Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Financial Times: Το Eurogroup έτοιμο να δώσει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα

Eurogroup Financial Times

Συμφωνία στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος προαναγγέλλει δημοσίευμα των Financial Times. Και κάνει λόγο για ένα μεγάλο βήμα προς την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά από οκτώ χρόνια.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να δώσουν ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, ένα μεγάλο βήμα προς την προετοιμασία της εξόδου της χώρας από οκτώ και πλέον έτη διεθνών διασώσεων», γράφουν οι Financial Times λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι κοντά μια συμφωνία που θα αφήσει την Ελλάδα με ελάχιστες αποπληρωμές μέχρι μετά το 2030 για τα 228 δισ. ευρώ που οφείλει στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί από υπουργούς στο Λουξεμβούργο σήμερα (21.06.2018) για να συμβάλλει ώστε να πεισθούν οι επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές όταν εκπνεύσει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο.

Financial Times: Τα… αγκάθια του Eurogroup

Μια συμφωνία θα τερματίσει έτη αντιπαραθέσεων μεταξύ πιστωτών και ιδιαίτερα μεταξύ Γερμανίας και Δ.Ν.Τ. σχετικά με τον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα της οποίας οι οφειλές ανέρχονται στο 178% της οικονομικής της παραγωγής.

Σύμφωνα με διπλωμάτες οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να βασιστεί σε μια δύσκολη ισορροπία. Οι επενδυτές χρειάζονται να δουν ότι η πορεία χρέους της Ελλάδας είναι αξιόπιστη. Ωστόοσο, αν προσφέρουν πολλά στην Αθήνα θα προκληθούν έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη στη Γερμανία και σε άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης με παρόμοιες δημοσιονομικές προσεγγίσεις.

Γερμανία: Ναι κερδίσαμε από την Ελλάδα

Η Γερμανία είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τη βοήθεια δισεκατομμυρίων για τη διάσωση της Ελλάδας και έχει αποκομίσει, από το 2010, συνολικά, περίπου 2,9 δισ. ευρώ από τους τόκους των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αυτό προκύπτει από απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε ερώτημα των Πρασίνων, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

Σύμφωνα με την απάντηση, τα κέρδη προήλθαν κυρίως από τις αγορές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του «Προγράμματος Αγοράς Τίτλων» (SMP) της ΕΚΤ, τα οποία εισέρευσαν στην Bundesbank και μεταφέρονται στον γερμανικό προϋπολογισμό από το 2010. Μέχρι το 2017 εισέρευσαν συνολικά κέρδη 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις αγορές SMP στην Bundesbank, αναφέρεται στην απάντηση.

Δεδομένου ότι μόνο το 2013 και το 2014 τα κέρδη κατεβλήθησαν τα κέρδη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMS) και την Ελλάδα, παραμένει ένα υπόλοιπο κέρδους ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ στο οποίο προστίθενται 400 εκατομμύρια ευρώ από τα δάνεια της κρατικής τράπεζας Kreditanstalt für Wiederaufbau / Πιστωτικό Ίδρυμα για την Ανασυγκρότηση (KfW).

Ο πράσινος εμπειρογνώμονας για θέματα προϋπολογισμού Ζβεν-Κρίστιαν Κίντλερ ζήτησε «ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεδομένων των κερδών αυτών. Σε αντίθεση με όλους τους δεξιούς μύθους, η Γερμανία κέρδισε σημαντικά από την κρίση στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να εξυγιαίνει τον γερμανικό προϋπολογισμό κυβέρνηση με ελληνικά κέρδη από τόκους».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις