Ο επικεφαλης του ESM ανέφερε πως δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ ως δανειστής στο τρίτο πρόγραμμα και πως το δικό του ποσοστό στο δάνειο μπορεί να το καλύψει ο ESM. Πρόσθεσε δε πως το ΔΝΤ θα μπορούσε να παραμείνει έχοντας ρόλο τεχνικού συμβούλου.
Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει πως το Ταμείο θα μπορεί να εκφράζει την άποψή του ως σύμβουλος, αλλά να μην μπορεί να επιβάλλει τη θέση του με την απειλή της μη καταβολής των χρημάτων.
Αυτή είναι η βολική όψη για την ελληνική κυβέρνηση, αφού το ΔΝΤ έχει τις πιο σκληρές θέσεις για το ασφαλιστικό, τον προϋπολογισμό και άλλα θέματα και θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως ανάσα ενόψει της αξιολόγησης του προγράμματος.
Όμως, αδυνατίζει και η πίεση που θα μπορούσε να ασκήσει για τη μείωση του χρέους μέσω επιμήκυνσης, αύξησης της περίοδου χάριτες και μείωσης των επιτοκίων. Και αυτή είναι η κακή όψη του νομίσματος.
Να επισημάνουμε ότι ο δανεισμός από τον ESM γίνεται με χαμηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με το δανεισμό από το ΔΝΤ.
Τέλος, η δήλωση Ρέγκλινγκ σε συνδυασμό με την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα και τις θέσεις των δανειστών για τη ρύθμιση του χρέους δείχνουν πως άνοιξε ο δρόμος για τον περιορισμό του ρόλου του ΔΝΤ.