Τρίτη, 26 Νοε.
9oC Αθήνα

Έρχονται σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις – Πρώτα το αεροδρόμιο και μετά ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

Έρχονται σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις – Πρώτα το αεροδρόμιο και μετά ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής), θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας προς πάσα κατεύθυνση. Ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει χωρίς εκπτώσεις και χωρίς καθυστέρηση το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που οι προηγούμενοι κυβερνώντες είχαν ουσιαστικά – προς το τέλος της θητείας τους – εγκαταλείψει στην τύχη του.

Το ΚΥΣΟΙΠ έλαβε την απόφαση να προχωρήσει άμεσα στην πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αμέσως μετά τόνισε ότι «οι αποκρατικοποιήσεις αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως αναπτυξιακό εργαλείο». Να σημειωθεί λόγω διαγωνισμός αν και έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, από την προηγούμενη κυβέρνηση, εντούτοις παρέμεινε ουσιαστικά βαλτωμένος και δεν μπορούσε να υλοποιηθεί.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους υπουργούς, να τρέξουν τις διαδικασίες, ώστε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να υλοποιηθεί χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση και ει δυνατόν μέχρι το τέλος του έτους ή το αργότερο το πρώτο 2μηνο του 2020 να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. Μετά το «Ελ. Βενιζέλος» παίρνουν σειρά τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη ΔΕΠΑ. Το καθένα από τα δύο τελευταία project έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες και ως εκ τούτου θα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις που εν συνεχεία θα λειτουργήσουν ως εργαλείο στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ που θα τρέξει τους διαγωνισμούς ή την όποια άλλη διαδικασία επιλεγεί εν τέλει.

Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Η πώληση του 30% των μετοχών του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ είναι η πρώτη διαδικασία αποκρατικοποίησης της σημερινής κυβέρνησης όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ουσιαστικά, λύθηκε το πρόβλημα που είχε προκύψει με την εκπροσώπηση του υποψήφιου επενδυτή, στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Μετά τον διαγωνισμό, το Ελληνικό Δημόσιο θα εκπροσωπείται με δύο μέλη στο 9μελές ΔΣ (εκ των οποίων η μία θέση θα είναι αυτή του προέδρου) ενώ ο νέος επενδυτής θα εκπροσωπείται με δύο μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη εισπράξει φέτος 1,403 δις. ευρώ από την χρονική επέκταση κατά 20 χρόνια της Σύμβασης Παραχώρησης. Το καθαρό έσοδο, ανέρχεται στα 1,132 δις. ευρώ, το οποίο αποτελείται από το συμφωνηθέν τίμημα των 1,115 δισ. ευρώ, πλέον ποσού 16,676 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία προσαρμογή 10,30% ετησίως, υπολογισμένη αναλογικά σε ημερήσια βάση, από την 1η Ιανουαρίου 2019. Πέρα από το καταβληθέν τίμημα προβλέπεται: ετήσια αμοιβή παραχώρησης δικαιώματος ίση με το 15% επί των προ φόρων κερδών του ΔΑΑ, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει συνολικά σε 1,1 δισ. ευρώ, προσδοκώμενα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος για την ίδια περίοδο ύψους 1,7 δισ. ευρώ και μερίσματα που δύνανται να διαμορφωθούν κατ’ εκτίμηση στα 2,2 δισ. ευρώ.

Ελληνικά Πετρέλαια

Το επόμενο σημαντικό project που θα τρέξει το ΤΑΙΠΕΔ είναι αυτό των Ελληνικών Πετρελαίων, ενός από τα σημαντικότερα αν όχι το σημαντικότερο asset που έχει στα χέρια του το ελληνικό δημόσιο. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει απόφαση για το πως θα κινηθεί, δεδομένου ότι ο όμιλος Λάτση φέρεται να υπαναχωρεί και μην θέλει να πουλήσει.

Δύο είναι οι προτάσεις που έχουν φτάσει ως εισηγήσεις στην κυβέρνηση. Η πρώτη προκρίνει την πώληση πακέτου 30% με placement μέσω Χρηματιστηρίου και η δεύτερη να επαναληφθεί με άλλα χαρακτηριστικά νέος διαγωνισμός.

Να σημειωθεί ότι στα Ελληνικά Πετρέλαια το Δημόσιο έχει μερίδιο 35,48% και ο ιδιώτης μέτοχος 45,47%. Στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία που κατέληξε τον περασμένο Απρίλιο άγονη το κράτος επιδίωξε να πουλήσει το 20% από το 35,48% και ο όμιλος Λάτση το 30,1% από το 45,47%.

ΔΕΠΑ

Το υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζει μέχρι το τέλος του μήνα τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα αλλάζει τον νόμο που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση για το σπάσιμο της ΔΕΠΑ. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει την πώληση οριακά πλειοψηφικού ποσοστού μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας και μειοψηφικό πακέτο της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πουληθούν πλειοψηφικά πακέτα και στις δύο επιχειρήσεις. Η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του Οκτωβρίου, αφού προηγηθεί και η σχετική διαβούλευση με τους εκπροσώπους της Κομισιόν.

Τελευταίες ειδήσεις