Έκανε λόγο για χρήματα πεταμένα, είπε ότι μιλάμε γι αυτά τα θέματα εδώ και μια δεκαετία, και ότι εξαιτίας των καθυστερήσεων, τώρα, λόγω και της ανόδου των τιμών του CO2, είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ, προσθέτοντας ότι όπως έχει γραφτεί και στον Τύπο, ΔΕΗ και προμηθευτές ρεύματος εξετάζουν αυξήσεις στα τιμολόγια.
«Φωνάζουμε εδώ και χρόνια για αυτό το θέμα, οι καταναλωτές πληρώνουν εκατοντάδες εκατ. ευρώ επί πολλά συναπτά έτη μέσω των ΥΚΩ για να παραμείνει σε λογικά επίπεδα το κόστος ρεύματος για τις μη διασυνδεδεμένες περιοχές και παρόλα αυτά δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα και πλέον ειδικά η Κρήτη έχει έρθει αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αδυναμίας κάλυψης των ενεργειακών της αναγκών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Περιστέρης.
Κριτική όμως έκανε και για τις καθυστερήσεις της πολιτείας ως προς τη λήψη αποφάσεων για την αποθήκευσης ενέργεια, λέγοντας ότι αν η πολιτεία είχε προχωρήσει το θεσμικό πλαίσιο της αντλησιοταμίευσης, τότε το έργο στο Αμάρι (93 MW υδροηλεκτρικό και 90 MW αιολικό) θα ανακούφιζε την κατάσταση ως προς την επάρκειας ισχύος του νησιού. Ταυτόχρονα οι επενδύσεις αυτές θα μπορούσαν να καταστήσουν την Ελλάδα «μπαταρία» για τον ευρωπαϊκό Νότο, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της χώρας.
«Αν π.χ. είχε προωθηθεί η επένδυσή μας στο Αμάρι στην Κρήτη, τότε το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας στο νησί θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί. Ειδικά για την Κρήτη έχουμε επισημάνει το πρόβλημα, κι εμείς και η ΔΕΗ και άλλοι εδώ και χρόνια, και ως όμιλος έχουμε προτείνει αρκετές λύσεις ήδη από το 2016 κι αναμένουμε τις αποφάσεις των αρμοδίων αρχών», όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου.
Οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της εταιρίας και ο Γ. Περιστέρης επιβεβαίωσε την επιμονή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο τρίπτυχο ΑΠΕ – διασύνδεση – αποθήκευση φέρνουν οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ενέργειας.
Παράλληλα άσκησε κριτική για τις καθυστερήσεις της πολιτείας στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας αλλά και στα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών.
Ο ίδιος έκανε γνωστό επίσης, αναφερόμενος στον τομέα των απορριμμάτων, ότι τον επόμενο μήνα θα τεθεί σε λειτουργία ο σταθμός επεξεργασίας στην Ήπειρο, ενώ στις ερωτήσεις των μετόχων για τη ΔEH, τόνισε την ανάγκη να «βοηθηθεί η δημόσια εταιρία προκειμένου να παραμείνει ισχυρός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος».
Ο κ. Περιστέρης μίλησε και για τα έργα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις ΑΠΕ, υπογραμμίζοντας πως ο στόχος για την επίτευξη ισχύος των 1.000 MW έχει επιτευχθεί. Οι μονάδες που είναι σε λειτουργία και κατασκευή είναι στα 1.166 MW.
ΑΠΕ – Διασυνδέσεις – Αποθήκευση
«Εμείς προσπαθούμε για την ανάπτυξη και προσπαθούμε να πείσουμε τους φορείς για τη σημασία της ενίσχυσης και προώθησης των ΑΠΕ σε συνδυασμό με την υλοποίηση του προγραμμάτων των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών, αλλά και για την επίλυση αγκυλώσεων που εμποδίζουν την υλοποίηση επενδύσεων σε έργα αποθήκευσης ενέργειας με βάση την αντλησιοταμίευση», υπογράμμισε ο Γεώργιος Περιστέρης.
