Site icon NewsIT

Γεμίζουν τα κρατικά ταμεία – Αυξήμενα τα έσοδα το πρώτο 10μερο του Αυγούστου – Στο “τραπέζι” η μείωση ΕΦΚ πετρελαίου και το επίδομα θέρμανσης

Χωρίς κατηγορία
12.08.2013 | 23:04
Γεμίζουν τα κρατικά ταμεία – Αυξήμενα τα έσοδα το πρώτο 10μερο του Αυγούστου – Στο “τραπέζι” η μείωση ΕΦΚ πετρελαίου και το επίδομα θέρμανσης

- Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση για υποχώρηση της ύφεσης - Επαναξιολογούνται οι ρυθμίσεις για οφειλές προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία - Με πολύ αργούς ρυθμούς θα μειωθεί η ανεργία μέχρι το 2017, σύμφωνα με το ΔΝΤ - Η διεύρυνση των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης στις συζητήσεις με την Τρόικα

Εντός στόχων είναι τα κρατικά έσοδα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν αρχίσει να μπαίνουν στα ταμεία του δημοσίου τα πρώτα έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας του 2011, αλλά και τα πρώτα έσοδα από την εκκαθάριση φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, αυτή η εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει σε συζήτησεις με την Τρόικα, τον Σεπτέμβριο, για την επαναξιολόγηση των ρυθμίσεων που αφορούν οφειλές προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα, στις συζητήσεις με την Τρόικα θα τεθεί και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου.

Με βάση τα στοιχεία από την πορεία των εσόδων και της κατανάλωσης πετρελαίου, κατά το διάστημα που εφαρμόστηκε ο αυξημένος συντελεστής (Οκτώβριος 2012 – Μάρτιος 2013), τα έσοδα από τον ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης ήταν αυξημένα κατά 75%, ωστόσο η κατανάλωση μειώθηκε 68,2%.

Αυτό είχε ως συνέπεια, τα έσοδα ΦΠΑ να μειωθούν 62,8%, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει όφελος για τον προϋπολογισμό.

Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση θέλει να επανεξετάσει το μέτρο και παράλληλα να διευρύνει τους δικαιούχους για το επίδομα θέρμανσης με πιο ελαστικά κριτήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 270 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν φέτος, οι δικαιούχοι πήραν μόλις 80 εκατ. ευρώ.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανεργία

Το μεγάλο “αγκάθι” της οικονομίας παραμένει η ανεργία που στο τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να κυμανθεί στο 27%, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που προβλέπει ότι πολύ αργή μείωση.
Το 2014 η ανεργία θα είναι στο 26%, το 2015 στο 24%, το 2016 στο 21% και το 2017 στο 18,7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα και αύξηση εσόδων τον Ιούλιο!

Στα 7,9 δισ. ευρώ το ταμειακό έλλειμμα

Σταϊκούρας: Αυξήθηκαν τα έσοδα, παρά την υστέρηση από τους φόρους

Στουρνάρας στο Bloomberg: Δεν είναι λύση η περαιτέρω λιτότητα

Ρεκόρ εσόδων από τον τουρισμό τον Μάιο

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version