Τη μάχη της με τα κιλά από την παιδική της ηλικία αποκάλυψε η Ειρήνη Αγαπηδάκη. Είχε φτάσει, όπως είπε, πάνω από 100 κιλά και είχε πάντα πρόβλημα με την παχυσαρκία όταν ήταν μικρότερη.
Λόγω των κιλών της, δέχτηκε bullying. Ο άλλος δεν βλέπει εσένα, συχνά αναφέρονται στην παρέα ως «ο χοντρός», «η χοντρή», είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη μιλώντας στο «Secret» των Παραπολιτικών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας.
«Τα περισσότερα κιλά που έχω υπάρξει ήταν λίγο πάνω από 100, όταν ήμουν πολύ νεότερη, αλλά πάντα ήμουν παραπάνω κιλά. Υπήρξα υπέρβαρη και παχύσαρκη στη συνέχεια από την παιδική µου ηλικία», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Δεχτήκατε bullying γι’ αυτό;
Προφανώς, όπως κάθε άνθρωπος που έχει βιώσει κάτι ανάλογο. Υπάρχει στιγματισμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουμε προβλήματα µε το βάρος µας. Όταν ο άλλος βλέπει µόνο τα κιλά σου και όχι το ποιος είσαι, ουσιαστικά αισθάνεσαι ότι σε απορρίπτει ως άτομο. Δεν υπάρχεις εσύ, δεν έχεις όνομα, υπάρχει µόνο η ετικέτα που σε συνοδεύει και συχνά αναφέρονται σε σένα στην παρέα ως «ο χοντρός», «η χοντρή».
Αυτό ανατροφοδοτεί την απόρριψη και από µας τους ίδιους που έχουμε παραπάνω κιλά, µε αποτέλεσμα να έχουμε πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση και να µην πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε να φροντίσουμε τον εαυτό µας. Αποθαρρύνεσαι, κάμπτεσαι, γίνεσαι αυτός που βλέπουν οι άλλοι και όχι αυτός που πραγματικά είσαι.
Πώς πήρατε την απόφαση να χάσετε τα κιλά; Τι κάνατε γι’ αυτό;
Πήρα την απόφαση το 2009, όταν επιτέλους µμπορούσα να αντέξω το κόστος του να αναζητήσω τη βοήθεια διατροφολόγου – γι’ αυτό θεωρώ πολύ σημαντικό ότι την παρέχουμε δωρεάν στα προγράμματα που υλοποιούμε στο υπουργείο Υγείας. Με βοήθησε επειδή προσάρμοσε το διατροφικό πρόγραμμα στις δικές µου προτιμήσεις, ώστε να µην αισθανθώ ότι στερούμαι κάποια φαγητά που µου άρεσαν.
Έτσι κατάφερα να αυτορυθμίζομαι μέσα στα χρόνια και να µην ξαναπάρω το βάρος. Φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι καθόλου. Η μάχη µε την παχυσαρκία για όλους εμάς είναι διαρκής και μόνιμη, αλλά δεν έχει πάντα την ίδια ένταση που έχει στην αρχή. Με τον καιρό μαθαίνεις να ζεις διαφορετικά. Οι νέες συνήθειες γίνονται μόνιμες και δεν βιώνεις τις δυσκολίες που είχες στην αρχή.