Σε συναινετικούς τόνους κινήθηκε ο Φώφη Γεννηματά μιλώντας στη Βουλή εν μέσω της δύσκολης κατάσταση που διέρχεται η χώρα λόγω του κορονοϊού. Ζήτησε οργανωμένο κράτος και ισχυρό σύστημα Υγείας και επισήμανε ότι το «μάρμαρο» δεν πρέπει να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι.
Η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε ότι «με έκπληξη είδα την επιλεκτική αναφορά του πρωθυπουργού στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δείχνει ένα έλλειμμα γενναιοδωρίας, κύριε πρωθυπουργέ που δεν ταιριάζει σε αυτό που βιώνει τώρα η χώρα και στη στάση όλων μας. Στέλνει λάθος μηνύματα στον ελληνικό λαό και μας βάζει όλους σε σκέψεις σε σχέση με τις δεύτερες σκέψεις που σας οδήγησαν σε αυτή τη στάση».
«Όσον αφορά τα όσα ακούστηκαν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» συνέχισε η κ. Γεννηματά, «έχω να παρατηρήσω ότι πραγματικά χαίρομαι που εδώ και τώρα δέχεται τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για το τι πρέπει να συμβεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ήταν ολοφάνερο ότι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια».
«Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Να κάνουμε τον ελληνικό λαό να νιώθει ασφαλής. Ο κορονοϊός δεν αφήνει περιθώρια για κορώνες και λαϊκισμούς, ούτε για εργαλειοποίηση της κρίσης και για πελατειακές πρακτικές. Αρκετά», είπε η Φ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Συμπεριφέρεστε σαν να μην υπάρχουμε», ανέφερε στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπενθύμισε και κατέθεσε χρονολογικά όλες τις έγκαιρες προτάσεις που έχει κάνει το κόμμα της για την κρίση, από το τέλος Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, για την βελτίωση των υποδομών και της λειτουργίας του ΕΣΥ, καθώς και για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.
Υπογράμμισε ότι «βεβαίως υπάρχει και ζήτημα ατομικής ευθύνης. Αλλά υπάρχει και η πολιτική ευθύνη, να προλαμβάνεις και να εφαρμόζεις αποτελεσματικά και δίκαια τις αποφάσεις».
Τα έχουμε πάει καλά μέχρι στιγμής
Η κ. Γεννηματά εκτίμησε ότι μέχρι τώρα φαίνεται πως «έχουμε πάει καλά» στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επιμένοντας στην ενίσχυση του ΕΣΥ που είναι η ναυαρχίδα, όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το αύριο. Πρόσθεσε ότι «ο κορονοϊός δεν αφήνει περιθώρια για κορώνες και πελατειακές πρακτικές κι ο ρόλος μας είναι να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις κι αυτό συνιστά στάση υπεύθυνης αντιπολίτευσης».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις διαπιστώσεις τις οποίες επισημαίνει και στην εφαρμογή τους από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε, ότι στηρίζει πλήρως από την αρχή τις υποδείξεις και τα μέτρα της επιστημονικής Επιτροπής και ανέπτυξε προτάσεις για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και συγκεκριμένα:
-Να γίνει πράξη η πρότασή μας για το δίκτυο της πρώτης γραμμής, με την συμβολή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δηλαδή, κινητά κλιμάκια γιατρών- νοσηλευτών, που θα κάνουν και επισκέψεις στο σπίτι όπου θα κάνουν και έλεγχο με τεστ.
-Τεστ. Για την προστασία των εργαζομένων στο ΕΣΥ.
Για να υπάρξει καλύτερη εικόνα της διασποράς και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση. Θα χρειαστούν ιδιαίτερα και στη δεύτερη φάση.
