Δευτέρα, 25 Νοε.
7oC Αθήνα

Φάρμακα: Σφοδρές αντιδράσεις για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ – «Δωρεάν στο κράτος 2 στα 3 φάρμακα»

Φάρμακα: Σφοδρές αντιδράσεις για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ – «Δωρεάν στο κράτος 2 στα 3 φάρμακα»

Ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ώστε να μην επωμίζονται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις τη δαπάνη των φαρμάκων των Ελλήνων ασθενών μέσω του μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών στο κράτος (clawback), ζητούν οι φαρμακοβιομήχανοι.

“Η χώρα μας θα καταπολεμήσει την υπερκατανάλωση φαρμάκων πάση θυσία” διαμηνύει ο Θάνος Πλεύρης και τονίζει ότι οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν.

Στο μεταξύ, φωτιά στην αντιπαράθεση έχει βάλει ο νέος τρόπος υπολογισμού του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος προβλέπει διαχωρισμό των δαπανών σε δύο κατηγορίες, και συγκεκριμένα στη δαπάνη των ιδιωτικών φαρμακείων, που αφορά στα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης των ασφαλισμένων και στη δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, που αναφέρεται στα ακριβά καινοτόμα φάρμακα (1Α/1Β Φάρμακα Υψηλού Κόστους -ΦΥΚ).

Αναταράξεις στην αγορά του φαρμάκου

Η αναλογία 62% – 38% αντίστοιχα, έχει φέρει μεγάλες αναταράξεις στην αγορά του φαρμάκου, καθώς οι πολυεθνικές εταιρείες που παράγουν τα ακριβά καινοτόμα φάρμακα, θεωρούν ότι θίγονται περισσότερο σε σχέση με τις ελληνικές εταιρείες που κατά πλειοψηφία παράγουν τα πιο φθηνά γενόσημα και τα φάρμακα εκτός πατέντου.

Να σημειωθεί πως η κλειστή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 2,08 δισ ευρώ, και αφορά τόσο τα νοσοκομειακά, όσο και τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα που λαμβάνουν οι πολίτες μέσω των φαρμακείων.

Με τον νέο τρόπο επιμερισμού της δαπάνης δηλαδή, η πολιτεία θα δαπανά μεγαλύτερο κονδύλι για τα φάρμακα της κοινότητας (των φαρμακείων της γειτονιάς) και μικρότερο για τα ακριβά καινοτόμα φάρμακα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την όποια υπέρβαση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ να την επιβαρύνονται οι εταιρείες που παράγουν τα καινοτόμα φάρμακα, μέσω των υπέρογκων ποσών που επιστρέφουν στο κράτος, όταν υπάρχει υπέρβαση (clawback).

«Ανεπαρκέστατος προϋπολογισμός»

Οι εκπρόσωποι του κλάδου της καινοτομίας στο φάρμακο PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece), οι οποίοι πραγματοποίησαν δημοσιογραφική ενημέρωση την περασμένη Πέμπτη (29/09), τόνισαν πως «η νέα κατάτμηση του ανεπαρκέστατου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών και απειλεί τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας. Δημιουργεί σημαντικές ανισότητες στον τρόπο αντιμετώπισης των διαφορετικών προϊόντων και κλάδων της φαρμακοβιομηχανίας και θέτει σε αμφισβήτηση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση σοβαρών και σπάνιων παθήσεων. Γίνεται προφανές ότι η άνιση μεταχείριση μεταξύ προϊόντων και νοσημάτων εμμέσως μεταφράζεται και σε άνιση μεταχείριση μεταξύ ασθενών».

Ο διαχωρισμός του προϋπολογισμού σε φάρμακα υψηλού κόστους και τα υπόλοιπα φάρμακα σε καμία περίπτωση δεν θίγει την καινοτομία, δήλωσε την Παρασκευή (30/09) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στις προειδοποιήσεις των εκπροσώπων του κλάδου, πως εάν κλείσει τη «στρόφιγγα» της εισαγωγής καινοτόμων φαρμάκων, οι ζημιωμένοι θα είναι οι έλληνες ασθενείς.

Ο υπουργός Υγείας τοποθετήθηκε κάθετα απέναντι σ’ αυτήν την προειδοποίηση, λέγοντας πως «Ο διαχωρισμός της φαρμακευτικής δαπάνης σε ΦΥΚ και λοιπά φάρμακα, διασφαλίζει ότι όποιος προκαλεί κατανάλωση και δαπάνη θα επωμίζεται και το clawback».

Ωστόσο, ο ίδιος σε κρίσιμη συνάντηση που είχε με όλους τους εκπροσώπους του κλάδου την περασμένη Τρίτη (27/09) παραδέχθηκε ότι η αναλογία 62-32 αδικεί ορισμένες επιχειρήσεις και υποσχέθηκε διορθωτική παρέμβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για έναν πιο δίκαιο διαχωρισμό, δεν αποκλείεται η διαχωρισμένη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ να διαμορφωθεί στο 60-40 ή στο 59-41.

Ωστόσο, αυτή η προοπτική προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

«Πάγια θέση της ΠΕΦ είναι ότι στο πλαίσιο του χαμηλού κλειστού προϋπολογισμού θα πρέπει να ισχύσει ένας ξεκάθαρος και διαφανής κανόνας: Όποιος προκαλεί την αύξηση της δαπάνης θα πρέπει να επιβαρύνεται και ανάλογα. Αυτό δεν έγινε τα τελευταία χρόνια : Επί μια δεκαετία και μέχρι το 2021, τα παλιά οικονομικά φάρμακα κυρίως της ελληνικής παραγωγής επιβαρύνονταν δυσανάλογα λόγω της δαπάνης που προκαλούσαν κυρίως τα νεότερα ακριβά φάρμακα. Στο πλαίσιο αυτό τα νέα μέτρα διαχωρισμού της δαπάνης κινούνται στη σωστή και ακριβοδίκαιη κατεύθυνση», αναφέρει ο κλάδος των ελληνικών επιχειρήσεων.

Εκεί, ωστόσο, που οι επιχειρήσεις (ελληνικές και πολυεθνικές) συμφωνούν απόλυτα, είναι στο ότι η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ είναι ανεπαρκέστατη και πως τα βήματα για τον εξορθολογισμό της και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας, είναι «αργά».

Φαρμακοβιομηχανία: Δωρεάν στο κράτος τα 2 στα 3 φάρμακα

Η φαρμακοβιομηχανία στο σύνολό της συμφωνεί πως η πολιτική ηγεσία έχει επανειλημμένα δεσμευτεί για διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας, όμως, ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί προς τις κατευθύνσεις αυτές.

«Η διατήρηση της υποχρηματοδότησης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης προκαλεί προβλήματα στην κάλυψη των ασθενών και παράλληλα δημιουργεί εμπόδια στην υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», σημειώνει η ΠΕΦ και συνεχίζει:

«Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση μέτρων ελέγχου της συνταγογράφησης τα οποία θα πρέπει να λειτουργήσουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Είναι δεδομένο ότι μόνο από τον εξορθολογισμό της συνταγογράφησης κυρίως των νέων ακριβών θεραπειών μπορούν να εξοικονομηθούν 250 – 300 εκατ.€.

Καλούμε λοιπόν όλους να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι πλέον δυνατό τα παλαιά οικονομικά φάρμακα και τα γενόσημα που κυκλοφορούν με μέση τιμή 8 ευρώ καλύπτοντας 3.000.000 ασθενείς, να επιβαρύνονται υπέρμετρα λόγω της αύξησης της δαπάνης που προκαλείται από τα ακριβά φάρμακα. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο», αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου της ΠΕΦ.

Από την άλλη πλευρά οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών εταιρειών (PIF) σημειώνουν πώς τα μέλη του δεν δύνανται να διαθέτουν επ’ αόριστον 2 στα 3 καινοτόμα φάρμακα δωρεάν στην Ελληνική Πολιτεία, και ότι «δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη κυβέρνηση στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης».

Παράλληλα καταγγέλλουν αυτή τη στρέβλωση ως απαράδεκτη.

«Για έναν ασθενή με σοβαρή και απειλητική για τη ζωή νόσο όπως ογκολογικά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α. το κράτος καλύπτει τη δαπάνη της φαρμακευτικής τους περίθαλψης μέχρι τα μέσα Απριλίου. Από το σημείο αυτό και έως το τέλος του έτους το κόστος των φαρμάκων καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες καλούνται να το παρέχουν δωρεάν για να μπορούν οι ασθενείς να λαμβάνουν τη θεραπεία τους», αναφέρουν οι εταιρείες.

Πλεύρης: Θα παραμείνουν οι κλειστοί προϋπολογισμοί

Ο κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, πάντως, έχουν δηλώσει κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους πως οι κλειστοί προϋπολογισμοί που κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τη δημόσια δαπάνη φαρμάκου και αποτρέπουν την υπερκατανάλωση, θα παραμείνουν.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με σειρά μέτρων όπως το επενδυτικό clawback έχει αποδείξει ότι στηρίζει την καινοτομία στο σκέλος των φαρμάκων» τονίζει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας και καταλήγει:

«Οι όποιες διορθώσεις χρειαστούν στο κομμάτι του κλειστού προϋπολογισμού θα γίνουν, αλλά ο κλειστός προϋπολογισμός θα ισχύσει και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η χώρα μας θα έχει την κατανάλωση που της αναλογεί και όχι υπερκατανάλωση».

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις