Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον πρωθυπουργό της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, αφότου η Άγκυρα διαβεβαίωσε ότι οι δεσμεύσεις της στη Λιβύη συνδέονται με μια κατάπαυση του πυρός στη βορειοαφρικανική χώρα.
Ξαφνική η συνάντηση Ερντογάν – Σάρατζ
Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των δύο ηγετών, που δεν συμπεριλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου, πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Ντολμάμπαχτσε, τόνισε η τουρκική προεδρία χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Νωρίτερα σήμερα, επανήλθαν στη Γενεύη οι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες με την εμπλοκή στρατιωτικών από τις δύο πλευρές της Λιβύης.
Η Τουρκία στηρίζει την ΚΕΕ υπό την ηγεσία του Σάρατζ, με την οποία υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2019 συμφωνίες συνεργασίας. Ο αντίπαλος του Σάρατζ, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ξεκίνησε επίθεση για να καταλάβει την Τρίπολη τον Απρίλιο του 2019.
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου για την Λιβύη
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT πως οι δεσμεύσεις της Τουρκίας στη Λιβύη «συνδέονται με την εκεχειρία».
«Εάν δεν τηρηθεί η εκεχειρία, η μετάβαση σε μια πολιτική διαδικασία είναι πολύ δύσκολη», σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Ο κόσμος καταδικάζει, αλλά τι κάνουμε για να σταματήσουμε τον Χάφταρ», είπε.
Μια εκεχειρία αποφασίστηκε τον Ιανουάριο υπό την αιγίδα της Ρωσίας, που στηρίζει τον Χάφταρ, και της Τουρκίας, συμμάχου του Σάρατζ, αλλά η εκεχειρία κατέρρευσε. Στη διάσκεψη του Βερολίνου τον Ιανουάριο αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Αιγύπτου, συμφώνησαν να τερματιστεί η ανάμιξη ξένων χωρών στη Λιβύη και να γίνει σεβαστό το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.
Η κυβέρνηση της Τρίπολης τερμάτισε τη συμμετοχή της στις συνομιλίες αυτή την εβδομάδα μετά την εκτόξευση ρουκετών σε λιμένα της πρωτεύουσας, αλλά σήμερα επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.