Πέμπτη, 4 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Φιλιππίνες: Ολλανδός φωτογράφος σκοτώθηκε από τζιχαντιστές όταν πήγε να αποδράσει!

Φιλιππίνες: Ολλανδός φωτογράφος σκοτώθηκε από τζιχαντιστές όταν πήγε να αποδράσει!

Στις Φιλιππίνες, Ολλανδός ορνιθολόγος, ο οποίος ήταν επί επτά χρόνια αιχμάλωτος ανταρτών που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ των απαγωγέων του και του στρατού.

Ο Έβολντ Χορν, φωτογράφος πτηνών, σκοτώθηκε από τους απαγωγείς του, μέλη της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, όταν προσπάθησε να δραπετεύσει στη διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτών στις νότιες Φιλιππίνες, δήλωσε ο στρατηγός Ντιβίνο Ρέι Παμπάγιο

“Έπειτα από 1,5 ώρα μαχών, οι στρατιώτες βρήκαν το πτώμα του Χορν και αυτό της Μινγκαγιάν Σαχιρόν”, της δεύτερης συζύγου του Ραντουλάχ Σαχιρόν, υψηλόβαθμου στελέχους της Αμπού Σαγιάφ, πρόσθεσε ο Παμπάγιο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επικηρύξει τον Σαχιρόν με 1 εκατομμύριο δολάρια μετά την εμπλοκή του στην απαγωγή Αμερικανών τουριστών το 2001.

Φιλιππίνες: Σοκ στην Ολλανδία

Ο Χορν και ένας άλλος φωτογράφος, ο Λορέντσο Βινσιγκέρα από την Ελβετία, είχαν ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2012 ένα ταξίδι για να φωτογραφήσουν σπάνια πουλιά στο απομονωμένο αρχιπέλαγος Τάβι – Τάβι, κοντά στο νησί Τζόλο στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων, όταν τους απήγαγαν άγνωστοι ένοπλοι άνδρες οι οποίοι στη συνέχεια τους παρέδωσαν στην Αμπού Σαγιάφ.

Ο Βινσιγκέρα κατάφερε να δραπετεύσει τον Δεκέμβριο του 2014 στη διάρκεια συγκρούσεων στο νησί Τζόλο προτού τον εντοπίσουν στρατιώτες.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μποκ δήλωσε ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις από τις αρχές των Φιλιππίνων για τον φόνο του Χορν.

“Έχω σοκαριστεί από αυτή τη φρικτή εξέλιξη”, δήλωσε ο Μποκ όταν ενημερώθηκε για τον θάνατο του Ολλανδού φωτογράφου. “Είμαι σε επαφή με την οικογένεια. Θα ζητήσω από τον ομόλογό μου στις Φιλιππίνες περισσότερες διευκρινίσεις”, πρόσθεσε.

Η Αμπού Σαγιάφ είναι μια μικρή, αλλά ιδιαίτερα βίαιη οργάνωση που δρα στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι σε αντίθεση με τους περισσότερους κατοίκους της χώρας, πιστούς καθολικούς.

Θεωρείται ακραίο παρακλάδι της μουσουλμανικής, αυτονομιστικής εξέγερσης που προκάλεσε 100.000 νεκρούς από το 1970 στις Φιλιππίνες.

Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1990 με χρηματοδότηση από το δίκτυο της αλ Κάιντα και πλέον έχει δηλώσει πίστη στο ΙΚ.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις