Κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν με στόχο τη Ρωσία προανήγγειλε η χθεσινή (21.03.24) Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με την απόφαση της, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε την πρόοδο όσον αφορά τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση των έκτακτων εσόδων που προέρχονται από τα “παγωμένα” περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας προς όφελος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας χρηματοδότησης στρατιωτικής υποστήριξης.
Καλεί το Συμβούλιο να προωθήσει τις εργασίες σχετικά με τις πρόσφατες προτάσεις της Ύπατου Εκπροσώπου (σ.σ. Ζοζέπ Μπορέλ) και της Κομισιόν.
Η στρατιωτική στήριξη και οι δεσμεύσεις της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας θα παρασχεθούν με πλήρη σεβασμό της πολιτική ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας όλων των κρατών μελών.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την έγκριση της 13ης δέσμης κυρώσεων. Καλεί για περαιτέρω βήματα για την αποδυνάμωση της ικανότητας της Ρωσίας να συνεχίσει να διεξάγει τον επιθετικό της πόλεμο, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση των κυρώσεων.
Πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων είναι απαραίτητη, σημειώνει η απόφαση.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά από το Συμβούλιο και την Κομισιόν να βελτιώσουν την ανταλλαγή πληροφοριών, να ενισχύσουν την εφαρμογή, να ενισχύσουν την ΕΕ και τις δράση των κρατών μελών με τρίτες χώρες και να κλείσουν όλα τα παραθυράκια τόσο εντός όσο και εκτός της Ένωσης. Αυτό περιλαμβάνει την πρόληψη της καταστρατήγησης των κυρώσεων μέσω τρίτων χωρών, και τη διασφάλιση της επιβολής τους, επίσης όσον αφορά τις θυγατρικές εταιρείες της ΕΕ εταιρειών στο εξωτερικό.
Η πρόσβαση της Ρωσίας σε ευαίσθητα αντικείμενα και τεχνολογίες με πεδίο μάχης πρέπει να περιοριστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, μεταξύ άλλων με τη στόχευση επιχειρήσεις σε τρίτες χώρες που επιτρέπουν την παράκαμψη αυτή.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να προετοιμάσουν περαιτέρω κυρώσεις κατά της τη Λευκορωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει, επισης, τη στρατηγική σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Επισημαίνει την ανάγκη να βοηθηθεί η Ουκρανία στην ανοικοδόμηση της θέσης της στην παραδοσιακές εξαγωγικές αγορές, ιδίως στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.