Σάββατο, 30 Νοε.
16oC Αθήνα

Εφορία: Δεύτερη ευκαιρία για χρεοκοπημένους επιχειρηματίες μόνο με 15.000 ευρώ

Εφορία: Δεύτερη ευκαιρία για χρεοκοπημένους επιχειρηματίες μόνο με 15.000 ευρώ

Μία δεύτερη ευκαιρία θα έχουν χιλιάδες επιχειρηματίες, οι οποίοι στο παρελθόν χρεοκόπησαν και άφησαν χρέη προς την εφορία άνω των 100.000 ευρώ, αν καταβάλλουν ως εγγύηση 15.000 ευρώ.

Το μέτρο για τα χρέη στην εφορία έχει ψηφιστεί από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά δεν έχει μέχρι σήμερα ενεργοποιηθεί.

Όπως αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων εσόδων, θα μπορεί μόνο με την καταβολή εγγύησης τουλάχιστον 15.000 ευρώ θα μπορούν να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας όσοι φορολογούμενοι είχαν ασκήσει κατά το παρελθόν επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά πτώχευσαν ή κατέστησαν αφερέγγυοι αφήνοντας πίσω τους ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές άνω των 100.000 ευρώ. Αν θέλουν να ξεκινήσουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες θα πρέπει να παράσχουν σημαντικού ύψους χρηματικές εγγυήσεις στις φορολογικές αρχές.

Ο θεσμός της εγγύησης για τους αφερέγγυους αν και  ψηφίστηκε από πέρυσι το καλοκαίρι με το νόμο 4549/2018 δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. Η ενεργοποίηση του μέτρου είναι πλέον θέμα χρόνου καθώς προαναγγέλλεται μέσω του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2019, το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για τους 200.000 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους τους οποίους έχει αρχίσει να διενεργεί ο Γιώργος Πιτσιλής ενώ γίνεται αναφορά σε επικείμενες ρυθμίσεις οφειλών σε έως 120 δόσεις με την παραδοχή πως θα επηρεάσουν την πορεία των εσόδων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «εξετάζεται η υιοθέτηση νέων ρυθμίσεων με αυξημένο αριθμό δόσεων (π.χ. 120 δόσεις) με σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογούμενων για τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα έχει επίδραση στα έσοδα και στην επίτευξη του ετήσιου στόχου».

Μέσω του Επιχειρησιακού Σχεδίου, η ΑΑΔΕ προαναγγέλλει περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο αλλά και τη μετάθεση της πλήρους εφαρμογής του  ηλεκτρονικού  περιουσιολογίου στο τέλος του 2021. Το 2019 ο ελεγκτικός και εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ επικεντρώνεται:

  • Στην αξιολόγηση τουλάχιστον 3.500 πληροφοριών και  καταγγελιών.
  • Στη διενέργεια ελέγχων που αφορούν πιο πρόσφατες χρήσεις, από την ολοκλήρωση των οποίων αναμένεται μεγαλύτερη εισπραξιμότητα.
  • Στη  βελτίωση των κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου που θα οδηγήσει σε ποιοτικότερη στόχευση των υποθέσεων ελέγχου. Μελέτες και αναλύσεις στοιχείων κατά το 2018 οδήγησαν στον εντοπισμό και καταγραφή κινδύνων μη συμμόρφωσης (όπως ενδεικτικά μη τήρηση φορολογικών υποχρεώσεων, ανακριβείς δηλώσεις, μη δήλωση πραγματικών στοιχείων, μη απόδοση φόρων).
  • Σε προληπτικές δράσεις περιορισμού των κινδύνων μη συμμόρφωσης καθώς και σε ελέγχους και έρευνες προς καταπολέμηση φαινομένων φοροδιαφυγής.
  • Ειδικότερα για το 2019, θα διενεργηθούν στοχευμένοι έλεγχοι από ΔΟΥ και Ελεγκτικά κέντρα σε επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό κενό (στο εισόδημα και στο ΦΠΑ) έναντι των λοιπών κλάδων ή διαπιστώνεται ότι οι πραγματοποιούμενες δαπάνες υπερβαίνουν κατά πολύ τα δηλούμενα εισοδήματα. Επίσης, στοχευμένοι έλεγχοι θα διενεργηθούν σε επιχειρήσεις που εντοπίζονται, κατά τους μερικούς επιτόπιους ελέγχους, με υψηλή παραβατικότητα, με ιδιαίτερη έμφαση σε επιχειρήσεις με υποτροπή. Επιχειρήσεις που έχουν λάβει ή έχουν αιτηθεί επιστροφή φόρων (εισοδήματος ή ΦΠΑ ή ΕΦΚ) θα ελεγχθούν δειγματοληπτικά.
  • Στη διενέργεια ελέγχων σε τυχαίο δείγμα επιχειρήσεων (φυσικών ή νομικών προσώπων), το οποίο θα καλύπτει το σύνολο της επικράτειας.
  • Στην αξιοποίηση των δεδομένων που λαμβάνουν οι υπηρεσίες στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μέσω της διενέργειας διασταυρώσεων και της πραγματοποίησης ελέγχων.

Τελευταίες ειδήσεις