Τετάρτη, 4 Δεκ.
11oC Αθήνα

Φορολογικές δηλώσεις: Καθιερώνεται το ενιαίο χρονοδιάγραμμα υποβολής για φυσικά και νομικά πρόσωπα

Φορολογικές δηλώσεις: Καθιερώνεται το ενιαίο χρονοδιάγραμμα υποβολής για φυσικά και νομικά πρόσωπα
Φωτογραφία: iStock

Η καθιέρωση ενός σταθερού και ενιαίου, για φυσικά και νομικά πρόσωπα, διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για κάθε έτος συμπεριλαμβάνεται στις τέσσερις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το οικονομικό επιτελείο και παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (15.10.2024).

Με βάση την ρύθμιση η οποία και θα συμπεριληφθεί σε ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί εντός των προσεχών εβδομάδων, καθιερώνεται ως στάνταρ περίοδος υποβολής φορολογικών δηλώσεων για κάθε έτος το διάστημα μεταξύ 15 Μαρτίου και 15 Ιουλίου, συμπεριλαμβάνοντας ταυτόχρονα σε αυτό όλους τους υπόχρεους φορολογουμένους, είτε πρόκειται για φυσικά, είτε για νομικά πρόσωπα.

Το παραπάνω συνιστά μία μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το ό,τι ίσχυε έως τώρα, καθώς οι ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων από ιδιώτες και επιχειρήσεις δεν ταυτίζονταν μέχρι τώρα. Κατά την περσινή περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η πλατφόρμα άνοιξε για τα φυσικά πρόσωπα στις 25 Απριλίου, και για τα νομικά πρόσωπα 1η Μαΐου.

Η προθεσμία για τα φυσικά πρόσωπα αρχικά είχε οριστεί να λήξει την 1η ημέρα του Ιουλίου (και στις 26 Ιουλίου για τις τροποποιητικές). Η αντίστοιχη ημερομηνία για τις επιχειρήσεις ορίζεται βάσει του σχετικού νόμου 4172/2013 – Άρθρο 68 έως η «τελευταία εργάσιμη ημέρα του έκτου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους», δηλαδή στις 28 Ιουνίου σε ό,τι αφορά το 2024.

Στην πράξη, βέβαια, τα πράγματα έγιναν διαφορετικά, καθώς το «χάος» το οποίο προκλήθηκε από την εφαρμογή του νέου συστήματος των προσυμπληρωμένων κωδικών, και από τα πολλαπλά λάθη στα διαβιβαζόμενα δεδομένα, οδήγησαν σε «έμφραγμα» τον κλάδο των λογιστών, και σε σημαντικές καθυστερήσεις των υποβολών.

Έτσι, το οικονομικό επιτελείο αναγκάστηκε να δώσει παρατάσεις οι οποίες έφτασαν έως τις 2 Αυγούστου για τα φυσικά πρόσωπα. Μάλιστα, για τα νομικά πρόσωπα η παράταση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, φτάνοντας έως τις 9 Αυγούστου, δηλαδή περίπου 40 ημέρες μετά την αρχική προθεσμία.

Ο λόγος για τον οποίο δόθηκε επιπλέον παράταση στις επιχειρήσεις ήταν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, η υστέρηση στον ρυθμό υποβολής των δηλώσεων, καθώς τα φυσικά πρόσωπα είχαν καλύψει το 93,3% επί του συνόλου ενώ τα νομικά κυμαίνονταν υπό του 82%.

Πλέον, με την εφαρμογή του ενιαίου διαστήματος υποβολής δηλώσεων από όλους τους υπόχρεους, και την κατάργηση της δυνατότητας παρατάσεων, σημαίνει πως και οι επιχειρήσεις θα πρέπει, ανελαστικά, να έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία υποβολής του λεγόμενου εντύπου Ν, έως τις 15 Ιουλίου, σε μία περίοδο μάλιστα που το φόρτο στον φοροτεχνικό κλάδο θα είναι ήδη αυξημένο από τις δηλώσεις των φυσικών προσώπων.

Παραπέρα, και οι ίδιες οι εταιρείες θα πρέπει εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος να κινήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να είναι εμπρόθεσμοι και να μην υποστούν την επιβολή προστίμων.

Υπογραμμίζεται, από την ημερομηνία υποβολής δηλώσεων από πλευράς επιχειρήσεων, εξαρτώνται μία σειρά από άλλες υποχρεώσεις, οι οποίες εκ των πραγμάτων πρέπει να «τρέξουν» μέσα στο ίδιο διάστημα, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το έργο των εταιρειών. Αυτές οι υποχρεώσεις είναι:

  • Κατάρτιση φακέλου τεκμηρίωσης
  • Υποβολή συνοπτικού πίνακα πληροφοριών στην ΑΑΔΕ
  • Υποβολή βεβαιώσεων για καταβολές μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία
  • Διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myData εγγραφών τακτοποίησης εσόδων – εξόδων προηγούμενου έτους

Ας σημειωθεί, πως η περσινή φορολογική περίοδος δεν ήταν η… χειρότερη από πλευράς καθυστερήσεων, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια έφτανε έως τα τέλη Αυγούστου ή ακόμη και τις αρχές Σεπτεμβρίου με αλλεπάλληλες παρατάσεις.

Επ’ αυτοί, κύκλοι του κλάδου των φοροτεχνικών μιλώντας στο newsit.gr δηλώνουν ανήσυχοι για την έκβαση του νέου πλάνου υποβολής, εκτός και αν φέτος πάνε «όλα ρολόι», σε ό,τι αφορά τις διαβιβάσεις δεδομένων από τους φορείς, εγκαίρως και ορθώς.

Ποιοι είναι οι επόμενοι «σταθμοί» για τις φορολογικές δηλώσεις

Ωστόσο, για να κυλήσουν όλα ομαλά και να μην «φρακάρει» το σύστημα των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα, και για να μην οδηγηθεί σε burnout ο κλάδος των λογιστών, θα πρέπει έως τις 15 Δεκεμβρίου η ΑΑΔΕ θα είναι έτοιμη να ανοίξει το Ηλεκτρονικό Μητρώο στο οποίο θα καταχωρούνται τα στοιχεία από εργοδοτικούς φορείς, τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες, εταιρείες ενέργειας, τηλεφωνίας, κ.λ.π.

Στη συνέχεια, έως 16η Ιανουαρίου οι ανωτέρω φορείς πρέπει να συγκεντρώσουν στοιχεία για τη μισθοδοσία των εργαζόμενων τους. Έως τέλος Φεβρουαρίου οι εργοδοτικοί φορείς πρέπει να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων ή των συνταξιούχων, και, τέλος, στις 15 Μαρτίου να ανοίξει η ενιαία πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά και για τα νομικά πρόσωπα.

Τελευταίες ειδήσεις