Η Μαίρη Μπόση, ειδική σε ζητήματα τρομοκρατίας αναλύει στο newsit.gr τους κινδύνους από τις νέες τρομοκρατικές οργανώσεις.
Η επονομαζόμενη Επαναστατική Αυτοάμυνα, η οργάνωση την οποία εξάρθρωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο η Ελληνική Αστυνομία και σύμφωνα με τα στοιχεία που οι Αρχές έχουν διαρρεύσει προετοίμαζε χτύπημα εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου, αποτελεί μια εξέλιξη των τρομοκρατικών οργανώσεων και σίγουρα όχι ελληνικό φαινόμενο. Αυτό εξηγεί στο newsit.gr καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά Μαίρη Μπόση.
Άριστη γνώστρια του ζητήματος της τρομοκρατίας διεθνώς η κα Μπόση εξηγεί ότι δεν έχουμε μια νέα μορφή τρομοκρατίας. «Πρόκειται για μια εξέλιξη των τρομοκρατικών οργανώσεων, έτσι όπως εξελίσσονται διεθνώς. Δεν είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχουμε αυτού του τύπου τις οργανώσεις και αυτού του τύπου τη βία», λέει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.
Κατά την κα Μπόση «η εξάρθρωση της συγκεκριμένης οργάνωσης περισσότερο δημιουργεί ερωτήματα αναφορικά με την εξέλιξη της βίας παρά δίνει απαντήσεις. Το γεγονός για παράδειγμα ότι οι συλληφθέντες είναι μιας ηλικίας, δίνει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάσταση. Πρώτον ότι τα άτομα αυτά βρίσκονται στον συγκεκριμένο χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεύτερον ότι όταν δεν λειτουργούν τρομοκρατικά, λειτουργούν και ως καθοδηγητές, ως ηγέτες, ως άτομα τα οποία προσηλυτίζουν διευρύνοντας περισσότερο τον χώρο» λέει.
Click4More Επαναστατική Αυτοάμυνα: Τα σενάρια για τις επιθέσεις που ετοίμαζαν
Συμπληρώνει δε ότι «το γεγονός ότι ο ένας εκ των συλληφθέντων προήλθε από άλλη οργάνωση, πιθανόν δείχνει ότι υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ οργανώσεων ή μια διαδοχική πορεία. Το ερώτημα βέβαια που βρίσκουν οι οργανώσεις αυτές τα όπλα τους. Τα αγοράζουν; Τα κλέβουν; Ή έχουν στενές σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα; Θεωρώ ότι θα απαντηθούν στην πορεία πολλά απ’ αυτά τα ερωτήματα», λέει.
Τι σημαίνουν οι συλλήψεις
«Οι συλλήψεις αυτές σημαίνουν δύο πράγματα: το πρώτο ότι αναστέλλεται η δράση και ο σχεδιασμός της όποιας επίθεσης μπορεί να ετοίμαζαν και το δεύτερο εκ των πραγμάτων οι άνθρωποι αυτοί θα ανακηρυχθούν ήρωες στον χώρο στον οποίο απευθύνονται και θα δούμε δράσεις το επόμενο χρονικό διάστημα», εξηγεί η ίδια και αναλύει ότι: «για να ανασυνταχθεί ο χώρος απαιτείται νέο σημαντικό χρονικό διάστημα. Για την ανασυγκρότηση χρειάζεται χρόνος διότι πρέπει να βρεθούν, να στρατολογηθούν και να εκπαιδευτούν νέα στελέχη. Υπάρχουν αρκετοί αλλά δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να πάρουν όπλα. Υπάρχει μεγάλος χώρος στρατολόγησης, τα δε μέλη μπορεί να είναι από μικροεγκληματίες και χρήστες ουσιών μέχρι μπαχαλάκηδες. Είναι πολλών και διαφορετικών ειδών τα άτομα που στελεχώνουν αυτού του τύπου τη βία. Λόγω των ημερών βέβαια, εκτιμώ ότι θα έχουμε μια αναταραχή στον συγκεκριμένο και από τον συγκεκριμένο χώρο. Θεωρώ ότι λόγω των συλλήψεων θα έχουμε μια σειρά από κινητοποιήσεις».
Απολίτικες οργανώσεις με αυτοσκοπό τη βία
Κατά τη Μαίρη Μπόση, οι σύγχρονες τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν έχουν καμιά σχέση με τις παλαιότερες. «Αυτού του τύπου η τρομοκρατία έχει απλώς συμβολικές διαστάσεις» σημειώνει η ειδικός προσθέτοντας ότι «δεν απαιτεί αλλαγή συστήματος και γνωρίζει τις αδυναμίες της. Γι’ αυτό και δρα εκδικητικά. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, διότι δεν ενδιαφέρεται για απώλειες και δεν αναγνωρίζει αθώα θύματα. Στο παρελθόν μιλούσαμε για ιδεολογίες. Τώρα υπάρχει έλλειψη συγκροτημένης ιδεολογίας. Οργανώσεις του παρελθόντος είχαν την ικανότητα να ανταποκρίνονται σ’ έναν βαθμό και σε κοινωνικά ερείσματα. Αυτού του τύπου οι οργανώσεις δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτό. Η βία είναι αυτοσκοπός τους. Δεν ενδιαφέρονται για το κοινωνικό αντίκρυσμα. Έχουν έλλειψη σχέσης με το ευρύ κοινό, ασχέτως αν δρουν στο όνομά του».
«Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι οι σημερινές οργανώσεις είναι απολίτικες. Είναι περίκλειστες, δεν έχουν ιδεολογικό υπόβαθρο και δεν επιθυμούν να έχουν τέτοιο υπόβαθρο όπως στο παρελθόν. Αντίστοιχη μορφή βίας με τη σημερινή υπήρχε στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα» ,προσθέτει.
Και τρομοκρατικός τουρισμός
Σύμφωνα με τη Μαίρη Μπόση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αυτό. «Κυρίως στον νότο παρατηρούμε τέτοιου τύπου οργανώσεις, ενώ στο βορρά έχουμε κυρίως ακροδεξιές οργανώσεις. Στις ΗΠΑ υπάρχουν οργανώσεις με συγκεκριμένο ιδεολογικό υπόβαθρο, στη λατινική Αμερική υπάρχουν οργανώσεις όλων των τύπων, στη Ρωσία πολλές οργανώσεις εμφανίζονται και συχνά αλλάζουν και ονόματα. Στην Ευρώπη έχουμε πολλές ακροδεξιές οργανώσεις στο βορρά και στον νότο έχουμε δείγματα σε Ισπανία και Ιταλία. Σκεφτείτε όμως ότι υπάρχει και ο λεγόμενος τρομοκρατικός τουρισμός. Οι άνθρωποι αυτοί μετακινούνται. Και ξένοι έρχονται στην Ελλάδα και Έλληνες πηγαίνουν στο εξωτερικό όταν υπάρχει κάλεσμα αντίστοιχων οργανώσεων» εξηγεί στο newsit.gr.
Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός