Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Επίσημο αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας προς τις ΗΠΑ για μεταχειρισμένα ιπτάμενα τάνκερ KC-135R

Επίσημο αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας προς τις ΗΠΑ για μεταχειρισμένα ιπτάμενα τάνκερ KC-135R

Επίσημο αίτημα προς τις αρχές των ΗΠΑ με το οποίο εκφράζει το ενδιαφέρον για την απόκτηση έως και τεσσάρων ιπτάμενων τάνκερ Boeing KC-135R Stratotanker μέσω του προγράμματος EDA από τα αποθέματα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων απέστειλε η Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του OnAlert.gr.

Συγκεκριμένα η Πολεμική Αεροπορία αναφέρει ότι πληροφορήθηκε μέσω της λίστας των αεροπορικών μέσων της USAF τα οποία εντάσσονται στο πλεονάζον υλικό των ΗΠΑ προς δωρεάν παραχώρηση μέσω EDA περιλαμβάνεται και αριθμός Air Refueling αεροσκαφών KC-135R. Ζητά δε περαιτέρω πληροφορίες για τη διαθεσιμότητα έως και τεσσάρων τέτοιων αεροσκαφών για τις ανάγκες της HAF.

Επιπλέον η Πολεμική Αεροπορία επιθυμεί να πληροφορηθεί την κατάσταση των υπό δωρεάν παραχώρηση ιπτάμενων τάνκερ, τον εξοπλισμό τον οποίο θα διαθέτουν, το κόστος πιθανών επισκευών – εργασιών για την πλήρη αποκατάσταση τους, την τεχνική υποστήριξη των KC-135R, ενώ αναφέρεται και στην εκπαίδευση ιπτάμενων και τεχνικών εδάφους.

Το ενδιαφέρον της Πολεμικής Αεροπορίας για την απόκτηση ιπτάμενων τάνκερ δεν είναι καινούργιο αλλά εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της ενώ τα ιπτάμενα τάνκερ έχουν προστεθεί στη Δομή Δυνάμεων όπως καταρτίστηκε από το ΓΕΕΘΑ και εγκρίθηκε το 2021.

Πρόκειται για κίνηση η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στα μαχητικά της HAF να βρίσκονται συνεχώς για πολλές ώρες στον αέρα, να φτάνουν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από τη βάση τους και να συμμετέχουν σε κάθε είδους αποστολή από επιχειρήσεις αναχαίτισης και συνοδείας έως επιχειρήσεις κρούσης πολύ βαθιά στο εχθρικό έδαφος ή στο θαλάσσιο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου έως την Κύπρο αλλά και τις αφρικανικές ακτές. Θα μπορούν δηλαδή να ελέγχουν συνεχώς κάθε γωνιά του FIR Aθηνών αλλά και της Ελληνικής ΑΟΖ χωρίς την ανάγκη επιστροφής στη βάση για ανεφοδιασμό.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι ιπτάμενοι τόσο των μαχητικών F-16 όλων των τύπων όσο και των Γαλλικών Mirage αλλά πλέον και των Rafale γνωρίζουν και εκτελούν τη διαδικασία Air Refueling. Ειδικά τα τελευταία χρόνια εκπαιδεύονται εντατικά τόσο με Αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ, όσο και με τα Γαλλικά αλλά κυρίως τα Ισραηλινά, των Armee D’el Air και Israeli Air Force αντίστοιχα.

Σχεδόν όλοι οι Έλληνες ιπτάμενοι είναι ήδη πιστοποιημένοι στη διαδικασία εναέριου ανεφοδιασμού ενώ για να διατηρήσουν την πιστοποίηση και να παραμείνουν διαθέσιμοι πρέπει τουλάχιστον μια φορά κάθε χρόνο να προχωρούν σε Air Refueling ενώ για τον εναέριο ανεφοδιασμό κατά τη διάρκεια της νύχτας ο χρόνος μειώνεται στο εξάμηνο με δεδομένο τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας. Άλλωστε το Air Refueling αποτελεί διαδικασία στην οποία το Αεροπορικό Επιτελείο δίνει μεγάλη σημασία καθώς ο χώρος δράσης της HAF έχει προ πολλού ξεφύγει από τα στενά όρια του Αιγαίου.

Τα ιπτάμενα τάνκερ Boeing KC-135R Stratotanker μπορούν να ανεφοδιάσουν όλους τους τύπους μαχητικών της HAF, F-16, Mirage και Rafale και φυσικά τα υπό απόκτηση F-35 με πιθανότερη τους βάση εάν αποκτηθούν είτε τη Σούδα είτε το Καστέλι στην Κρήτη. Ήδη η Τουρκική Αεροπορία διαθέτει εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες ιπτάμενα τάνκερ και συγκεκριμένα επτά καινούργια Boeing KC-135R.

Πηγή: OnAlert.gr / Κώστας Σαρικάς

Τελευταίες ειδήσεις