Παρασκευή, 29 Νοε.
17oC Αθήνα

ΕΝΦΙΑ: Παράνοια με τις αντικειμενικές αξίες – Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν περισσότερους φόρους

ΕΝΦΙΑ: Παράνοια με τις αντικειμενικές αξίες – Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν περισσότερους φόρους

– ΕΝΦΙΑ… του γιατρού! Μεγάλες διαφορές σε αντικειμενικές και εμπορικές αξίες δημιουργούν “πονοκεφάλους”
– Δείτε συγκεκριμένα παραδείγματα σε πολλές διαφορετικές περιοχές που κάνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες να κάθονται σε “αναμμένα κάρβουνα”
– Οι μειώσεις για τους “μεγάλους” ιδιοκτήτες θα γίνουν… καπνός με αυξήσεις στους συντελεστές του φόρου που τελικά… παρέμεινε
– Παρά την απόφαση του ΣτΕ, η αναπροσαρμογή πάει για το 2016 – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για προσφυγές κατά του Δημοσίου
– Οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να μειωθούν έως 45% σε ακριβά προάστια και να αυξηθούν έως 30% στις φθηνές περιοχές
– Για να επιτευχθεί ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ θα γίνει δραματική αλλαγή των συντελεστών ανά περιοχή
– Δείτε πως να τυπώσετε το εκκαθαριστικό στο Taxisnet

«Σολομώντεια λύση» στο θέμα της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές αγοραίες τιμές των ακινήτων, ώστε να μην υποχρεωθεί να επιβαρύνει με επιπλέον φόρους τους φορολογούμενους των αποκαλούμενων λαϊκών περιοχών, αλλά και να μην ανοίξει «τρύπα» στον Προϋπολογισμό, αναζητά η κυβέρνηση. Η μετάθεση για το 2017, άλλωστε, της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των τρεχουσών εμπορικών τιμών αντικατοπτρίζει το μέγεθος του διλήμματος που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η απόπειρα εξίσωσης αντικειμενικών και πραγματικών τιμών, εκτός από μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές, οδηγεί και σε αυξήσεις, ως επί το πλείστον σε περιοχές όπως το Αιγάλεω και το Περιστέρι, όπου οι τιμές ζώνης υπολείπονται ακόμη των εμπορικών.

Ο μόνος τρόπος, για να μη «φορτωθούν» με φόρους οι φτωχότεροι, είναι να αυξηθούν οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες σε Ψυχικό και Βούλα.

Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, υπάρχει το ρίσκο τα έσοδα να πέσουν… στα τάρταρα.

Υπενθυμίζεται ότι από τα ακίνητα έχουν προϋπολογιστεί για το τρέχον έτος έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

Σε… αναμμένα κάρβουνα

Όσο η κυβέρνηση αποφεύγει να τοποθετηθεί επισήμως ως προς το ποιος θα πληρώσει το… μάρμαρο των επιβεβλημένων αναπροσαρμογών στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τόσο οι ιδιοκτήτες στις πιο λαϊκές περιοχές ανησυχούν.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates, οι τιμές ζώνης στις εν λόγω συνοικίες της Αθήνας κυμαίνονται χαμηλότερα των εμπορικών τιμών.

Για παράδειγμα, στην Πετρούπολη ο μέσος όρος των αντικειμενικών υπολογίζεται σε 1.175 ευρώ/τ.μ. έναντι μέσου όρου εμπορικών 1.530 ευρώ/τ.μ. Αντιστοίχως, το Ίλιον έχει αντικειμενικές στα 900 ευρώ/τ.μ. και εμπορικές στα 1.160 ευρώ/τ.μ. Όπως σημειώνουν κτηματομεσίτες, για να επιτευχθεί η εξίσωση, τότε οι αντικειμενικές θα πρέπει να ανέβουν σε ποσοστό 30,21% και 28,89% αντίστοιχα.

Στη Θεσσαλονίκη, η μεγαλύτερη ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών παρατηρείται στη Σίνδο, με τη διαφορά να ξεπερνά το 32%. Συγκεκριμένα, οι υφιστάμενες αντικειμενικές στην περιοχή υπολογίζονται σε 650 ευρώ/τ.μ., όταν οι εμπορικές «αγγίζουν» τα 860 ευρώ/τ.μ. Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως την Καρδίτσα, την Κομοτηνή και το Αγρίνιο, με τη διαφορά, ωστόσο, να περιορίζεται σε μονοψήφιο ποσοστό (6,67%, 5% και 3,23% αντίστοιχα υιμηλότερες οι εμπορικές από τις αντικειμενικές).

Πηγή φωτό - Ελεύθερος Τύπος

Πηγή φωτό - Ελεύθερος Τύπος

Πηγή φωτό - Ελεύθερος Τύπος

Ανθρακες…

Με σημαντικές μειώσεις στη φορολογητέα αξία των ακινήτων, οι οποίες, όμως, ενδέχεται να μην οδηγήσουν στην πράξη και σε φοροελαφρύνσεις εάν η κυβέρνηση αυξήσει τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ισοδυναμεί η εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών για τους μεγάλους ιδιοκτήτες. Οι τιμές ζώνης νεόδμητων και μεταχειρισμένων, για παράδειγμα σε Άλιμο και Βουλιαγμένη, ξεπερνούν κατά 45,75% και 45,13% αντίστοιχα τις εμπορικές, γεγονός που σημαίνει ότι σε περίπτωση αναπροσαρμογής οι τιμές θα πρέπει να πέσουν από τα 2.175 ευρώ/τ.μ. και 5.650 ευρώ/τ.μ. στα 1.180 ευρώ/τ.μ. και 3.100 ευρώ/τ.μ.

Εξίσου μειωμένες, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, θα είναι οι αντικειμενικές τιμές και στου Ζωγράφου. Εκεί η αναπροσαρμογή θα ρίξει τις τιμές ζώνης από τα 1.575 ευρώ/τ.μ. στα 1.500 ευρώ/τ.μ., που κινούνται κατά μέσο όρο οι εμπορικές (μείωση 4,76%).

Εκτός Αθηνών, ωφελημένοι από την εξίσωση θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Χαλκίδα, Πανόραμα Θεσσαλονίκης και Καλαμάτα, με τις μειώσεις των αντικειμενικών να αγγίζουν το 38,98%, το 38,21% και το 34,29% αντιστοίχως, ενώ τη μικρότερη πτώση θα δουν οι ιδιοκτήτες στη Μυτιλήνη, αφού οι αντικειμενικές είναι πολύ κοντά στις εμπορικές τιμές νεόδμητων και μεταχειρισμένων της περιοχής (1.325 ευρώ/τ.μ. έναντι 1.280 ευρώ/τ.μ.). Για το 2016, οπότε και θα έχει συμπληρωθεί μια ολόκληρη δεκαετία υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, μεταθέτει η κυβέρνηση το πάγιο αίτημα παραγόντων της κτηματαγοράς για εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών.

Το περιθώριο, διάρκειας έξι μηνών, ωστόσο, που δόθηκε από το ΣτΕ τον περασμένο Νοέμβριο, εξέπνευσε και πλέον το ανώτατο δικαστήριο δύναται εντός διμήνου να εκδώσει απόφαση κατά του Δημοσίου. Μία τέτοια εξέλιξη αναμένεται να πυροδοτήσει πλήθος προσφυγών από πλευράς ιδιοκτητών, οι οποίοι, όπως πληροφορήθηκαν διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, θα συνεχίσουν και το 2016 να λαμβάνουν ραβασάκια για τον ΕΝΦΙΑ.

Υπενθυμίζεται ότι για το τρέχον έτος η καταβολή γίνεται σε πέντε δόσεις, με την τελευταία να τοποθετείται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ποιοι… παρασύρονται

Πέραν του συγκεκριμένου φόρου, πάντως, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ε-Real Estates, κ. Θεμιστοκλή Μπάκα, η εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών επηρεάζει επίσης:

– Τη μεταβίβαση ακινήτων με αντάλλαγμα

– Την αυτούσια διανομή ακινήτων μεταξύ των συγκυρίων

– Τη διάλυση Ο.Ε., Ε.Ε. και ΕΠΕ και τη μεταβίβαση των ακινήτων της εταιρίας στα μέλη της κατά το λόγο της εταιρικής τους μερίδας

– Την απόληψη ακινήτων της εταιρίας από εταίρους, που αποχωρούν από αυτήν

– Την ανταλλαγή ακινήτων ίσης αξίας

– Την υποχρεωτική ανταλλαγή οικοπέδων

– Τη συγχώνευση Α.Ε. και συνεταιρισμών

– Την αναγκαστική απαλλοτρίωση για δημόσια ωφέλεια

– Τη συνένωση οικοπέδων

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε