Το νερό είναι ασφαλές, δεν υπάρχει πρόβλημα, διαβεβαιώνει η ΕΥΑΘ με αφορμή την έρευνα για τα πετρελαιοειδή που εντοπίστηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στο δίκτυο που τροφοδοτεί με νερό τη Θεσσαλονίκη.
Το νερό στη Θεσσαλονίκη είναι ασφαλές, διαβεβαιώνει η ΕΥΑΘ. Το πρόβλημα υπήρξε τον περασμένο Ιανουάριο και έκτοτε δεν εμφανίστηκε ξανά. Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία ύδρευσης διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού.
Το θέμα προέκυψε όταν στη Σίνδο εντοπίστηκε μόλυνση από κηλίδες πετρελαιοειδών που ανέβαιναν στην επιφάνεια με τη μορφή σταγόνων ή σβόλων και στη συνέχεια διαλύονταν και εξαπλώνονταν στην επιφάνεια. Η ΕΥΑΘ αναγκάστηκε να μειώσει την παροχή νερού από τον Αλιάκμονα και να αυξήσει την παροχή από τις πηγές Αραβησσού, ενώ παράλληλα αύξησε τα ειδικά φίλτρα και αύξησε τις αναλύσεις ποιότητας νερού πριν αυτό καταλήξει στις βρύσες των νοικοκυριών και των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησε έρευνα για τι συμβαίνει και φάνηκε ότι το πρόβλημα ξεκινούσε από την περιοχή της λίμνης Πολυφύτου. Τώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος”, στη δικογραφία που διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στο Στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης αναφέρεται ως “πιθανή η ρύπανση από αγωγό του Ελληνικού Στρατού” και πλέον τώρα την υπόθεση έχει αναλάβει στρατιωτικός αντιεισαγγελέας και η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο ποινικής αξιολόγησης με πιθανή τη διεξαγωγή νέας έρευνας.
“Ένοχος” για τη μόλυνση φαίνεται ότι είναι αγωγός πετρελαιοειδών του Στρατού που διέρχεται κάτω από τον πυθμένα της λίμνης Πολυφύτου.
Προς το παρόν δεν υπάρχει διαβεβαίωση ότι η πιθανή διαρροή έχει σταματήσει, ωστόσο στην διώρυγα τοποθετήθηκαν φράγματα.
Η ανακοίνωση της ΕΥΑΘ
– Ουδέποτε, ούτε βεβαίως και κατά τη διάρκεια της εμφάνισης υδρογονανθράκων στις αρχές Ιανουαρίου στο νερό του Αλιάκμονα, δόθηκε στο δίκτυο του Πολεοδομικού νερό που να μην πληροί απολύτως τις σχετικές προδιαγραφές της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Το πρόβλημα εντοπίστηκε πριν από την είσοδο του νερού στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ), στη δεξαμενή Δ2, και λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε στην «έξοδο» του νερού από την ΕΕΝΘ προς το δίκτυο ύδρευσης της πόλης να διατηρεί τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Μέτρα, όμως, είχε λάβει η ΕΥΑΘ και πριν από την εγκατάσταση, εγκαθιστώντας πλωτά και μόνιμα φράγματα και αυξάνοντας την παροχή στη συνδετήρια διώρυγα του Αλιάκμονα. Το νερό που «έβγαινε» από την εγκατάσταση και έφτανε στο δίκτυο της πόλης ήταν σε κάθε περίπτωση απολύτως ασφαλές!
– Δεν έχει σημειωθεί έκτοτε άλλο περιστατικό εμφάνισης υδρογονανθράκων. Παρ’ όλα αυτά, η ΕΥΑΘ συνεχίζει με την ίδια ένταση και συχνότητα αυτοψίες και ελέγχους, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, ακόμη και πέραν αυτών που προβλέπει η νομοθεσία, ώστε να είναι απολύτως βέβαιο ότι το νερό ικανοποιεί όλες τις εκ του νόμου απαιτούμενες παραμέτρους.
– Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ίδιας της ΕΥΑΘ, ώστε να διαπιστωθεί η πηγή της ρύπανσης. Στελέχη της εταιρείας συνεισέφεραν σε αυτήν από την πρώτη ώρα με καταθέσεις και τεχνογνωσία και υπήρξε συνεργασία με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη ΔΕΗ και τον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Πεδιάδων Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά. Με ενδιαφέρον αναμένει και η ίδια η ΕΥΑΘ την κατάληξη της εισαγγελικής έρευνας για τη διακρίβωση της πηγής της ρύπανσης του Ιανουαρίου του 2018.