-Χρειάζεται ένα καθημερινό δελτίο διαθεσιμότητας των κλινών ΜΕΘ, αλλά και των κλινών στα νοσοκομεία αναφοράς. Είναι καλό να γνωρίζουμε όλοι και βέβαια οι επιστήμονες, που επεξεργάζονται τα δεδομένα, πόσα κρούσματα νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς. Γιατί δεν δίνονται αυτά τα στοιχεία; Θα έπρεπε να γνωρίζουμε πέρα από το πόσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, πόσα κρούσματα νοσηλεύονται και πόσα κρεβάτια νοσηλείας είναι διαθέσιμα ανά υγειονομική περιφέρεια εκτός ΜΕΘ. Είναι κρίσιμο για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση του συστήματος αλλά και για λόγους διαφάνειας και αίσθηση ασφάλειας των πολιτών.
-Να αποδεχθεί η κυβέρνηση την πρόταση μας για ένταξη των εργαζομένων του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά. Όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.
Αποσπασματικά και ανεπαρκή τα μέτρα
Και να επεκτείνει το επίδομα του Πάσχα σε αστυνομικούς, στρατιωτικούς, σε όσους μάχονται στην πρώτη γραμμή. Είναι η ώρα η τροπολογία που τρεις φορές καταθέσαμε να γίνει αποδεκτή.
Σχετικά με τα μέτρα για τις οικονομικές συνέπειες που έχουν ληφθεί η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «δεν μηδενίζουμε τα μέτρα που ως τώρα έχει πάρει η κυβέρνηση για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Πολλά από αυτά είναι στις προτάσεις μας. Όμως είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή». Υποστήριξε την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να ζητήσει, μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, την έκδοση «κορονο-ομολόγου» και τον κάλεσε να μην υποχωρήσει.
Επεσήμανε ότι «υπάρχουν δυνατότητες, καθώς οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν ισχύουν πια για το 2020. Επιπλέον, συμμετέχουμε λόγω της κρίσης στο QE. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε από εκεί ρευστότητα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Και βέβαια η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ».
Να σταματήσουν τις χρεώσεις οι τράπεζες
Κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει να σταματήσουν οι χρεώσεις από τις Τράπεζες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Διατύπωσε προτάσεις στοχευμένες για επιχειρήσεις και ανθρώπους που δοκιμάζονται.
Όπως είπε η κ. Γεννηματά:
Είναι αναγκαίο ένα μεγάλο πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας με εγγυημένα από το κράτος δάνεια και επιδοτήσεις.
Οι αγρότες έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί. Η εξαγγελία για 150 εκατ. ευρώ συνολικά είναι σταγόνα στον ωκεανό, είναι απαράδεκτη.
Επιπλέον δημιουργούνται μεγάλα θέματα με το κυβερνητικό αλαλούμ για την ένταξη επιχειρήσεων στους ΚΑΔ που προστατεύονται. «Κάποιοι αγνοούν φαίνεται ότι η διαδικασία παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων είναι ενιαία», τόνισε.
Να μην πληρώσουν το «μάρμαρο» οι εργαζόμενοι
Σχετικά με τις επιπτώσεις στον τουρισμό, ζήτησε να αποφασισθεί ότι θα μειωθούν δραστικά τα ένσημα που απαιτούνται για την χορήγηση στους εργαζομένους του κλάδου, του επιδόματος ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες.
Επίσης, υπογράμμισε ότι το «μάρμαρο» δεν πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, ζητώντας από κυβερνητικά στελέχη να σταματήσουν να αφήνουν ανοιχτά θέματα περικοπής μισθών η συντάξεων.
«Ζητήσαμε και ζητάμε να καταργηθεί το απαράδεκτο άρθρο 9 της ΠΝΠ με το οποίο ευνοείται η εργοδοτική ασυδοσία και οδηγούνται σε φτωχοποίηση οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Οι διορθώσεις που έγιναν δεν αρκούν, οι ερμηνείες πολλές, ο αρνητικός συμβολισμός είναι ισχυρός», υποστήριξε και επεσήμανε ότι δεν έχει δοθεί καμία παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας ούτε ρύθμιση για αναστολή πλειστηριασμών.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