Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, όμως τα αριστερά κόμματα στην Ευρώπη γιορτάζουν το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος. Και έχουν δικές τους απόψεις, αλλά και απαιτήσεις για την έξοδο από την κρίση.
Για τον Πάμπλο Ιγκλέσιας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα είναι μια νίκη της δημοκρατίας: «Στην Ελλάδα σήμερα κέρδισε η δημοκρατία», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ο 36χρονος πολιτικός, στη φωτογραφία προφίλ του οποίου στο Twitter εμφανίζεται μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζει τους πιστωτές τυράννους, οι οποίοι «προσπαθούν με απειλές να τρομάξουν» τους πολίτες στην Ελλάδα και την Ισπανία.
Στην Πορτογαλία, η οποία μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν επίσης βυθισμένη στην κρίση, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αντόνιο Κόστα τάσσεται στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης.
«Πρέπει να σεβαστούμε την κυρίαρχη απόφαση του ελληνικού λαού», είπε. «Είναι εντελώς απαράδεκτο» να ερμηνεύσουμε την απόρριψη των προτάσεων λιτότητας των πιστωτών ως επιθυμία των Ελλήνων να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη.
Παράλληλα ο Κόστα κάλεσε τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο να αναζητήσει ένα νέο δρόμο για την επίλυση της κρίσης.
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν οργάνωσε ήδη την Κυριακή διαδήλωση στο Παρίσι στηρίζοντας το «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα, ενώ εξήρε τον Τσίπρα «που αντέδρασε στην προσπάθεια να ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις» στην Ελλάδα.
Όπως μάλιστα δήλωσε ο Μελανσόν στον τηλεοπτικό σταθμό RTL μετά το δημοψήφισμα: «Πρόκειται για τη νίκη μιας μεθόδου και την ήττα ενός δόλιου και μοχθηρού σχεδίου». Παράλληλα κατηγόρησε την Ευρώπη για μια απόπειρα «οικονομικού πραξικοπήματος» εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού.
Για να μπορέσουμε να αρχίσουμε να μιλάμε σοβαρά «πρέπει κανείς να σταματήσει να θεωρεί τους ανθρώπους ανόητους, να σταματήσει να εξαναγκάζει μια κυβέρνηση να κάνει κάτι για το οποίο δεν έχει εκλεγεί», τόνισε ο Μελανσόν.
Το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία ζητεί από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να κάνει συγκεκριμένα βήματα για τον τερματισμό της κρίσης στην Ελλάδα.
«Τώρα έχει η καγκελάριος την ευθύνη να βρεθεί το γρηγορότερο δυνατό ένας συμβιβασμός», είπε ο Γκίζι, επικεφαλής του Die Linke. «Δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά ένα Grexit», τόνισε.
Ο Γκίζι πρότεινε μάλιστα τη μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, αλλά και την παράταση της ωρίμανσής τους, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία πλήρωσε τα δάνεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου 92 χρόνια αργότερα.
Επίσης ζήτησε να διεξαχθεί μια διάσκεψη για το χρέος, ώστε να ληφθεί υπόψη η κατάσταση και σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Ο πρώην κωμικός και νυν ηγέτης του Κινήματος 5 αστέρων Μπέπε Γκρίλο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος. «Είναι ένα φανταστικό αποτέλεσμα για όλους», είπε.
Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η ελληνική κρίση δεν είναι μόνο ζήτημα οικονομικών ή δημοσιονομικών, αλλά γεωπολιτικής.
Την Κυριακή μάλιστα ο Γκρίλο έγραψε στο προσωπικό του ιστολόγιο ότι το σύστημα αντιμετώπισης κρίσεων που χρησιμοποιούσε η Ευρώπη έχει τελειώσει. Η βασική του αρχή ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο: «Σου δίνω χρήματα, αλλά δεν θέλω πίσω τα χρήματα αυτά, θέλω τους τόκους των τόκων στο τέλος σου παίρνω ό,τι έχεις και δεν έχεις».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