Site icon NewsIT

Διαβήτης τύπου 2: Νέα φάρμακα και η δυνατότητα λαπαροσκόπησης

Χωρίς κατηγορία
28.11.2023 | 16:03
Διαβήτης τύπου 2: Νέα φάρμακα και η δυνατότητα λαπαροσκόπησης

Diabetes word on bock shape and spoon with sugar inside on wooden table. Flat lay

Γράφει ο Χάρης Παππής, MD, PhD, FACS, FEBS(Hon), Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής Ογκολογίας και Παχυσαρκίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Εδώ και δεκαετίες, η Χειρουργική του Διαβήτη τύπου 2 έχει δώσει ασφαλή και μακροχρόνια καλά αποτελέσματα και αποτελεί Διεθνή Οδηγία εδώ και 10 χρόνια! Η εφαρμογή της έδωσε στην έρευνα το έναυσμα για παραγωγή φαρμάκων, που μπορούν να επιτύχουν απώλεια βάρους και καλύτερη ρύθμιση του Διαβήτη με σημαντική επιτυχία.

Τα φάρμακα, όμως, μόνα τα δε μπορούν να πετύχουν όσα μπορεί η χειρουργική σε ασθενείς που δε ρυθμίζονται σωστά! Η πραγματικότητα είναι ότι πάνω από 40% των διαβητικών δεν επιτυγχάνουν καλή ρύθμιση του σακχάρου τους. Σε αυτή την περίπτωση ή σε ασθενείς που δε μπορούν να είναι συνεπείς στη φαρμακοθεραπεία, η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει δείξει σε διαβητικούς ίαση ή ύφεση σε ποσοστά πάνω από 80%. Ιδιαίτερη επιτυχία υπάρχει σε όσους δεν έχουν τη νόσο πολλά χρόνια. Αλλά και χρόνια διαβητικοί έχουν σημαντική βελτίωση της νόσου και μείωση των φαρμάκων και απαλλάσσονται από την ινσουλίνη.

Μία λαπαροσκοπική επέμβαση στο στομάχι είναι σήμερα ασφαλής, ανώδυνη και με νοσηλεία 1-2 ημέρες. Η λύση δεν απευθύνεται μόνο σε σοβαρά παχύσαρκους. Σύμφωνα με τις Διεθνής οδηγίες του 2022, ασθενείς με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) >30 (δηλαδή 15-25 περιττά κιλά) και διαβήτη που δε ρυθμίζεται, πρέπει να εξετάζουν την επιλογή αυτή! Η παράλληλη χρήση των νέων φαρμάκων μπορούν να φτάσουν στην ιδανική αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος του Διαβήτη τύπου 2.

Ιδανική ομάδα στην οποία απευθύνεται η λαπαροσκοπική παρέμβαση είναι συνάνθρωποί μας με προδιάθεση για διαβήτη, είτε με οικογενειακό ιστορικό είτε με συμπτώματα προδιαβήτη (υπερινσουλιναιμία). Χαρακτηριστικά δείγματα είναι η δυσκολία στην απώλεια βάρους με δίαιτα (αντίσταση των κυττάρων στην ινσουλίνη), η συχνή πείνα (γιατί η υψηλή ινσουλίνη ρίχνει γρήγορα το σάκχαρο αίματος), η αδικαιολόγητη κόπωση και η δυσκολία συγκέντρωσης. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ο Διαβήτης αφορά πάνω από 1.100.000 Έλληνες. Υπολογίζεται ότι πάνω από 10% αυτών είναι αδιάγνωστοι!

Οι σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ετών είναι η συνεργασία διαβητολόγων και ειδικών χειρουργών. Στο Διαβήτη τύπου 2 που μετά από προσπάθειες γιατρού και ασθενούς δε ρυθμίζεται σωστά,  πρέπει να συζητείται η επιλογή της λαπαροσκοπικής επέμβασης. Η απόλυτη συνειδητοποίηση από όλους, ότι Διαβήτης είναι μια πολύ σοβαρή χρόνια και δύσκολα ρυθμιζόμενη νόσος, η επιστράτευση όλων των όπλων είναι επιτακτική! Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν χιλιάδες νόσοι που δεν έχουν τη χειρουργική επιλογή και οι πάσχοντες ταλαιπωρούνται αναμένοντας μια καλύτερη θεραπεία! Στο Διαβήτη υπάρχει!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version