Site icon NewsIT

Έξοδος στις αγορές με στόχο 3 δισ. – Που θα κυμανθεί το επιτόκιο

Χωρίς κατηγορία
27.01.2021 | 07:36
Έξοδος στις αγορές με στόχο 3 δισ. – Που θα κυμανθεί το επιτόκιο

A piggybank painted in the colours of the Greek flag with a 20 euro banknote in it's slot, stands in front of letters spelling the word 'GREECE' in this picture illustration taken in Berlin, Germany June 30, 2015. The head of the European Commission made a last-minute offer to try to persuade Greek Prime Minister Alexis Tsipras to accept a bailout deal he has rejected before a referendum on Sunday which EU partners say will be a choice of whether to stay in the euro. But Greek government sources said the leftist premier stood by his rejection of the creditors' conditions and Greece would default on a crucial repayment due to the International Monetary Fund on Tuesday, plunging it deeper into financial crisis. REUTERS/Pawel Kopczynski

Στις αγορές βγαίνει σήμερα η Ελλάδα με την έκδοση 10ετούς ομολόγου και στόχο την άντληση 2,5 – 3 δισ. ευρώ.

Η σημερινή (27.01.2021) έξοδος στις αγορές και η έκδοση του 10ετούς ομολόγου θα συνοδευτεί από ένα νέο ρεκόρ αναφορικά με το επιτόκιο, αφού θα είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στοίχημα θα αποτελέσει βέβαια τόσο το ύψος των προσφορών, αλλά και η ποιότητα των επενδυτών που θα συμμετάσχουν στην έκδοση.

Οι πληροφορίες από παράγοντες της αγοράς, αναφέρουν ότι θα υπάρξει ισχυρή συμμετοχή ξένων επενδυτών και ειδικά θεσμικών και ασφαλιστικών ταμείων, και αυτή τους την εκτίμηση την εστιάζουν στο γεγονός ότι είναι από τις ελάχιστες εκδόσεις, στην Ευρώπη τουλάχιστον, που δίνουν χαμηλή μεν, αλλά θετική απόδοση.

Click4more Πλειστηριασμοί ξανά από Ιούνιο ή Σεπτέμβριο

Ελάχιστες χώρες στην Ε.Ε εκδίδουν ομόλογα που έχουν θετική απόδοση και κατά συνέπεια, οι επενδυτές θεωρούν ως «κελεπούρι» να συμμετάσχουν σε τέτοιες εκδόσεις, έχοντας σταθερές ταμειακές ροές.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα επιτόκιο που θα κυμαίνεται κοντά στο 0,75%, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών θα ήταν ικανοποιημένοι αν συγκέντρωναν προσφορές που θα ήταν κοντά στα 20 δισ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν τελικά συγκεντρωθούν προσφορές πάνω από 18 δισ., τότε θα αντληθούν 3 δισ..

Ο κανόνας που φαίνεται να υπάρχει στην έκδοση από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου χρέους και τους συμβούλους, είναι να σηκώσει το ελληνικό δημόσιο από την αγορά, ποσό που θα είναι το 1/6 των προσφορών.

Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου, που είχε πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου του 2020, είχαν προσφερθεί 18,2 δισ. ευρώ και είχαν αντληθεί από τις αγορές 2,5 δισ. ευρώ.  

Η τελική τιμολόγηση του ομολόγου ήταν στο 1,21%, που μέχρι την σημερινή, ήταν η χαμηλότερη που έχει υπάρξει ποτέ για τη χώρα σε οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου.

Γιατί επελέγη το 10ετές

Αρχικά ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ, ήταν η έκδοση 20ετούς ομολόγου, κάτι που βελτίωνε σημαντικά την καμπύλη των ελληνικών εκδόσεων, αλλά η κρίση στην Ιταλία, έκανε τους επιτελείς της χώρας να το σκεφτούν ξανά.

Έτσι πρυτάνευσαν οι φωνές της λογικής, σύμφωνα πάντα με τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών και επελέγη το ασφαλές 10ετές ομόλογο, αντί ενός 20ετούς που θα εμπεριείχε ένα, έστω και μικρό ρίσκο.

Οι σύμβουλοι πάντως θεωρούν οι μελλοντικά οι αποδόσεις στις μακροπρόθεσμες εκδόσεις θα ανέβουν αρκετά και για αυτό πρότειναν να εκδοθεί τώρα ένα ομόλογο 20ετές ή ακόμη και 30ετές, κλειδώνοντας έτσι ένα καλό επιτόκιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην πρώτη περίπτωση το επιτόκιο, εκτιμούσαν ότι, θα ήταν λίγο πάνω από το 1% και στην δεύτερη λίγο κάτω από το 1,5%.

Οι εκδόσεις του 2021

Όπως έχει ανακοινωθεί η Ελλάδα εφέτος θα δανειστεί από τις αγορές 8- 12 δισ. ευρώ, μέσω εκδόσεων ομολόγων, σε αυτά μεσαίας και διάρκειας. Το τελικό ύψος του δανεισμού θα καθοριστεί ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβει το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τις ανάγκες της οικονομίας, αλλά και το πόσο θα θελήσει να μειώσει το ύψος του βραχυχρόνιου δημόσιου χρέους, δηλαδή των εντόκων γραμματίων που είναι σήμερα στα 11,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, στόχος του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ είναι να φτιάξει μία καλύτερη καμπύλη δανεισμού. Η έξοδος εκτιμάται ότι θα είναι μία φορά ανά τρίμηνο και σύμφωνα με τον προγραμματισμό η δεύτερη έξοδος θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, η επόμενη Ιούνιο ή Ιούλιο και η τελευταία το Φθινόπωρο.

Οι ημερομηνίες βέβαια δεν είναι δεσμευτικές και πολλά θα κριθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν τότε στις αγορές και στο σύνολο της οικονομίας.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version