Χωρίς κατηγορία

Δίκη Siemens: Δεκτή η πρόταση να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά για 15 από τους 22 ενόχους

Η εισαγγελέας χαρακτήρισε την υπόθεση της Siemens ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο δωροδοκίας» στη χώρα μας.

Να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικές περιστάσεις στους 15 εκ των 22 ενόχων για την υπόθεση της Siemens αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Το δικαστήριο συντασσόμενο με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, Ελένη Σκεπαρνιά, αποφάσισε την αναγνώριση του πρότερου σύννομου βίου σε δύο επιχειρηματίες, παρένθετα πρόσωπα, στη διαδρομή του «μαύρου» χρήματος.

Επιπλέον, το Δικαστήριο αποφάσισε να αναγνωρίσει και το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη σε πέντε, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens Γερμανίας.

Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, η εισαγγελέας πρότεινε την επιβολή ποινών κάθειρξης από 7 μέχρι 15 έτη (η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή) στους 22 καταδικασθέντες.

Η κυρία Σκεπαρνιά επισήμανε προς το Δικαστήριο πως η υπόθεση της Siemens αποτελεί το «μεγαλύτερο σκάνδαλο δωροδοκίας» στη χώρα μας.

Παράλληλα, επισήμανε πως βάση του νέου Ποινικού Κώδικα ισχύει χαμηλότερο πλαίσιο ποινής για τους καταδικασθέντες, σε σχέση με το παρελθόν μετά την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που απειλούνταν με ισόβια κάθειρξη.

Με το αυτό το σκεπτικό η εισαγγελέας ζήτησε οι ποινές που θα επιβληθούν να είναι ανάλογες των πράξεων των κατηγορουμένων και η επιβληθεί η ανώτατη προβλεπόμενη βάση του νέου ποινικού κώδικα, τα 15 έτη, σε αυτούς που είχαν «ιθύνοντα ρόλο σε αξιόποινες πράξεις με συμμετοχή πολλών προσώπων». Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο τότε ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάς, Μιχάλης Χριστοφοράκος και ο Χρήστος Καραβέλας, οι οποίοι διέφυγαν και στο εξωτερικό, καθώς και ο Πρόδρομος Μαυρίδης και τρία πρώην στελέχη του ΟΤΕ.

Χωρίς κατηγορία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χωρίς κατηγορία: Περισσότερα άρθρα