21 επιχειρήσεις ανακοίνωσαν την ανάπτυξη σύγχρονης βιομηχανίας ανακύκλωσης, αξιοποίησης των αποβλήτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας
Ανακοινώθηκε τη Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010, σε συνέντευξη Τύπου, η ίδρυση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης – ΣΕΒΙΑΝ, για τη προώθηση της συνεργασίας των επιχειρήσεων με επιστημονικούς φορείς, καθώς και η δημιουργία δικτύου μεταξύ των επιχειρήσεων για την αξιοποίηση των αποβλήτων τους. Η ίδρυση του στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης, καθώς και σε θεσμικές παρεμβάσεις προς την πολιτεία. Παράλληλα ο πρόεδρος του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου, κ. Α. Κατρής, επεσήμανε ότι αποστολή του ΣΕΒΙΑΝ είναι να αναζητεί εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων με κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, για τη διαμόρφωση κατάλληλων προϋποθέσεων βιωσιμότητας. Ο “πράσινος” ΣΕΒ θεωρεί ότι η αυστηρή εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου για το περιβάλλον αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, για πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Συγκεκριμένα ο κ. Κατρής ανέφερε ότι “οι επιχειρηματίες, που έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην ανακύκλωση βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων, καθώς και αυτοί που παράγουν πράσινη ενέργεια από προϊόντα απορριμματικής προέλευσης, αποτελούν τους σκαπανείς μιας πράσινης οικονομίας”.
Στη συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου, κ. Σκιαδάς, γνωστοποίησε ότι ο ΣΕΒΙΑΝ θα διοργανώσει άμεσα τέσσερις ημερίδες, με τις εξής θεματικές ενότητες: “Ανακύκλωση και Ενεργειακή Αξιοποίηση: Βιώσιμες Προοπτικές για την Ανάπτυξη”, “Διαχείριση Βιομηχανικών Αποβλήτων”, “Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών απορριμμάτων”, “Διεθνής Πρακτική”. Η πρώτη ημερίδα προγραμματίζεται για τις 11 Μαρτίου 2010. Ήδη ο ΣΕΒΙΑΝ συνεργάζεται με το ΕΜΠ το τελευταίο τρίμηνο. Μέλη του ΣΕΒΙΑΝ είναι: ΑΓΕΤ Ηρακλής, ΒΕΑΛ ΑΕ, ΒΕΚΑ ΑΕ, Γενική Ανακυκλώσεως ΧΑΡΤΟΥ ΑΕ, ΓΙΟΥΛΑ Υαλουργική Βιομηχανία ΑΕ, ΕΠ. ΑΝ. Α. ΑΕ, ΕΚΑΝ, ΕΛΒΑΛ ΑΕ, Ηλέκτωρ ΑΕ, ΜΕΛ, Σιδενόρ, Τιτάν, Χαλκόρ, Χαλυβουργία Ελλάδος, Χαλυβουργική, Χαρτοποιία Φθιώτιδος, Cyclon Ελλάς ΑΕ, Ecomel ΑΕ, Greensteel, Polyeco ΑΕ, Sonoco Recycling. Επίσης ο καθηγητής ΧΜ ΕΜΠ, κ. Κοκόσης Αντώνης, προέβαλε τη σημασία του βιομηχανικού συμβιωτικού μοντέλου, στο οποίο τα απόβλητα αντιμετωπίζονται ως πρώτες ύλες, και υπογράμμισε τα οφέλη σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο.