Παρασκευή, 8 Νοε.
15oC Αθήνα

Επιστρέφει η αισιοδοξία στις διεθνείς αγορές – Βελτιώνονται οι εκτιμήσεις για τις οικονομίες

Επιστρέφει η αισιοδοξία στις διεθνείς αγορές – Βελτιώνονται οι εκτιμήσεις για τις οικονομίες

Πλατιά χαμόγελα στις διεθνείς αγορές με τα μεγάλα χρηματιστήρια να στήνουν χθες ένα μίνι πάρτι, διαβλέποντας προφανώς φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας.

Βασική αιτία είναι ότι οι διεθνείς οίκοι αρχίζουν και αναθεωρούν προς το καλύτερο τις ζοφερές τους εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία.

Σε χθεσινή ανάλυση η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι η εικόνα θα είναι σχετικά καλύτερη για τις οικονομίες του πλανήτη και το κυριότερο οι περισσότερες εξ αυτών θα καλύψουν τις ζημιές του 2020, μέσα στο επόμενο έτος. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους ειδικούς της ελβετικής τράπεζας η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,9% στη χειρότερη επίδοσή του από τη δεκαετία του 1930. Προβλέπεται πάντως ότι το επόμενο έτος θα «τρέξει» με ρυθμούς 5,1%. 

Αντίθετα παραμένουν ιδιαίτερα ζοφερές είναι οι εκτιμήσεις της για τις ΗΠΑ. Βλέπει ύφεση 7,6% φέτος και ανάπτυξη μόλις 3,1% την επόμενη χρονιά. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα, προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 1,5% φέτος, αλλά αναμένεται να ανεβάσει αισθητά ταχύτητα στο 7,5% την επόμενη χρονιά. 

Για την Ελλάδα οι εκτιμήσεις είναι σαφώς καλύτερες από αυτές του Απριλίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα κινηθεί στο 6% του ΑΕΠ, πριν σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη της τάξης του 5,1% το 2021.

Αυτή η εκτίμηση αποτελεί σημαντική αλλαγή, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του περασμένου Απριλίου που προέβλεπε ύφεση 10%.

Άλμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Χθες οι αγορές είχαν πραγματικά κέφια. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 26.269 μονάδες, ενισχυμένος κατά 2,05% ή κατά 527 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 διαμορφώθηκε στις 3.122 μονάδες, με κέρδη 1,36%. Σημειώνεται πως ήταν η πρώτη φορά από τα μέσα Φεβρουαρίου που ο δείκτης S&P κατέγραψε κέρδη για τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις, ενώ απέχει πλέον λιγότερες από 300 μονάδες από τα ιστορικά υψηλά του, έχοντας σκαρφαλώσει κατά 42% από τα χαμηλά του Μαρτίου εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Κέρδη και για τον δείκτη Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 9.682 μονάδες, με άνοδο 0,78% και πλέον απέχει μόλις 100 μονάδες από τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίου. Στην Ευρώπη ο δείκτης στην Φρανκφούρτη είχε κέρδη 3,88%, ο στο Παρίσι είχε άνοδο 3,36% και ο στο Λονδίνο 2,61%.

Η αισιοδοξία των επενδυτών εντάθηκε ακόμα περισσότερο μετά την ανακοίνωση πως ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ απώλεσε «μόλις» 2,76 εκατ. θέσεις εργασίας τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το ADP Research Institute, την στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούσαν πως οι χαμένες θέσεις εργασίας θα ανέρχονταν σε 8,7 εκατ., καθώς θεωρείται πως τα χειρότερα για την οικονομία των ΗΠΑ έχουν παρέλθει.

Επιπλέον, η άνοδος του δείκτη PMI για την μεταποιητική δραστηριότητα τον Μάιο πάνω από τις 50 μονάδες, που θεωρείται πως διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την ύφεση, και συγκεκριμένα στις 55 μονάδες από 44,4 που ήταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Caixin Media Co. και την εταιρεία ερευνών IHS Markit.

Τέλος, θετικό αντίκτυπο έχει στην αγορά και η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου, με το ευρωπαϊκό Brent να ξεπερνάει τα 40 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου, εν όψει της συνεδρίασης των κρατών μελών του OPEC, όπου αναμένεται να αποφασιστεί νέα μείωση της παραγωγής για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις