«Η χώρα, δυστυχώς σήμερα, βιώνει μείζον ζήτημα Δημοκρατίας. Κυβερνάται από μια παράταξη που δεν σέβεται τους θεσμούς, που θεωρεί το κράτος φέουδο προς κατάληψη, που καταργεί την αυτονομία των συνταγματικών εξουσιών» τόνιζε από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ η Φώφη Γεννηματά, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση.
Η κ. Γεννηματά προσέθεσε ότι τόσο το Κοινοβούλιο και η Δικαιοσύνη, όσο και οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί, νιώθουν ασφυξία υποβαθμίζονται και περιθωριοποιούνται.
«Είναι μια πολιτική στάση που στο όνομα ενός ακραίου λαϊκισμού θέτει υπό αμφισβήτηση και σε κίνδυνο τις πιο σημαντικές δημοκρατικές κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης», συμπλήρωσε.
Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, «είναι μια εποχή που η Δημοκρατία μας αποζητά τη δυναμική μιας επανεκκίνησης. Μιας νέας ριζικής αλλαγής. Ενός νέου κύματος μεταρρυθμίσεων που θα ξαναδώσουν οξυγόνο στους θεσμούς της. Που θα κατοχυρώσουν αναφαίρετα δικαιώματα των πολιτών της. Που θα δώσουν νέο νόημα στην πολιτική και νέο περιεχόμενο στη διαδικασία της λαϊκής αντιπροσώπευσης και συμμετοχής».
«Αυτό δεν είναι απλώς δημοκρατική απαίτηση. Είναι η απαρέγκλιτη προϋπόθεση για επανεκκίνηση της ίδιας της αναπτυξιακής διαδικασίας που βάλτωσε τα χρόνια της κρίσης. Είναι ο καθοριστικός όρος για την όποια κινητοποίηση των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων του Ελληνισμού που δεν του αξίζει να βλέπει αμήχανος τις εξελίξεις να τρέχουν και τις ευκαιρίες να μας προσπερνούν», ανέφερε σ΄άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Γεννηματά, ενώ απευθυνόμενη στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης δεσμεύτηκε ότι ο νόμος για τον «Κλεισθένη» θα αλλάξει.
«Ο “Κλεισθένης” αντί να λύσει προβλήματα ήρθε για να δημιουργήσει κι άλλα. Δεν θα το επιτρέψουμε. Αποτελεί δέσμευσή μας. Με την εμπιστοσύνη που θα δείξει ο ελληνικός λαός στο Κίνημά μας, την έκπληξη των επόμενων εκλογών, ο “Κλεισθένης” θα ανατραπεί. Επιθυμούν να καταδικάσουν τις πόλεις μας σε μόνιμη, θεσμοθετημένη απραξία. Να δημιουργήσουν παραλυτικές διαδικασίες και να διαμορφώσουν ένα άγριο πεδίο εξαρτήσεων, εκβιασμών και συναλλαγών κάτω απ’ το τραπέζι. Να αλλοιώσουν τη λαϊκή ετυμηγορία, με εκλογομαγειρέματα διαφορετικών εκλογικών συστημάτων για κάθε διαφορετικό όργανο των ΟΤΑ, που φθάνουν σε σημείο να μετατρέπουν ακόμη και την πλειοψηφία της κάλπης σε μειοψηφία στη διακυβέρνηση».
Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την τοπική αυτοδιοίκηση
Επίσης η κ. Γεννηματά ανέπτυξε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Αίρουμε τα συνταγματικά εμπόδια για μια γενναία Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. Ξεκινάμε από τη ρητή συμπερίληψη των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας ως γενικού κανόνα διάκρισης των αρμοδιοτήτων στο άρθρο 102 του Συντάγματος. Για την παράταξή μας, η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να διασφαλίσει ότι το Σύνταγμα δεν θα αποτελεί ανάχωμα συντήρησης του συγκεντρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης. Όσα σημεία του έχουν κριθεί ότι εμποδίζουν την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, επανεξετάζονται και συμπληρώνονται. Το Κίνημα Αλλαγής έχει συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές προτάσεις για ένα ευρύ πεδίο δημόσιων πολιτικών που θα ασκούνται αποτελεσματικότερα στο εγγύτερο στον πολίτη επίπεδο», είπε η κ. Γεννηματά.
«Για παράδειγμα», συνέχισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, «το Σχέδιό μας περιλαμβάνει:
– Μεταφορά τόσο της υλοποίησης όσο και του σχεδιασμού της Κοινωνικής Πολιτικής στον Α’ βαθμό
– Ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων Υγείας στην ΤΑ
– Δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων από φορείς της ΤΑ, ή με κύριο άξονα αυτούς
– Ενίσχυση του ρόλου της ΤΑ στον αναπτυξιακό προγραμματισμό.
– Πρωταγωνιστικό ρόλο των Δήμων στην προστασία του περιβάλλοντος, στις πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή, στον πρωτογενή τομέα, στην άμβλυνση του ψηφιακού χάσματος και τη μετάβαση στις έξυπνες πόλεις.
– Κανονιστική Χειραφέτηση των ΟΤΑ, με δυνατότητα να προσδιορίζουν “τα του οίκου τους”, όπως το σύστημα εσωτερικής οργάνωσής τους στις παροχές υπηρεσιών προς τους πολίτες, τις συνεργασίες τους με φορείς της ιδιωτικής οικονομίας, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων διαφάνειας και εποπτείας, την παροχή κινήτρων και επιβραβεύσεων στο ανθρώπινο δυναμικό τους», τόνισε η κ. Γεννηματά και επισήμανε: «Κάνουμε πράξη τη Δημοσιονομική Αποκέντρωση. Πρωταγωνιστική θέση για εμάς κατέχει η δημοσιονομική αποκέντρωση. Χωρίς αυτήν, η οικονομική αυτοτέλεια θα παραμένει κενό ευχολόγιο».