Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Δύσκολες ώρες για την ΛΑΡΚΟ – Λευκός ιππότης ή λουκέτο οι λύσεις στον ορίζοντα

Δύσκολες ώρες για την ΛΑΡΚΟ – Λευκός ιππότης ή λουκέτο οι λύσεις στον ορίζοντα

Η D-Day φαίνεται πως είναι πολύ κοντά για την αμαρτωλή ΛΑΡΚΟ. Η Κομισιόν φαίνεται να είναι αποφασισμένη να τραβήξει την πρίζα από το ρεύμα βάζοντας ένα υπέρογκο πρόστιμο για την Ελλάδα για παράνομες κρατικές ενισχύσεις, που υπερβαίνει τα 135 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Κομισιόν αποφάσισε την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής προς την Ελλάδα σχετικά με τη μη εφαρμογή από την κυβέρνηση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου για την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η Ελλάδα έχει δύο μήνες περιθώριο να απαντήσει και να αποδείξει ότι έχει πραγματοποιηθεί η ανάκτηση της ενίσχυσης, διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ ζητώντας από την επιβολή προστίμου και οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση της 9ης Νοεμβρίου 2017 το Ευρωδικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας για μη συμμόρφωση στην απόφαση της 27ης Μαρτίου 2014, που υποχρέωσε την Ελλάδα να ανακτήσει από τη ΛΑΡΚΟ την παράνομη και ασύμβατη ενίσχυση ύψους 135,8 εκατ. ευρώ, με τη μορφή εγγυήσεων και εισφοράς του δημοσίου σε αύξηση κεφαλαίου της βιομηχανίας.

Για την υπόθεση αυτή είχε επιτευχθεί συμβιβασμός από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπό τον όρο ότι θα προχωρήσει σχέδιο για εκκαθάριση της εταιρείας και πώληση των παγίων της με χωριστούς διαγωνισμούς (για τα ιδιωτικά πάγια της ΛΑΡΚΟ και τα δημόσια ορυχεία).

Στην πράξη η κυβέρνηση έχει δύο δρόμους, δεδομένου ότι τα Ταμεία της ΛΑΡΚΟ είναι άδεια. Ο ένας είναι να της βάλει λουκέτο, πράγμα που κανείς δεν θα ήθελε δεδομένου ότι το νικέλιο είναι ο πλούτος της χώρας, ενώ πάνω από 1.000 οικογένειες θα βρεθούν στο δρόμο.

Η άλλη λύση είναι μία fast track αποκρατικοποίηση, που όμως με τις παρούσες συνθήκες πολύ δύσκολα θα προχωρήσει, αφού εμφανής ενδιαφερόμενος δεν υπάρχει. Ένα άλλο σενάριο, δύσκολο όμως, είναι ουσιαστικά το ελληνικό δημόσιο να «πληρώσει» κάποιον να την αγοράσει.

Του Θανάση Παπαδή

Τελευταίες ειδήσεις