Πέμπτη, 21 Νοε.
19oC Αθήνα

Γεραπετρίτης: «Σκοπός μας να φέρουμε τους δύο λαούς πιο κοντά» – Φιντάν: «Να κάνουμε την αιώνια γειτονία μας, αιώνια φιλία»

Γεραπετρίτης: «Σκοπός μας να φέρουμε τους δύο λαούς πιο κοντά» – Φιντάν: «Να κάνουμε την αιώνια γειτονία μας, αιώνια φιλία»
REUTERS/Louisa Gouliamaki

Πάνω από δύο ώρες διήρκησε στο ΥΠΕΞ η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα σήμερα, Παρασκευή (08.11.24).

Γύρω στη μία το μεσημέρι το τετ-α-τετ του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν, που ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί, ολοκληρώθηκε και στη συνέχεια οι δύο άνδρες παραχώρησαν κοινές δηλώσεις στον Τύπο, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας επιβεβαίωσαν το καλό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες, αποκαλούμενοι ο ένας τον άλλον πολύ συχνά «αξιότιμο φίλο».

Χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη ότι «σκοπός μας είναι οι δύο λαοί να έρχονται ολοένα και πιο κοντά», αλλά και του Φιντάν ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για μόνιμη φιλία στις σχέσεις μας». «Να μετατρέψουμε την αιώνια γειτονία μας, σε αιώνια φιλία», υπογράμμισε.

Μάλιστα, η θερμή αγκαλιά μετά το τέλος των κοινών δηλώσεων τους, όπως καταγράφεται και στην παρακάτω φωτογραφία, συμπλήρωσε τη χειραψία και τα χαμόγελα που επικράτησαν κατά την έναρξη του τετ-α-τετ.

«Οι τρεις βασικές μας επιδιώξεις είναι, επίλυση θεμάτων αιχμής και αποσυμπίεση εντάσεων για να προλαμβάνονται επικίνδυνες κρίσεις. Οργάνωση συναντήσεων σε 3 πυλώνες, πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα και ΜΟΕ, καθώς και προετοιμασία συναντήσεων των ηγετών για ισχυρή πολιτική εντολή στο υψηλότερο επίπεδο»», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης στην έναρξη των δηλώσεων του, μετά το πέρας της συνάντησης.

«Έχουν παραχθεί απτά αποτελέσματα. Ο επόμενος γύρος πολιτικού διαλόγου στην Αθήνα θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και τόνισε ότι οι επαφές μας πλέον αποκτούν μία κανονικότητα. Σκοπός μας, επεσήμανε, να φέρουμε τους δύο λαούς ολοένα πιο κοντά. 

 

Για το Κυπριακό, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «παρά τις διαφορές μας, πιστεύουμε ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την επανένωση συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση», ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για «γέφυρες φιλίας», αναφερόμενος στις μειονότητες.

Υπογράμμισε δε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει τις διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Ακόμη κι όταν δεν βρίσκουμε λύσεις, συζητάμε» είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Γεραπετρίτης κι απευθυνόμενος στον Χακάν Φιντάν, τον αποκάλεσε «αξιότιμο φίλο», χαρακτηρισμό που του ανταπέδωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ξεκινώντας τις δικές του δηλώσεις.

«Υπήρξαν και δύσκολες στιγμές. Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, υπήρξε άμεσος και ειλικρινής δίαυλος που απέτρεψε την κλιμάκωση… Οι επαφές μας αποκτούν κανονικότητα», συμπλήρωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, λέγοντας «ευχαριστώ» στον Φιντάν για την άμεση επικοινωνία σε επίπεδο υπουργών.

«Η απευθείας επικοινωνία των 2 λαών με την επιτόπια βίζα στα νησιά μας συμβάλλει στην αμοιβαία κατανόηση και άρση στερεοτύπων», είπε.

«Αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο και πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις»

Από την πλευρά του, ο Χακάν Φιντάν τόνισε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να μετατρέψουμε την αιώνια γειτονία σε αιώνια φιλία», επισημαίνοντας ότι στους πρώτους μήνες του 2025 θα διεξαχθεί το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «εργαζόμαστε για την δημιουργία νέων πεδίων συνεργασίας. «Στην περιοχή μας υπάρχουν διάφορα προβλήματα και η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να κινούνται με αμοιβαία εμπιστοσύνη και στην κατεύθυνση win win», είπε.

«Όπως γνωρίζετε είναι μια πραγματικότητα ότι έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο. Πρέπει να φερόμαστε ρεαλιστικά και να κάνουμε σωστή διάγνωση των προβλημάτων. Υπάρχουν διάφορα ζητήματα στο Αιγαίο που είναι αλληλένδετα και πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις. Δεν μπορούμε να περιορίσουμε αυτά τα προβλήματα μόνο με τα θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», υπογράμμισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

 

Και συνέχισε: «Όλα τα θέματα που μπορούν να προκαλέσουν ένταση και κρίση πρέπει να συζητούνται επί τη βάση του σεβασμού και της συνεργασίας».

«Αξιολογήσαμε τις διμερείς μας σχέσεις και μελετήσαμε τον οδικό χάρτη. Συνεχίζουμε πάνω σε πιθανές συμφωνίες που μπορεί να υπογραφούν εκεί στην Άγκυρα. Αυξάνονται οι επαφές και μεταξύ των υπόλοιπων υπουργείων», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες να αυξηθεί στα 10 δισ.ο όγκος των συναλλαγών μας».

Θα συνεχίσουμε να συζητάμε το Κυπριακό, δήλωσε ακόμη. «Ως Τουρκία δεν θέλουμε πόλεμο, δράματα και κλάματα στην περιοχή μας. Ο φανατισμός Νετανιάχου θα εξακολουθήσει να αιματοκυλά την περιοχή», σημείωσε.

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi, Reuters

Τελευταίες ειδήσεις