShares εδρεύει στο Λονδίνο, αλλά σύμφωνα με τον Μπάτερφιλ έχει πολλούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτών, στη Γερμανία. Η εταιρεία προσφέρει τα λεγόμενα ETPs σε κρυπτονομίσματα. Πρόκειται για χρεωστικούς τίτλους, δηλαδή παραδοσιακούς τίτλους που υποστηρίζονται από τα κρυπτονομίσματα που παρουσιάζουν ως εγγύηση. Σύμφωνα με την εταιρεία, το υπό διαχείριση ενεργητικό της ανέρχεται σε ισοδύναμα περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μπάτερφιλ λέει πως «το Bitcoin είναι μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων επειδή συμπεριφέρεται σαν κατηγορία περιουσιακών στοιχείων”.

Στην πραγματικότητα, το Bitcoin, όπως και άλλες επενδύσεις χαμηλής ή μηδενικής απόδοσης, όπως ο χρυσός, γνώρισε μόνο τις τελευταίες ημέρες μια κάπως υποτονική ανάκαμψη, η οποία συνδέεται με την προσδοκία πτώσης των επιτοκίων.

 Όπως και ο χρυσός, το Bitcoin θεωρείται ως προστασία από τον πληθωρισμό, επειδή η προσφορά είναι περιορισμένη.

Ο αριθμός των Bitcoin αυξάνεται μόνο κατά το ήμισυ τόσο γρήγορα όσο πριν κάθε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον αμετάβλητο προγραμματισμό- μια τέτοια “μείωση κατά το ήμισυ” αναμένεται και πάλι τον ερχόμενο Απρίλιο.

Παρόμοια με τον χρυσό, ωστόσο, η προστασία από τον πληθωρισμό δεν είναι τέλεια, διότι όταν οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια ως απάντηση στις πιέσεις των τιμών, οι άτοκες επενδύσεις γίνονται λιγότερο ελκυστικές και πέφτει η τιμή τους. Αυτό ακριβώς συνέβη πριν από την τελευταία ανάκαμψη, όπως παραδέχεται ο Μπάτερφιλ: “Μια φούσκα έσκασε το 2022”.

Ωστόσο, προβάλλει ένα άλλο επιχείρημα υπέρ της θετικής εξέλιξης του Bitcoin: “Η μεταβλητότητα μειώνεται”. Αν και αυτό έχει γίνει εμφανές πρόσφατα, οι διακυμάνσεις εξακολουθούν να είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες του δείκτη MSCI World για τις παγκόσμιες μετοχές (βλ. διάγραμμα). Συνεπώς, το κρυπτονόμισμα δεν θα χάσει σύντομα τη φήμη του ως επένδυση κυρίως για κερδοσκοπικούς επενδυτές, τονίζει η Handelsblatt.

Ανάμειξη αντί για κερδοσκοπία

Η CoinShares προσπαθεί να προωθήσει το Bitcoin κυρίως ως προσθήκη στα παραδοσιακά χαρτοφυλάκια μετοχών και ομολόγων. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήγαγε η εταιρεία τον Νοέμβριο, ένα παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο με 60 τοις εκατό μετοχές και 40 τοις εκατό ομόλογα έχει αποδώσει μέση απόδοση 7,2 τοις εκατό ετησίως από τον Οκτώβριο του 2015. Μια προσθήκη τεσσάρων τοις εκατό Bitcoin θα απέδιδε περίπου 14 τοις εκατό με σταθερό μερίδιο, και χωρίς “επανεξισορρόπηση”, δηλαδή συνεχή διόρθωση των μετοχών, ακόμη και 38 τοις εκατό.

Ωστόσο, ο υπολογισμός αυτός είναι προβληματικός και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο μέλλον: Τον Οκτώβριο του 2015, το bitcoin εξακολουθούσε να κοστίζει πολύ λιγότερο από 300 δολάρια, ενώ τώρα είναι πάνω από 40.000 δολάρια.