«Εδώ και μία δεκαετία μιλάμε για αυτά τα θέματα, τα οποία τώρα καθίστανται πιο επίκαιρα, με το πρόβλημα της ανόδου των τιμών του CO2 και της επάρκειας ισχύος της Κρήτης», συμπλήρωσε. Εξαιτίας των προαναφερόμενων καθυστερήσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εισηγμένης, «όπως διαβάζουμε σε δημοσιεύματα, η ΔEH και οι προμηθευτές ρεύματος αναγκάζονται να κάνουν αυξήσεις στα τιμολόγια λόγω του CO2».
Κατά τον κ. Περιστέρη, η διασύνδεση της Κρήτης θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από 10 χρόνια. Ο ίδιος εκτίμησε πως «το όφελος σήμερα για τους καταναλωτές που πληρώνουν ΥΚΩ θα ήταν της τάξης των 4 με 5 δισ. ευρώ. Σήμερα το ποσό αυτό που καταβάλλουν είναι πεταμένο στη θάλασσα …» περιέγραψε παραστατικά.
Παράλληλα, χαρακτήρισε λανθασμένη την επιλογή της πολιτείας να μη γίνει η διασύνδεση των Δωδεκανήσων με την Ανατολική Κρήτη, ώστε να υπάρξει διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα.
Ο ίδιος, ερωτηθείς για τον κίνδυνο επάρκειας ισχύος που απειλεί την Κρήτη μέχρι την υλοποίηση της διασύνδεσης, και τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για την αντιμετώπιση του ζητήματος, επισήμανε: «Αν η Πολιτεία είχε προχωρήσει το θεσμικό πλαίσιο της αντλησιοταμίευσης, το έργο που έχουμε στο Αμάρι θα ανακούφιζε την κατάσταση. Έχουν υποβληθεί προτάσεις και από κει και πέρα η πολιτεία θα αποφασίσει τι θα κάνει».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Περιστέρης στο θέμα της αποθήκευσης ενέργειας, χαρακτηρίζοντας «ανεξήγητη» τη στάση της πολιτείας να μην προχωρά στη θέσπιση πλαισίου, από τη στιγμή που έχει στα χέρια της προτάσεις.
Όπως είπε στην Ευρώπη, εδώ και πολλές δεκαετίες, το θέμα της αποθήκευσης ενέργειας έχει επιλυθεί.
«Σήμερα μάλιστα στην Ευρώπη η αιολική ενέργεια μετατρέπεται σε υδρογόνο και έπειτα σε φυσικό αέριο. Στην Ελλάδα τώρα ανησυχούμε…», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας λόγω των φυσικών πόρων. Τόνισε δε πως τα έργα αυτά έχουν χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. ως έργα κοινού ενδιαφέροντος.
Ο κ. Περιστέρης επανέλαβε τη θέση του πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η αποθήκευση ενέργειας θα αποφόρτιζε την οικονομία της χώρας από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων.
Η ΔΕΗ
Σε ερωτήσεις που ετέθησαν στον πρόεδρο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την κατάσταση της ΔEΗ και τον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, απάντησε: «Η ΔEΗ θα πρέπει να βοηθηθεί να παραμείνει με ισχυρή παρουσία καθώς αποτελεί πυλώνα του ενεργειακού συστήματος. Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε για να βρεθεί λύση στην αποεπένδυση των λιγνιτικών», είπε αναφερόμενος στον διαγωνισμό πώλησης και τη συμμετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την τσεχική Seven Energy: «Αν η προσπάθεια ευοδωθεί, θα εξαρτηθεί από τους όρους. Ο σκοπός μας είναι να βοηθηθεί η ΔEΗ», κατέληξε.
Τέλος ο Γ. Περιστέρης δήλωσε ικανοποιημένος από τα πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης και σημείωσε: «Πριν μερικά χρόνια είχαμε θέσει ως στόχο για την εταιρεία μας τα 1.000 MW. Η εταιρεία μας πλέον λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.166 MW, έχοντας υπερβεί ήδη τον στόχο που είχαμε θέσει. Νέος στόχος μας είναι να φτάσουμε τις 2.000 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».
Του Θανάση Παπαδή