Ότι η πρωτιά της ΝΔ δεν αμφισβητείται, είναι κάτι που γνωρίζουν και αποδέχονται και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά είναι πως στη ΝΔ ελπίζουν πως θα είναι αυτοδύναμοι, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζονται για να κόψουν την αυτοδυναμία των αντιπάλων τους. Κάτι που εξαρτάται άμεσα από τον αριθμό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, το άθροισμα των ποσοστών τους και το ποσοστό του πρώτου κόμματος.
Αν, δηλαδή, επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που θέλουν πεντακομματική Βουλή, τα κόμματα που είναι στο όριο του 3% να είναι 2-3 και τη ΝΔ γύρω στο 35-36%, τότε η αυτοδυναμία είναι δεδομένη.
Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να κρατήσει δυνάμεις. Δεν έχει διαλυθεί ούτε μετά το Μάτι ούτε μετά τον καβγά Κοτζιά-Καμμένου. Αντιθέτως, διατηρεί ποσοστά αρκετά πάνω από το 20% και μάλιστα όχι σε συνθήκες απόλυτης πόλωσης, όπως σχεδιάζει να πράξει ο Αλέξης Τσίπρας στο δρόμο προς τις κάλπες. Αντικειμενικά, άλλωστε, το στοίχημα που έχει μπροστά του και ο ίδιος είναι να συγκρατήσει το κόμμα του σε ποσοστά όσο το δυνατόν πιο κοντά σ’ αυτά που πήρε το 2015 και τη διαφορά με τη ΝΔ σε όσο το δυνατόν μικρότερα επίπεδα. Ένα σενάριο π.χ. 33-26, θα ισοδυναμούσε με… θρίαμβο για τον ΣΥΡΙΖΑ με τα σημερινά δεδομένα.
Τα μεγάλα ερωτηματικά της εκλογικής αναμέτρησης, όπως φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις, θα είναι το Κίνημα Αλλαγής και η Χρυσή Αυγή. Όχι τόσο για το ποιος θα επικρατήσει στη μάχη της τρίτης θέσης, αλλά ως προς τα ποσοστά τους. Πρώτον, το ΚινΑλ φαίνεται να μπορεί να αγγίξει το διψήφιο, αλλά δεν το έχει σίγουρο. Και δεν μπορεί να το έχει σίγουρο όσο εντείνεται η πόλωση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Έχει, όμως, την ίδια στιγμή τον κίνδυνο να βρεθεί και κάτω από το ψυχολογικό όριο του 7-8%, αφού τα σκαμπανεβάσματα είναι πολλά. Όσο για τη Χρυσή Αυγή; Φαίνεται να κρατά τις δυνάμεις της και να αποδεικνύεται πως οι 400 χιλιάδες και πλέον ψηφοφόροι του 2015 μόνο πλανημένοι δεν ήταν, αλλά κυρίως λόγω αυτού που ονομάζουν οι δημοσκόποι «κρυφή ψήφος», να κινείται σίγουρα πάνω από το ίδιο όριο του 7-8%…
Τέλος, η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» της αδιευκρίνιστης ψήφου – συμπεριλαμβανομένων των αναποφάσιστων – εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Κι ίσως το πιο ενδιαφέρον εύρημα των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι ότι συντριπτική πλειονότητα όσων συγκαταλέγονται σε αυτήν είναι αυτοί που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Σ’ αυτό ελπίζει, άλλωστε, και ο ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει τη μοίρα του και τα στελέχη του να εκφράζουν αισιοδοξία ακόμη και για… ανατροπή. Που δεν υπάρχει, βέβαια, αλλά είπαμε: άλλο το 33-26 κι άλλο το 38-20. Και στη μάχη αυτών των εντυπώσεων θα παιχτούν όλα, ακόμη κι η επόμενη μέρα των εκλογών.