Είναι πιο ενδιαφέρον να εξετάσουμε τους συντελεστές συσχέτισης, οι οποίοι δείχνουν την αλληλεξάρτηση των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων (βλ. διάγραμμα). Με συντελεστή περίπου 0,2 μέσα σε ένα έτος, ο οποίος υποδηλώνει συσχέτιση 20 % στην τάση των τιμών, η σύνδεση με τις μετοχές είναι σχετικά η υψηλότερη.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη: τόσο οι μετοχές όσο και το Bitcoin αγοράζονται όταν οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους. Η συσχέτιση με τα ομόλογα είναι χαμηλή, και εκείνη με τον χρυσό είναι επίσης πολύ περιορισμένη. Σε κάποιο βαθμό, η πρόσμιξη Bitcoin θα μπορούσε να αμβλύνει τις διακυμάνσεις της αξίας ενός χαρτοφυλακίου και να βελτιώσει έτσι τη σχέση κινδύνου/απόδοσης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επίσης έντονες αρνητικές συσχετίσεις, γεγονός που θα σήμαινε πολύ πιο σημαντική βελτίωση.

Ένα σημαντικό επιχείρημα υπέρ της αύξησης της αξιοπιστίας του Bitcoin είναι η αυξανόμενη ενσωμάτωσή του στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το πιο σημαντικό σημείο εδώ, το οποίο έχει επίσης συμβάλει στην ανάκαμψη της τιμής, είναι η προοπτική της έγκρισης ενός διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου (ETF) που επενδύει αποκλειστικά στο Bitcoin από τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Blackrock στις ΗΠΑ.

Από τη σκοπιά της DZ Bank, αυτό θα ήταν “ένα πολυαναμενόμενο βήμα από τους υποστηρικτές της κρυπτογράφησης προς την ολοκληρωμένη καθιέρωση των κρυπτονομισμάτων ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων”. Η εταιρεία επενδύσεων κρυπτογράφησης Greenfield γράφει με ενθουσιασμό: “Η Wall Street βρίσκεται στα πρόθυρα σημαντικών επενδύσεων στο Bitcoin, υποσχόμενη έσοδα δισεκατομμυρίων και νέες επενδυτικές ευκαιρίες μέσω οχημάτων ETF”.

Αναφέρει επίσης ότι η DZ Bank και η Commerzbank έχουν δημιουργήσει πλατφόρμες για τη φύλαξη κρυπτογράφησης, με την Commerzbank να είναι η πρώτη γερμανική τράπεζα που έλαβε άδεια για αυτό.

Παρ’ όλα αυτά, το ερώτημα παραμένει: Σε τι βασίζεται στην πραγματικότητα η αξία του Bitcoin; Η κλασική απάντηση σε αυτό είναι διττή. Πρώτον, η αύξηση των νομισμάτων είναι αυστηρά περιορισμένη και μειώνεται αυτόματα στο μηδέν το 2040. Επιπλέον, η ζήτηση αυξάνεται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών.

Υπονοεί επίσης μια άλλη λειτουργία για τους επενδυτές: Παρόμοια με τον χρυσό, τα κρυπτονομίσματα μπορούν να αποτελέσουν ένα είδος ασφάλισης έναντι της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, όπως και με τον χρυσό, αυτό ισχύει κυρίως για την άμεση ιδιοκτησία. Συγκριτικά, το Bitcoin θα πρέπει στη συνέχεια να είναι πολύ πιο εύκολο στη διαχείριση των πληρωμών από ό,τι ο φυσικός χρυσός, εφόσον τουλάχιστον το διαδίκτυο εξακολουθεί να λειτουργεί.

Η Χαμάς αποκηρύσσει τις μεταφορές Bitcoin

Το πρόβλημα είναι ότι ακριβώς λόγω αυτής της ανεξαρτησίας από τα παραδοσιακά συστήματα πληρωμών το Bitcoin χρησιμοποιείται συχνά για εγκληματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, αυτό παραβλέπεται συχνά: Οι πληρωμές Bitcoin είναι απολύτως διαφανείς, επειδή μπορούν να προβληθούν ανά πάσα στιγμή σε μια αλυσίδα μπλοκ, δηλαδή σε ένα αποκεντρωμένο λογιστικό σύστημα.

Μόλις διαπιστωθεί ποιος βρίσκεται πίσω από μια συγκεκριμένη διεύθυνση στο σύστημα, οι δραστηριότητές του είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς απέφυγε πρόσφατα να συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτό το δίκτυο, όπως ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz τον περασμένο Απρίλιο.

Ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα κατά του Bitcoin είναι η τεράστια κατανάλωση ενέργειας. Αυτό προκαλείται από τη λεγόμενη αρχή της “απόδειξης της εργασίας” στην εξόρυξη, κατά την οποία η πιθανότητα να επιτραπεί η κράτηση πληρωμών και η λήψη ανταμοιβής γι’ αυτές αυξάνεται με την αύξηση της χωρητικότητας του υπολογιστή.

Σε ένα έγγραφο εργασίας που δημοσίευσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τον Σεπτέμβριο σχετικά με το ερώτημα πώς η εξόρυξη θα μπορούσε να υπαχθεί σε φόρο άνθρακα, οι συγγραφείς συγκρίνουν την κατανάλωση του συστήματος με εκείνη ολόκληρων χωρών όπως η Αυστραλία και η Ισπανία.

Ο Mπάτερφιλ αντιτείνει ότι η εξόρυξη Bitcoin μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εξισορρόπηση της έντονα κυμαινόμενης προσφοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έτσι να τις καταστήσει πιο κερδοφόρες. Αυτή η θεωρία ότι το Bitcoin μπορεί να έχει ακόμη και θετικό περιβαλλοντικό αποτέλεσμα υποστηρίζεται από μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Cornell τον Οκτώβριο.

Ως ένα ακόμη παράδειγμα, ο Μπάτερφιλ αναφέρει τη χρήση του φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας, το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα αποτεφρωνόταν.

Η επιλογή αυτή αναφέρεται επίσης από την ελεγκτική εταιρεία KPMG, η οποία καταλήγει σε μια συνολικά θετική ετυμηγορία για το Bitcoin σύμφωνα με τα κριτήρια της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί ότι η πλεονάζουσα ενέργεια θα πρέπει να αξιοποιηθεί πιο λογικά στο μέλλον μέσω νέων επιλογών αποθήκευσης ή, για παράδειγμα, μέσω της παραγωγής υδρογόνου. Το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, το Ethereum, έχει πλέον μεταβεί σε μια διαφορετική τεχνική διαδικασία που ονομάζεται proof-of-stake, κατά την οποία η πλειοψηφία του οικονομικού μεριδίου και όχι η πλειοψηφία της υπολογιστικής ικανότητας είναι καθοριστική για την επιρροή στο σύστημα, όπως συμβαίνει με το Bitcoin.

Οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Bitcoin θεωρούν ότι το proof-of-stake είναι λιγότερο ασφαλές από το proof-of-work. Ο Μπάτερφιλ θεωρεί ότι αυτό είναι λιγότερο κρίσιμο λόγω του μεγέθους του δικτύου Ethereum, αλλά δείχνει κάποιο σκεπτικισμό απέναντι σε μικρότερα κρυπτονομίσματα όπως το Cordana και το Solana, τα οποία είναι κατασκευασμένα με παρόμοιο τρόπο με το Ethereum. Συνολικά, ωστόσο, βλέπει το Ethereum λιγότερο ως επενδυτικό μέσο και περισσότερο ως πλατφόρμα υπηρεσιών, επειδή υπάρχουν πολλές επιλογές για τον προγραμματισμό πληρωμών.

Μακροπρόθεσμα, τα κρυπτονομίσματα, τα οποία βασίζονται στην κρυπτογράφηση, θα μπορούσαν να απειληθούν από την άνοδο των κβαντικών υπολογιστών, οι οποίοι προσφέρουν εντελώς νέους τρόπους αποκρυπτογράφησης των κωδικών. Ο Μπάτερφιλ επισημαίνει ότι αυτό θα προκαλούσε προβλήματα και στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αλλά τουλάχιστον υπάρχουν υπεύθυνοι άνθρωποι και η δυνατότητα παρέμβασης στο λογισμικό, ενώ τουλάχιστον η βασική δομή του Bitcoin είναι πολύ σταθερή. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάσεξ για το 2022 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το νόμισμα Bitcoin θα είναι ευάλωτο στους κβαντικούς υπολογιστές σε περίπου δέκα χρόνια.

Υπάρχουν λοιπόν αρκετά επιχειρήματα για να χαρακτηρίσουμε το Bitcoin ως “αξιόπιστο”; Το ερώτημα δεν μπορεί ακόμη να απαντηθεί μονοσήμαντα, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον ενδείξεις που δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version