Δέκα χρόνια μετά τη διπλή, στυγερή δολοφονία, των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στο Ρέντη, ο Άρειος Πάγος επιστρέφει την υπόθεση πίσω στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών προκειμένου να μειώσει το ύψος της ποινής στους καταδικασθέντες μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα.
Οι ποινές για την διπλή δολοφονία
Ειδικότερα, μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα προβλέπονται επιεικέστερες ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της οπλοχρησίας και της υπόθαλψης εγκληματία. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μάλιστα καταλαμβάνει και τους εμπλεκόμενους ως συναυτουργούς οι οποίοι δεν είχαν ασκήσει αναίρεση.
Ωστόσο, το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε όλους τους λόγους των αιτήσεων αναίρεσης των καταδικασθέντων, που αναφέρονταν στην ενοχή τους για τις πράξεις της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της ανθρωποκτονίας από πρόθεση των δύο αστυνομικών και της απόπειρας ανθρωποκτονίας των υπόλοιπων αστυνομικών, που καταδίωξαν τους δράστες στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Ρέντη, μετά από ληστεία, στο περίπτερο στις Αχαρνές Αττικής, καθώς και των πράξεων της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής και της υπόθαλψης εγκληματία.
Οι δύο εκ των δραστών ως φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας των αστυνομικών καταδικάστηκαν από το Πενταμελές Εφετείου Αθηνών δις ισόβια κι 66 έτη κάθειρξη και οι υπόλοιποι 9 καταδικάστηκαν σε ποινές από 2 έτη φυλάκισης έως 8 χρόνια κάθειρξη.
Παράλληλα, ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα αναγνώρισης ελαφρυντικών, όπως είναι του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης όταν ο κατηγορούμενος είναι κρατούμενος.