Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Ελ Σαλβαδόρ: Αθώα για την «ανθρωποκτονία» του μωρού της η νεαρή «Κάτια»

Ελ Σαλβαδόρ: Αθώα για την «ανθρωποκτονία» του μωρού της η νεαρή «Κάτια»

Η «Κάτια» από το Ελ Σαλβαδόρ γέννησε ένα κοριτσάκι που δεν επέζησε παρά μερικές ώρες μετά τη γέννησή του και για τον λόγο αυτό είχε καταδικαστεί. Χτες είδε να μπαίνει στο αρχείο η ποινική δίωξή της από δικαστή, σηματοδοτώντας μια μεγάλη νίκη για της γυναίκες, σε μία χώρα όπου η άμβλωση είναι ποινικοποιημένες.

Δικαστής στην πόλη Αουατσαπάν στο Ελ Σαλβαδόρ, 100 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, αποφάσισε οριστικά τη «μη άσκηση ποινικής δίωξης στην Κάτια», η οποία διέτρεχε κίνδυνο να της επιβληθεί ποινή 30 χρόνων κάθειρξης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Οργάνωσης Πολιτών για την Αποποινικοποίηση της Άμβλωσης.

Το χρονικό

Το 2019, όταν είχαν εκτυλιχτεί τα γεγονότα, η 22χρονη γέννησε κοριτσάκι σε μπάνιο. Συγγενείς της τη μετέφεραν αμέσως, μαζί με το βρέφος, στα επείγοντα νοσοκομείου για να της προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Το κοριτσάκι πέθανε στο νοσοκομείο. Το προσωπικό την κατέδωσε στην αστυνομία. Τέθηκε υπό κράτηση προσωρινά και κατηγορήθηκε κατόπιν ότι σκότωσε το παιδί της από πρόθεση.

Την απόφαση της εισαγγελίας να εγκαταλειφθεί η δίωξη τη 19η Οκτωβρίου υποδέχτηκαν με ικανοποίηση φεμινίστριες σε μια χώρα όπου η άμβλωση είναι ποινικοποιημένη.

«Για μια ακόμη φορά, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε και να ανατρέψουμε τις προσπάθειες ποινικοποίησης», διαδικασίες που «χωρίς βάση και χωρίς απόδειξη (…) κατατρέχουν, κατηγορούν και επιδιώκουν να καταδικάσουν γυναίκες», τόνισε η Μορένα Ερέρα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ACDATEE, σε δελτίο Τύπου της οργάνωσης.

Εξάλλου υπογράμμισε ότι η σαλβαδοριανή νομοθεσία «στιγματίζει» και «δημιουργεί προκαταλήψεις» σε βάρος γυναικών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην κύηση».

Από το 1998, ο ποινικός κώδικας στο Ελ Σαλβαδόρ απαγορεύει πλήρως την άμβλωση, ακόμη και σε περιπτώσεις που η κύηση οφείλεται σε βιασμό ή απειλείται η ζωή της μητέρας ή του εμβρύου, και επισύρει ποινή κάθειρξης ως και οκτώ ετών για τις επεμβάσεις εκούσιας διακοπής της κύησης.

Εισαγγελείς και δικαστές χαρακτηρίζουν όμως συχνά ακόμη και αθέλητες αποβολές «ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης με επιβαρυντικές περιστάσεις», κατηγορία που επισύρει ποινή 30-50 ετών κάθειρξης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις