Μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες της τάξης των 1.500 GW θα χρειαστεί ο πλανήτης ως το 2030 προκειμένου να επιτευχθούν οι ενεργειακοί και κλιματικοί στόχοι που έθεσε η κλιματική διάσκεψη COP28. Πρόκειται για εξαπλάσια ισχύ σε σχέση με σήμερα.
Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), οι στόχοι αυτοί είναι ο τριπλασιασμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο διπλασιασμός του ρυθμού ενεργειακής αποδοτικότητας και η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.
Όπως προειδοποιεί ο οργανισμός, αν δεν εγκατασταθούν όλες αυτές οι μπαταρίες, τότε δεν θα καταστεί δυνατό να φτάσει η μετάβαση στον επιθυμητό βαθμό για να διατηρηθεί η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στα επίπεδα που χρειάζεται.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το κόστος των μπαταριών έχει υποχωρήσει κατά 90% τα τελευταία 15 χρόνια. Εντούτοις, χρειάζεται περισσότερη πτώση στο εξής, εκτιμά ο ΙΕΑ.
Σχετικά με τις επενδύσεις στην παραγωγή τους, υπολογίζεται ότι αν το σύνολο των υφιστάμενων σχεδίων υλοποιηθεί στις ΗΠΑ και την Ε.Ε., τότε θα είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες τους με ορίζοντα το 2030, περιορίζοντας έτσι και την ανάγκη εισαγωγών από την Κίνα.
Τι ισχύει στην Ελλάδα
Η Ελλάδα προχώρησε ήδη κατά το τελευταίο έτος στις δύο πρώτες δημοπρασίες για μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Μαζί με τον τρίτο διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί εντός των επομένων μηνών, θα έχουν προσφερθεί συνολικά 1.000 MW ώστε να αποκτήσει η χώρα μας μια απαραίτητη λύση διαχείρισης της πράσινης ενέργειας που παράγουν οι ΑΠΕ.
Τα πρώτα έργα μπαταριών ήδη υλοποιούνται σταδιακά και θα λειτουργήσουν εντός της επόμενης διετίας. Απώτερος στόχος είναι μέχρι το 2030 να τεθούν σε λειτουργία 3,1 γιγαβάτ αυτού του είδους.
Πέρα από τις αυτόνομες μπαταρίες, προχωρά με γοργούς ρυθμούς και η προσθήκη μπαταριών σε έργα ΑΠΕ, όπως αιολικά και φωτοβολταϊκά.